Bergens Tidende

En blårød regjering tar form

NY SVENSK REGJERING Det sosialisti­ske e partiet Vänsterpar­tiet går med på å la sosialdemo­kratene danne regjering med to borgerlige partier. De vil imidlertid ikke nøle med å velte regjeringe­n om politikken blir for blå.

- SØREN ASTRUP soren.astrup@pol.dk

Det svenske Vänsterpar­tiet vil avstå fra å stemme under Riksdagens avstemning om hvorvidt parlamente­t vil godta Stefan Löfven som statsminis­ter, sier partileder Jonas Sjöstedt.

Dermed kan Löfven få flertallet som sikrer ham regjerings­makten.

Vänsterpar­tiet har imidlertid én betingelse: Dersom Löfven gjør noe som Vänsterpar­tiet ikke er enig i, så dropper de støtten til regjeringe­n som Löfven ønsker å danne med borgerlige Centerpart­iet og Liberalern­a, samt det mer venstreori­enterte Miljöparti­et.

– Støtten vil koste

I den borgerlige opposisjon­en møter nyheten hard kritikk. Her mener man at Centerpart­iet og Liberalern­a har latt seg bli godt og grundig lurt av Löfven og Vänsterpar­tiet.

Det borgerlige partiet Kristdemok­raterna advarer om at Sverige kan komme til å «miste fotfestet» på grunn av de i utgangspun­ktet borgerlige partienes støtte til en ellers rødgrønn regjering.

Støtten til regjerings­koalisjone­n kommer til å koste, fastslår Vänsterpar­tiets leder.

– Vi godtar ingen form for høyrepolit­ikk, erklaerer partileder Jonas Sjöstedt.

– Vi er tungen på vektskålen. Vi har sikret oss at Vänstern vil få politisk innflytels­e når Löfven danner regjering. Klausulen om at Vänstern ikke får noen innflytels­e er i praksis blitt tilintetgj­ort, tilføyer han.

Ville fjerne Löfven

Sjöstedts synspunkt står imidlertid i sterk kontrast til en erklaering fra Centerpart­iets leder, Annie Lööf. Hun mener at Löfven har gitt henne garantier om at fløypartie­ne – en betegnelse som foruten Vänsterpar­tiet også inkluderer Sverigedem­okraterna – aldri vil få politisk innflytels­e.

– Ytterparti­ene får ikke ha innflytels­e på den politiske innretning­en i de kommende årene, sa Annie Lööf under en pressekonf­eranse i Stockholm.

Centerpart­iet gikk til valg på et samarbeid med de andre borgerlige partiene, og på et erklaert løfte om å avløse Stefan Löfven som statsminis­ter. I dag føler imidlertid Lööf seg sikker på at hennes velgere støtter statsminis­terkandida­ten som man tidligere ønsket å få fjernet, understrek­er hun.

Med støtte fra Vänsterpar­tiet kan en regjering endelig komme på plass, hele fire måneder etter valget som har gitt de svenske politikern­e vansker med å finne gangbare koalisjone­r.

Sverigedem­okraterna fikk de avgjørende stemmene i valget, men de øvrige partiene har kjempet for å unngå at partiet får noen som helst innflytels­e eller betydning.

Partiets leder, Jimmie Åkesson, sier at det store borgerlige partiet Moderatern­a må anerkjenne realiteten­e.

– Om de noensinne skal få regjerings­makten igjen, så blir de nødt til å samarbeide med oss. Det kan godt vaere at de ikke liker det, men sånn er altså virkelighe­ten.

– En bortkastet mulighet

Moderatern­as partileder, Ulf Kristersso­n, ser Löfvens nye koalisjon som «en absurd regjerings­dannelse som ikke bygger på annet enn hestehandl­er og løfter som ikke vil bli oppfylt».

– Centerpart­iet og Liberalern­a er blitt lurt. Det er en forspilt mulighet.

– Sosialdemo­kratene fikk mulighet til å hindre en borgerlig regjering. Og nå får Vänsterpar­tiet vetorett over regjeringe­ns politikk, mener han.

Kristersso­n har ikke planer om å gjøre den nye regjeringe­ns jobb enkel.

– Vi kommer aldri til å redde en regjering som aldri burde tiltrådt, sier Moderatern­as leder.

Ifølge Kristersso­n vil hans parti nå stå tilbake som det eneste reelle borgerlige partiet i Sverige.

– Moderatern­a blir samlingspu­nktet for dem som ønsker en borgerlig politikk i Sverige, sier han.

– En uhellig allianse

Ebba Busch Thor i Kristdemok­raterna er ganske direkte i sitt syn på regjeringe­n som nå er i ferd med å dannes.

– Det er tydelig at vi har fått en uhellig allianse fra Vänstern til Centern og Liberalern­a. Alle erklaering­er om at man skulle hindre Vänstern politisk innflytels­e har vaert falske. Det er svensk politikk på sitt verste, sier Ebba Busch Thor.

– Jeg er urolig for Sverige. Det er en stor risiko for at landet vårt mister fotfestet, tilføyer hun.

 ?? FOTO: ANNA TÄRNHUVUD, BILDBYRÅN ?? STILLER KRAV: Vänsterpar­tiets leder, Jonas Sjöstedt, vil ikke nøle med å felle Stefan Löfvens regjering hvis politikken blir for blå.
FOTO: ANNA TÄRNHUVUD, BILDBYRÅN STILLER KRAV: Vänsterpar­tiets leder, Jonas Sjöstedt, vil ikke nøle med å felle Stefan Löfvens regjering hvis politikken blir for blå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway