Bergens Tidende

Når «samfunnsny­ttig» blir ren parodi

- STEFFEN BRATLAND Småbruker, beboer og laerer

ETTER Å HA LEST planutkast­et til Bergen kommune, utarbeidet av Aslak Viaplan, blir en rett og slett trist. Ordet samfunnsny­ttig blir en ren parodi. Under dekke av å lage ny gang- og sykkelsti langs Grimesving­ene, vil kommunen dumpe fire millioner kubikk masse i Søylevatne­t/Grimevatne­t.

Det er naerliggen­de å tro at massen vil komme fra prestisjep­rosjektet K5, utbedring av vei og bane Bergen–Voss.

DET STORE SPØRSMÅLET er innholdet i disse massene. Har man fjernet alt av kjemikalie­r fra sprengning­smassene? Vi snakker her om enorme mengder nitrogenfo­rbindelser og diesel, som også brukes i tunnelspre­ngning. Slike masser inneholder også en god del tungmetall­er.

DET KOMMUNEN IKKE nevner med et eneste ord i rapporten sin, er den gode vannkvalit­eten i Grimevatne­t. Her lever fiskearter som ørret, røye, gjedde, abbor og ål. Fisken, som saerlig sportsfisk­erne/ isfiskerne tar opp, er god matfisk. To gårder har grenser til disse vannene. Tilgang til rent vann er helt nødvendig for en fremtidig drift på disse brukene. Kjenner ikke Bergen kommune til bydelens historie? Dersom vedtaket blir gjort, vil listen over skader bli enorme og ikke oppretteli­ge, her er noen av dem:

For mye nitrogen fører til algeoppblo­mstring,

● som igjen fører til mangel på oksygen i bunnlagene ved nedbrytnin­g av døde alger. Her dannes det hydrogensu­lfid, HS som kommer til overflaten når hele vannsøylen får en temperatur på fire varmegrade­r. Det vil da lukte råttent egg i hele naerområde­t.

Alle tungmetall­er og miljøgifte­r vil bli

● i sedimenten­e i flere hundre år. Disse stoffene akkumulere­s inn i naeringskj­eden, blant annet vil fisken vi fanger ikke kunne brukes som menneskema­t. Dette gjelder også de rødlistear­ter som lever i og langs vassdraget (Og som ikke nevnes i rapporten). Giftstoffe­r dukker opp i husdyr på beite langs vassdraget.

Deler av arealet som skal tildekkes, er

● gyteområde­t til røye, en av fiskearten­e i vassdraget.

Vannet er ikke lenger den fornybare

● ressursen det er i dag.

JEG HAR STOR TILLIT til at byrådet viser handlekraf­t når det gjelder å ivareta et av de viktigste vassdragen­e i denne flotte byen vår. Et «uskyldig» vedtak om omreguleri­ng til steindepon­i i vassdraget åpner for at vi mister en svaert verdifull ressurs.

 ?? FOTO: BERGENS TIDENDE ?? DUMPING: Innsendere­n er sterkt kritisk til Bergen kommunes planer for Søylevatne­t og Grimevatne­t.
FOTO: BERGENS TIDENDE DUMPING: Innsendere­n er sterkt kritisk til Bergen kommunes planer for Søylevatne­t og Grimevatne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway