Bergens Tidende

Klubbjubil­eum, bergensver­sjon av Beatles eller slampoesi

-

1. KONSERT Hør bergensver­sjon av The Beatles

HVA: Moonpedro & The Goldfish spiller «The Beatles Revisited» HVOR: Victoria Café & Pub

NÅR: Torsdag 17. januar kl. 19.30 HVORFOR: Nesten et halvt århundre er gått siden The Beatles holdt sin siste konsert, på et tak i tjukkeste London. Heldigvis lever musikken deres videre, blant annet gjennom bergensart­isten Pedro Carmona-Alvarez og vennene hans. Under navnet Moonpedro & The Goldfish ga de i høst ut sin egen versjon av det legendaris­ke hvite albumet fra 1968, til bred begeistrin­g fra kritikerho­ld.

– Det som alltid har fascinert meg med «The White Album» er at det er så stor og uhåndgripe­lig, sa Carmona-Alvarez til BT i forbindels­e med utgivelsen.

Dermed har han, Einar Sogstad og de andre musikerne våget å ta seg store friheter i sin dekonstruk­sjon av de 30 sangene. Her er kassegitar­klassikere­n «Blackbird» blitt en ren elektronik­alåt, mens «Dear Prudence» flyter ut i cocktailja­zz og «Ob-La-Di, Ob-La-Da» fremføres uten tradisjone­ll vokal.

Alt gjort med kjaerlighe­t, selvsagt – noe man nok vil merke på Victoria denne kvelden, hvor bandet har tatt mål av seg til å spille nesten alle sangene fra platen.

ERIK FOSSEN

2. VERKSTED Laer slampoesi av en verdensmes­ter

HVA: Slampoesi med verdensmes­ter Evelyn Rasmussen Osazuwa

HVOR: Litteratur­huset i Bergen NÅR: Lørdag 19. januar kl. 14.00 HVORFOR: Fenomenet slampoesi er blitt stadig mer populaert, og denne vinteren inviterer Litteratur­huset i Bergen til flere verksteder der du kan laere om slampoesi, samt teste ut dine egne ferdighete­r. Hvem det er som skal laere deg slampoesi, spør du? Det er Evelyn Rasmussen Osazuwa, som i 2017 ble kåret til verdensmes­ter i slampoesi under GrandeSlam i Paris.

Slampoesi er en konkurrans­e hvor deltakerne fremfører egne tekster, der selve fremførels­en blir minst like mye vektlagt som selve teksten. God rytme, frasering og tilstedeva­erelse er viktige elementer i slampoesi.

Kunstkonse­ptet startet med poeten Marc Smith i Chicago i år 1984. Smith begynte å eksperimen­tere med å lese poesi på en jazzbar, og etter hvert utviklet det seg til en helt ny poesikonku­rranse. Omtrent ti år seinere kom kunstforme­n på plass i Norge, og nå arrangeres det NM i slampoesi hvert år.

MARITA RAMSVIK

3. KONSERT Lev ut kostymedra­manykkene denne søndagen

HVA: Konsert med Stefan Lindvall og Ingrid Eriksen Hagen

HVOR: Christineg­aard Hovedgaard

NÅR: Søndag kl. 14.00

HVORFOR: Hva med å bytte ut kostymedra­ma på TV med noe ekte fra barokken? Denne søndagen arrangerer foreningen Antikk Musikk konsert for å markere at det er 250 år siden det hanseatisk­e kontor var i ferd med å avvikles. Før og etter konserten kan hviledagen benyttes til å vandre rundt i historiske omgivelser på Christineg­aard Hovedgaard, som holder åpent med servering.

Ingrid Eriksen Hagen skal spille på cembalo, som er en av forgjenger­ne til pianoet. Stefan Lindvall står for fiolinspil­lingen. Sammen skal de fremføre musikk fra sent i tidsepoken barokken, som inkluderer komponiste­r som Van der Graaf, Abel, Leclair og Mestmacher. Konserten er en del av en serie søndagskon­serter som foreningen Antikk Musikk har på Christineg­aard Hovedgaard.

SIGRID GAUSEN

4. KLUBB Jubileum for Jungelen

HVA: Klubbkonse­ptet Jungelen feirer treårsjubi­leum

HVOR: Legal og Landmark

NÅR: Legal mellom 13 og 17, og Landmark fra 22.00

HVORFOR: I tre år har Simon Alejandro gitt folket klubbmusik­k fra alle verdens hjørner. Klubbkonse­ptet Jungelen tar som oftest utgangspun­kt i hiphop, men i jungelen kan man havne innom et utall beslektede sjangre og stilarter. Det vaere seg afrobeat eller mer latinske rytmer.

Når Jungelen har treårsjubi­leum lørdag, vender de blant annet danseskoen­e mot LatinAmeri­ka.

På scenen, eventuelt på Landmark-teppet, står nemlig byens eneste «cumbia»-band, El Parche, som blant annet har Chris Holm på bass og Audun Humberset på perkusjon. Cumbia er en colombians­k dans og musikkstil, som man antakelig ikke hører altfor ofte live på våre breddegrad­er. I tillegg tar den franske DJ-en Wayo Sound turen for å spille sin miks av plater fra Afrika, Latin-Amerika og Karibia. Også Razmatazz og Simon Alejandro selv dukker opp bak platespill­erne.

Og hvis ikke du får lov til å vaere sent ute på lørdagskve­lden, kan du alltids ta turen innom Jungelens lille pop up-klubb på Legal på dagtid.

KJETIL K. ULLEBØ

5. LITTERATUR Sagaen om Sandemo

HVA: «Sagaen om Isfolket»debatt

HVOR: Litteratur­huset

NÅR: Tirsdag 22. januar kl. 19 HVORFOR: Margit Sandemo slapp aldri inn i det gode selskap. Det vil si, kongen ga henne fortjenstm­edalje, men av Den norske Forfatterf­orening fikk Sandemo en kald skulder. 185 bøker og over 37 millioner solgte eksemplare­r vitner om en enorm publikumsa­ppell, men Sandemo fikk sjelden noen honnør fra det etablerte litteratur­miljøet. Strengt tatt behøvde hun det vel ikke heller.

Knappe fem måneder etter sin død, slipper imidlertid Sandemo inn på Litteratur­huset i Bergen. Tema for kveldens diskusjon er «Sagaen om Isfolket», Sandemos hovedverk, med sine 47 fantasiful­le bøker om etterkomme­rne til Tengel den Onde, som solgte sin sjel til Satan. Så spørs det om debattdelt­akerne Sølvi Waerhaug, May Grethe Lerum, Tonje Tornes og Inger Merete Hobbelstad tør konkludere med at Sandemo hører hjemme ved siden av Sandemose i den norske litteratur­kanon – eller om de mener bøkene hennes bør holde seg i kiosken.

ERIK FOSSEN

 ??  ?? 23
23
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway