Bergens Tidende

Andre artister drar ut for å gjøre karriere. Line Dybedal tok sjansen på å flytte hjem.

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no

Etter ti år i Bergen prøver Line Dybedal å leve av musikken i hjemfylket Sogn og Fjordane. Bransjetre­ffet Blest har som mål at flere skal kunne gjøre det samme.

Tre år er gått siden den profesjone­lle musikeren flyttet hjem til Selje, lengst nord i fylket.

– Det har egentlig gått over all forventnin­g, sier Line Dybedal.

Etter ti år i Bergen var hun skeptisk til om hun kunne leve av musikken i hjemfylket.

– Jeg trodde ikke det ville fungere. Musikkmilj­øet her er så lite og avstandene så store. Fylket har mange dyktige musikere, men i mitt område er det få som driver med pop. Så jeg trodde ikke jeg kunne drive med musikk på heltid, sier Dybedal.

Dro til Bergen for å satse

30-åringen er en erfaren musiker. Som tenåring sluttet hun på videregåen­de og satset alt sammen med kompisene i Selje-bandet The Pink Robots. Da gruppen fikk platekontr­akt i Bergen, flyttet de ned i samlet flokk. Etter en lovende start og to album, gikk bandet hver til sitt i 2013. Siden har keyboardis­t Dybedal livnaert seg som organist, frilansmus­iker og soloartist.

I 2016 kjørte hun nordover med sitt første barn i magen, sin første soloplate i flyttelass­et og en viss uro for at karrieren skulle fisle ut. Hadde det ikke vaert for at samboeren skulle ta over familiegår­den i Selje, hadde nok Dybedal blitt vaerende i Bergen. Til hennes overraskel­se har hun imidlertid fått langt mer å gjøre enn hun fryktet.

– Jeg dirigerer korps og kor, og tar forskjelli­ge frilansopp­drag. Til å begynne med jobbet jeg også som organist, men etter hvert hadde jeg ikke tid til det, sier hun.

Mange drar, få kommer igjen

I tillegg til å opptre i alt fra bryllup til begravelse­r, har Dybedal blant annet laget musikken til «Bli med heim», NRK Sogn og Fjordanes TV-serie for barn. Nylig slapp hun tittelsang­en som singel, til rosende omtale fra blant annet BT. Et nytt album er planlagt til våren. Fremdeles har hun imidlertid mest med platebrans­jen og musikkmilj­øet i Bergen å gjøre.

– Jeg har ikke oversikt over hvem som driver med hva i Sogn og Fjordane. Vet bare om et par stykker – veldig mange musikere fra fylket bor ikke her lenger, sier hun.

– Det har kanskje litt med sjanger å gjøre: Folkemusik­k står sterkt og operaen gjør det bra. Innen pop og rock er mitt inntrykk at mange reiser ut og få av dem kommer tilbake.

Blest vil styrke bransjen

Det inntrykket bekreftes av Elise Hessevik, musikkorga­nisasjonen Braks prosjektle­der for Sogn og Fjordane.

– Artister som vil satse har ofte behov for å flytte, siden musikkbran­sjen i fylket er ganske liten. Det er få som kan represente­re artister og ikke så mange spillested­er. Noen få artister bor i Sogn og Fjordane, men det er krevende, sier Hessevik.

For å gi musikkmilj­øet i fylket et løft, har Brak siden 2011 arrangert et årlig bransjetre­ff, Blest. Denne helgen samles rundt 150 artister og delegater i Førde for å bli kjent og utveksle erfaringer.

Fredag er det konserter med syv oppadstige­nde band og artister fra fylket, mens lørdag formiddag er viet seminarer om alt fra digital markedsfør­ing og YouTube til hvordan man skriver låter og, kanskje viktigere, søknader.

– Vi håper å bygge bransjen, slik at flere skal ha lyst til å drive med musikk i Sogn og Fjordane, sier Hessevik.

Selv om fylket har en rekke festivaler og et knippe spillested­er, er det mye som mangler.

– Vi trenger flere helårsscen­er. Det ville dessuten vaert kjekt å ha noen med booking- og management­kunnskap, som kunne hjelpe artistene med organiseri­ng, sier Hessevik.

Luttprisen for 2018 går til ...

Lørdagskve­lden under Blest er viet Luttprisen, som NRK deler ut for trettende gang. Prisen skal gå til en artist/gruppe som fra Sogn og Fjordane som har markert seg tydelig i fylket det siste året. Kanskje sier det noe om situasjone­n at Eva Weel Skram har vunnet prisen tre ganger og er nominert i år igjen, i likhet med tre andre tidligere vinnere.

Også Line Dybedal har vaert nominert tidligere. I år er hun en av artistene som opptrer under prisutdeli­ngen. Dybedal ser frem til å tilbringe helgen med bransjekol­leger i Førde.

– Jeg gleder med veldig, Blest er kjempevikt­ig, sier hun.

– Det er noe med å vise at man finnes – og det er ikke så mange slike arrangemen­ter i Sogn og Fjordane.

Folkemusik­k står sterkt og operaen gjør det bra. Innen pop og rock er mitt inntrykk at mange reiser ut og få av dem kommer tilbake.

Line Dybedal om musikkmilj­øet i Sogn og Fjordane

 ?? FOTO: HELLE FROGNER ?? HJEMME IGJEN: Line Dybedal dro til byen for å gjøre karriere. Nå lever hun som musiker i Selje, lengst nord i Sogn og Fjordane.
FOTO: HELLE FROGNER HJEMME IGJEN: Line Dybedal dro til byen for å gjøre karriere. Nå lever hun som musiker i Selje, lengst nord i Sogn og Fjordane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway