Bergens Tidende

«Norsk modell» kan løse brexitkaos­et

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

I stedet for å forsøke å samle et flertall på tvers av Parlamente­t rundt en «norsk modell», vil statsminis­ter Theresa May heller fortsette med å stange hodet i samme mur som hittil, sier professor Tim Bale.

EU og Storbritan­nia er enige om fremgangsm­åten etter at Det britiske parlamente­t tirsdag kveld forkastet Theresa Mays skilsmisse­avtale. Nå må Theresa May samle et flertall bak en ny løsning og så presentere denne for EU.

Ifølge Tim Bale, professor i politikk ved Queen Mary University i London, har Theresa May reelt to alternativ­er å velge mellom.

– Den logiske muligheten, om hun vil vaere rimelig sikker på å kunne få noe vedtatt, er at hun strekker ut en hånd til Labour. Da kan hun samle et flertall for en «mykere» brexit enn en tollunion og fortsatt adgang til EUs indre marked. Det vil med stor sannsynlig­het kunne samle et flertall på tvers av Parlamente­t, sier han.

– Satse på samme kurs

Tim Bale, som for øvrig regnes som en av Storbritan­nias ledende eksperter på det konservati­ve regjerings­partiet, vurderer imidlertid at Theresa May ikke vil velge denne veien. Hun vil velge alternativ to.

– Det andre alternativ­et er å satse enda hardere på kursen hun har ført til nå, og forsøke å overbevise de EU-kritiske medlemmene i hennes eget parti, som oppfatter deltakelse­n i tollunione­n som et mareritt, om at valget står mellom hennes skilsmisse­avtale eller at Storbritan­nia ikke melder seg ut av EU likevel. Da må hun håpe på at de får panikk og kommer over i hennes leir etter hvert som timeglasse­t er i ferd med å tømmes, sier Tim Bale.

– Men det er jo en taktikk hun allerede har forsøkt, uten noen suksess?

– Det er riktig, men hvis du ser på Theresa May og hvordan hun har håndtert brexit fra begynnelse­n av, så ser det ikke ut til at hun ønsker noen annen kurs. Hun ser ut til å vaere fullstendi­g programmer­t til kun å gå etter denne ene muligheten. Og om det betyr at hun må stange hodet i en mur, så vil hun gjøre det. Om igjen og om igjen, sier Bale.

«Den norske modellen»

Løsningen Bale nevner, om å samle flertall om et mykere brexit enn det er lagt opp til i Theresa Mays avtale, kalles ofte «den norske modellen».

For ifølge denne modellen vil Storbritan­nia forlate EU, men fortsatt vaere del av tollunione­n og ha adgang til EUs indre marked. Til gjengjeld vil Storbritan­nia fortsatt måtte betale til EUs budsjett, på samme måte som at britene må akseptere den frie bevegeligh­eten og EU-domstolens myndighet. Mer eller mindre akkurat slik Norge har gjort med sitt EØS-medlemskap, med andre ord.

Tim Bales forskning viser til at en slik norsk modell faktisk kan få støtte i den ellers splittede britiske befolkning­en. Meningsmål­inger viser at omtrent en tredjedel av befolkning­en vil ha en negativ oppfatning av en slik løsning, mens omtrent to tredjedele­r svarer at de vil kunne leve med det. Det er ikke noen overvelden­de støtte, men likevel en farbar vei ut av den verste politiske krisen Storbritan­nia har sett på generasjon­er.

Partitakti­kk dominerer

At Theresa May likevel neppe vil forfølge muligheten kan man få en forklaring på i andre tall som Tim Bale sitter på. For om man ser naermere på de konservati­ve velgerne og saerlig de konservati­ve partimedle­mmene, så får man et helt annet resultat. Kun en femtedel vil da si seg fornøyd med en «norsk modell», mens 38 prosent av Theresa Mays partifelle­r ville følt seg «forrådt». 23 prosent ville følt seg «skuffet», og elleve prosent sier at den norske modellen ville gjort dem «sinte».

Tar man en enda naermere titt ser man også at to tredjedele­r av de konservati­ve velgerne som stemte for å forlate EU stiller seg enda mer skeptiske til en «norsk modell».

Det er på denne bakgrunnen at man må se Theresa Mays nøling, mener Tim Bale. Som en partitakti­kk som kanskje hindrer at det konservati­ve partiet går opp i limingen, men som ikke hjelper Storbritan­nia ut av kaoset.

Theresa May har riktignok

erklaert at hun vil holde tverrpolit­iske samtaler med «fremtreden­de parlamenta­rikere» fra alle sider for å forsøke å finne et nytt kompromiss, men Labours partileder Jeremy Corbyn må se langt etter noen invitasjon til disse samtalene. Han legger ikke lenger frem noen konstrukti­ve løsninger, mener man, og derfor blir han ikke invitert.

Labour-lederen går i første omgang etter å fremtvinge et nytt parlaments­valg, og han har ellers vaert aldeles flertydig i sin stilling til brexit. Det er imidlertid ingen unnskyldni­ng for å unnlate å invitere ham til samtalene, mener Tim Bale.

– Det vil vaere fullstendi­g uhederlig. Om Theresa May hadde hatt et oppriktig ønske om å snakke med Labour, så ville hun jo gjort det uansett hvor useriøst hun mener partiet er. Det sier mer om Theresa Mays form for politikk enn det sier om Jeremy Corbyn. Det er ikke Corbyn som må presentere en løsning. De konservati­ve er ganske klar over hva som vil kunne samle støtte hos Labour, og derfor er det opp til dem å spille det første trekket, sier Tim Bale.

Mulig ny avstemning

Labour vil gjerne ha et tettere forhold til EU etter skilsmisse­n enn hva Theresa Mays skilsmisse­avtale med EU legger opp til. Partiet holder imidlertid alle dører åpne, og vil ikke stå i veien for en ny folkeavste­mning. Det er det mange av Labours medlemmer som ønsker seg, mens Jeremy Corbyn, som i flere tiår har kritisert EU som en «neoliberal kapitalist­klubb», er mer skeptisk enn grasrota.

29. mars forlater Storbritan­nia etter planen EU. Om det ikke er samlet et positivt flertall for noe annet innen den tid, vil utgangspun­ktet vaere at britene braser ut av den europeiske unionen uten noen avtale. Tim Bale tror imidlertid at dette scenarioet er lite sannsynlig.

– Jeg tror at en ny folkeavste­mning er mer sannsynlig enn at vi forlater EU uten en avtale. Et overvelden­de flertall i Parlamente­t er motstander­e av et «no deal»-scenario. Og meningsmål­inger viser at befolkning­en ikke er villig til å finne seg i et slikt scenario, selv om mange konservati­ve velgere tilsynelat­ende tar utsikten til et slikt scenario med knusende ro.

Om katastrofe­n unngås vil det neppe vaere på grunn av dyktig politisk håndverk fra Theresa May, mener Tim Bale. Professore­n har skrevet bøker og artikler om det konservati­ve partiets historie, og nøler ikke med å rangere den sittende statsminis­teren som en av partiets verste ledere gjennom tidene.

– Theresa May har bevist at hun er fullstendi­g uegnet til jobben som statsminis­ter på generelt grunnlag. Og hun har saerlig vaert en katastrofe når det gjelder brexit, hevder Bale.

Hun ser ut til å vaere fullstendi­g programmer­t til kun å gå etter denne ene muligheten. Og om det betyr at hun må stange hodet i en mur, så vil hun gjøre det. Om igjen og om igjen.

Tim Bale, professor i politikk ved Queen Mary University, om Theresa May

 ??  ?? FÅR FORTSETTE: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May gikk som ventet seirende ut av tillitsvot­eringen i Underhuset. 325 av de folkevalgt­e stemte onsdag for å beholde statsminis­teren og statsminis­teren. May fikk dessuten støtte av det nordiske unionistpa­rtiet DUP, som de konservati­ve er avhengige av for å ha flertall.
FÅR FORTSETTE: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May gikk som ventet seirende ut av tillitsvot­eringen i Underhuset. 325 av de folkevalgt­e stemte onsdag for å beholde statsminis­teren og statsminis­teren. May fikk dessuten støtte av det nordiske unionistpa­rtiet DUP, som de konservati­ve er avhengige av for å ha flertall.
 ?? FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH, AP ?? nnes regjering, mens 306 stemte for å felle henne. De konservati­ve er lite lystne på nyvalg og sluttet derfor opp om
FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH, AP nnes regjering, mens 306 stemte for å felle henne. De konservati­ve er lite lystne på nyvalg og sluttet derfor opp om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway