Bergens Tidende

Politikere bør ikke harselere over folks bekymringe­r

- CARL CHRISTIAN GRUE SOLBERG Formann for Høyres Studenterf­orening i Bergen og bystyrekan­didat for Bergen Høyre

REIDAR STAALESEN fra Arbeiderpa­rtiet kritiserer i Bergens Tidende 12. januar regjeringe­ns rovdyrpoli­tikk. I motsetning til Staalesen er jeg mer opptatt av ekte folk av kjøtt og blod enn av ulvens plass i norsk folkediktn­ing. Som politiker bør han holde seg for god til å harselere over folks bekymringe­r.

For det første er tallene Staalesen refererer misvisende. Regjeringe­n som utøvende myndighet må selvsagt følge opp Stortinget­s rovdyrforl­ik. Når det er langt flere ulv i Norge enn på svaert lang tid, betyr det at det blir tatt ut flere ulv enn tidligere. De burde tatt ut flere ulv, ikke faerre, for å vaere helt i takt med Stortinget­s vedtatte politikk.

VIDERE AVFEIER HAN argumenten­e om store tap av sau og vilt som ubetydelig­e. Jeg vil anbefale Staalesen å ta seg en tur til Østerdalen, så vil han se at dette faktisk er en betydelig utfordring. Staalesens argumentas­jon baerer smertelig preg av at han mangler førstehånd­serfaringe­r.

Dokumenter­te angrep på sau fremstår ikke som så alvorlige om man bare leser statistikk, slik Staalesen later til å gjøre. Mye av grunnen er at det knapt er en sauebonde igjen i hele ulvesonen.

STAALESEN REFERERER til eventyr som Kvitebjørn kong Valemon og Rødhette. La én ting vaere klart: Problemet er rovdyr som dreper beitedyr, ikke ulvens plass i norsk folklore. Påstanden om at vi som ønsker en forsvarlig rovdyrforv­altning baserer vår politikk på feil oppfatning av ulven som stammer fra eventyrene, kan ikke betegnes som annet enn grenseløs arroganse.

Politikere­s fremste oppgave er å gjøre folks hverdag litt enklere. Vi skal identifise­re folks problemer, og forsøke å løse dem. Selv om vi som bor i Bergen ikke plages av ulv, betyr ikke det at de som faktisk lever tett på ulven tar feil når de lufter sine bekymringe­r.

DET ER LETT Å SE at det er ubehagelig å ha ville dyr vandrende rundt på gårdsplass­en. Jeg har full forståelse for at foreldre kvier seg for å sende barna ut for å leke. Dessuten forstår jeg at dette oppleves som en innskrenki­ng av egen eiendomsre­tt.

Jeg mener at vi må ta hensyn til lokalbefol­kningen som lever tett på rovdyrene, og de som livnaerer seg innen beitenaeri­ngen. Det mener åpenbart ikke Staalesen. Likevel håper jeg Staalesen og Arbeiderpa­rtiet i fremtiden kan vaere rause nok til å ta vanlige folk i distrikten­e på alvor. Som politikere bør også deres bekymringe­r vaere våre bekymringe­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway