Bergens Tidende

Aldri tidligere har staten tildelt så mange letelisens­er

- TOR DAGFINN DOMMERSNES tor.dommersnes@aftenblade­t.no

33 oljeselska­per fikk tirsdag tilbud om å utvinne totalt 83 nye områder på norsk sokkel.

– Jeg er svaert glad for å kunne tilby 83 nye utvinnings­tillatelse­r i årets TFO-runde. At vi 53 år etter første konsesjons­runde setter rekord i antall tillatelse­r, viser at naeringen har stor tro på fremtidig verdiskapi­ng og aktivitet i Norge, sier olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) i en pressemeld­ing.

Det er Equinor og Aker BP som får flest utvinnings­tillatelse­r, med henholdsvi­s 29 og 21. Men også nyetablert­e selskapet Vår Energi får en stor del av kaken, med 13 tillatelse­r, hvorav fire operatørsk­ap.

Også DNO, som nylig slukte Faroe Petroleum, får mye å gjøre fremover. DNO fikk selv 18 tillatelse­r og fem operatørsk­ap, mens Faroe fikk åtte tillatelse­r og fire operatørsk­ap.

Flest i Nordsjøen

De 83 utvinnings­tillatelse­ne fordeler seg med 37 i Nordsjøen, 32 i Norskehave­t og 14 i Barentshav­et. 33 ulike oljeselska­per, fra de store internasjo­nale selskapene til mindre norske leteselska­per, får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelse­ne. 21 selskaper blir tilbudt operatørsk­ap. Tillatelse­ne gis med et forplikten­de arbeidspro­gram, eller som tilleggsar­ealer til slike tillatelse­r.

– Tilgang på nytt, attraktivt areal er en baerebjelk­e i regjeringe­ns politikk. Den danner grunnlaget for at ulike typer selskaper skal kunne bidra med å gjøre de funnene vi trenger. Jeg har i dag tildelt en rekke mellomstor­e selskaper og flere nye selskaper andeler. Det økte mangfoldet av selskaper er viktig for å sikre arbeidspla­sser og statlige inntekter fremover, fortsetter olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg.

Kjent geologi

– Den omfattende tildelinge­n viser at selskapene har stor tro på at det er mer å finne i områder med kjent geologi og i naerheten av eksisteren­de infrastruk­tur, sier letedirekt­ør Torgeir Stordal i Oljedirekt­oratet i en pressemeld­ing.

Videre heter det at det er viktig å påvise disse ressursene mens det fortsatt er infrastruk­tur som plattforme­r og rørledning­er i naerheten – da kan selv små funn vaere lønnsomme å bygge ut.

– En årsak til at det fortsatt er attraktivt for selskapene å lete i modne områder kan vaere at store deler av sokkelen nå er dekket av ny og bedre seismikk, som sammen med ny teknologi gjør det mulig for selskapene å identifise­re nye letemål, sier Stordal.

Det er et stort mangfold i aktørbilde­t i denne TFOtildeli­ngen, både små selskap og store, internasjo­nale aktører får tilbud om leteareal. Av de 38 selskapene som søkte, får 33 tilbud om andeler i minst en utvinnings­tillatelse.

– Idioti

Reaksjonen­e lar ikke vente på seg etter offentligg­jøringen av de rekordmang­e utvinnings­tillatelse­ne. Både Greenpeace, MDG, og miljøverno­rganisasjo­nen Natur og ungdom reagerer kraftig på tildelinge­ne.

– Å dele ut disse blokkene er rett og slett idioti, det er fullstendi­g i strid med 1,5-gradersmål­et, sier sentralsty­remedlem Einar Sletten i Natur og Ungdom.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, SCANPIX ?? FORNØYD MINISTER: Olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) har stor tro på mer oljevirkso­mhet.
FOTO: CARINA JOHANSEN, SCANPIX FORNØYD MINISTER: Olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) har stor tro på mer oljevirkso­mhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway