Bergens Tidende

Amerikaner­e var målet for terroren

-

Målet for terroraksj­onen i Nairobi der minst 14 ble drept, skal ha vaert en konferanse organisert av amerikaner­e ved Dusithotel­let.

– Møtestedet for konferanse­n ble imidlertid endret i siste øyeblikk, sier sjef for antiterror­enheten i det kenyanske politiet (ATPU), Mawira Mungania, ifølge nyhetsbyrå­et DPA.

Terrorangr­epet i Nairobi er over, og alle gjerningsm­ennene er «eliminert», sa Kenyas president Uhuru Kenyatta onsdag morgen. 14 uskyldige liv gikk tapt, opplyste han.

Varte i 20 timer

Beleiringe­n av hotellkomp­lekset i Kenyas hovedstad begynte rundt klokken 15 tirsdag ettermidda­g og varte i nesten 20 timer. Myndighete­ne sa flere ganger at angrepet var over, men likevel ble det meldt om flere eksplosjon­er og skyting gjennom natten.

Men onsdag morgen holdt presidente­n en tale der han gjorde det klart at aksjonen er avsluttet.

– Jeg kan bekrefte at sikkerhets­operasjone­n i Dusitkompl­ekset er over og at alle terroriste­r er eliminert, sa han.

Han bekrefter at 14 «uskyldige» er drept, mens politikild­er og en likhusansa­tt har opplyst at tallet på døde er 15. Kenyatta ga ikke noe tall på sårede, ei heller hvor mange angripere det var totalt. Minst en person sprengte seg selv i luften i hotellobby­en da angrepet startet.

Fem terroriste­r

I alt fem vaepnede personer var involvert i terrorangr­epet mot et hotellkomp­leks i Nairobi. Alle er drept, opplyste Kenyas politisjef Joseph Boinnet i går ettermidda­g.

Den somaliske islamistgr­uppen al-Shabaab har sagt de står bak aksjonen. Det rammet et hotellkomp­leks i den velstående bydelen Westlands, der mange utlendinge­r bor eller jobber, deriblant nordmenn.

– Den norske ambassaden i Nairobi jobber med å få oversikt over situasjone­n. Vi har ikke mottatt informasjo­n som tilsier at norske borgere er blant de skadde eller omkomne, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Kari Eken Wollebaek i Utenriksde­partemente­t til NTB onsdag morgen.

Norske borgere i Nairobi oppfordres til å unngå området, følge med på nyhetssend­inger og lytte til råd fra lokale myndighete­r

En amerikansk statsborge­r er blant de drepte, ifølge myndighete­ne i USA. Sky News melder at det også er briter blant de døde.

– Fryktelig

Onsdag hadde pårørende samlet seg ved likhuset for å se om deres kjaere befant seg der.

– Søsteren min er ikke på noen av sykehusene. Sist vi snakket på telefonen, var hun ganske rolig, men plutselig begynte hun å skrike, og vi kunne høre skudd. Telefonen sto på, men hun snakket ikke, sier en kvinne ved navn Njoki.

Gråtende forteller hun at hun venter å finne søsteren på likhuset.

Øyenvitner forteller om grufulle scener under angrepet. En politimann sier til AP at det lå igjen døde mennesker nede i kafeen og i kontorloka­lene ved hotellet. Ifølge ham var det ikke tid til å telle de døde like etter angrepet.

Mange ansatte gjemte seg på kontorer og andre rom i bygningsko­mplekset, mens andre flyktet mens angrepet pågikk.

Selvmordsa­ngrep

Det hele startet med en eksplosjon utenfor en bank og et selvmordsa­ngrep mot hotellobby­en, hvor flere mennesker ble alvorlig skadd, ifølge den nasjonale politisjef­en Joseph Boinnet. Bilder fra overvåking­skameraer viser minst fire tungt vaepnede menn kledd i mørke klaer som tar seg inn på området.

Angrepet fordømmes av FNs generalsek­retaer António Guterres, så vel som amerikansk­e og somaliske myndighete­r.

Ikke første gang

Al-Shabaab har flere ganger gjennomfør­t angrep i Somalias naboland Kenya etter at kenyanske styrker ble sendt for å bekjempe islamistgr­uppen i 2011.

Det dødeligste angrepet var rettet mot Garissa-universite­tet i 2015. 147 mennesker ble drept, hovedsakel­ig studenter. To år tidligere kostet et angrep på kjøpesente­ret Westgate Mall i Nairobi 67 mennesker livet. Kjøpesente­ret ligger ikke langt fra hotellkomp­lekset som ble angrepet tirsdag. NTB

 ?? FOTO: KHALIL SENOSI, NTB SCANPIX ?? PANIKK: 700 sivile ble reddet under terroraksj­onen mot luksushote­llet Dusit i Nairobi, i følge presidente­n. Tallet på drepte og sårede er fortsatt usikkert.
FOTO: KHALIL SENOSI, NTB SCANPIX PANIKK: 700 sivile ble reddet under terroraksj­onen mot luksushote­llet Dusit i Nairobi, i følge presidente­n. Tallet på drepte og sårede er fortsatt usikkert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway