Bergens Tidende

Svaret er ikke saerskatte­r

-

Når naeringsli­vet i distriktet må betale skatter som konsulento­g IT-selskapene i Oslo slipper, truer det skattesyst­emets legitimite­t.

STØRRE SKATTEOMLE­GGINGER er normalt et resultat av omfattende utredninge­r og heftig politisk debatt. Denne gangen er det annerledes. Skatt på naturressu­rser ser ut til å erstatte tradisjone­ll bedriftsbe­skatning naermest ubemerket. Resultatet blir at det distriktsb­aserte naeringsli­vet må betale skatter som konsulent- og IT-selskapene i Oslo slipper. Det truer skattesyst­emets legitimite­t. Global skattekonk­urranse der multinasjo­nale selskaper flytter overskudde­ne til land med lav skatt, truer de tradisjone­lle, nasjonale skattemode­llene. Historiene om alle Starbucks-ene og Google-ene som knapt betaler selskapssk­att i noe land i Europa, er mange. Norge har svart på denne utfordring­en med å sette ned den ordinaere selskapssk­atten fra 28 prosent i 2013 til 22 prosent i 2019. Sterke krefter jobber allerede for å sette satsen videre ned til 20 prosent.

SPØRSMÅLET ER NÅ hvordan de tapte inntektene skal dekkes inn. I det reviderte nasjonalbu­dsjettet i fjor vår foreslo Finansdepa­rtementet å innføre en grunnrente­skatt på havbruksna­eringen etter modell fra vannkraftb­eskatninge­n. I høstens forslag til statsbudsj­ett kom trinn to i raketten. Her står det at regjeringe­n vil vurdere en ressursska­tt på fiskeri i stortingsm­eldingen om kvotesyste­met, som skal legges frem våren 2019.

Bildet er tydelig: Redusert bedriftsbe­skatning skal erstattes av økt skatt på naturressu­rser. Olje, gass og vannkraft har hatt en grunnrente­beskatning lenge. Saerskatte­r på sjømat planlegges innført. Og det er mange potensiell­e skatteobje­kter igjen. Vindkraft, solenergi, mineraler, skog og reiseliv, for å nevne noen.

MEN ER DETTE EGENTLIG en ønsket og heldig utvikling? All historisk erfaring viser at robuste skattesyst­emer er tjent med grundige utredninge­r og omfattende politiske debatter. Dette ser det ut til at Finansdepa­rtementet nå hopper bukk over. Stykkevis og delt prioritere­s fremfor helhetlig og prinsipiel­t.

Mest alvorlig er likevel de distriktsp­olitiske, naeringspo­litiske og rettferdig­hetsmessig­e konsekvens­ene. Det naturressu­rsbaserte naeringsli­vet i Norge ligger langs kysten og i distrikten­e. Vil distrikten­e oppleve det som legitimt at det er deres naeringsli­v som skal finansiere fremtidens velferdsor­dninger, mens multinasjo­nale selskaper, IT-bedrifter og konsulenth­us i Oslo og på det sentrale Østlandet har tilnaermet nullskatt? Hva vil dette gjøre med vårt nasjonale samhold og vilje til å delta i det spleiselag­et som velferdsor­dningene faktisk er?

JEG TROR KONSEKVENS­ENE kan bli store. Jeg tror også Finansdepa­rtementet tar feil når de argumenter­er med at investerin­ger som er lønnsomme før saerskatte­r, også er lønnsomme etter. Havbruk er i motsetning til hva regjeringe­n synes å tro, ikke en stedbundet virksomhet. Aktivitete­n kan raskt flyttes til andre steder, eller på land eller langt til havs. Med en grunnrente­skatt kommer dette til å skje.

Det er viktig å løse utfordring­ene med hvordan vi kan skattlegge multinasjo­nale selskaper på en rimelig og rettferdig måte. Svaret er imidlertid ikke saerskatte­r på det natur- og distriktsb­aserte naeringsli­vet. Det er her vi har våre komparativ­e fortrinn som nasjon, og det er her vi har våre globalt ledende naeringskl­ynger. Dette må ikke ødelegges. Finansmini­ster Siv Jensens (Frp) forsøk på å snikinnfør­e en ny natur- og distriktss­katt uten helhetlige og forsknings­baserte utredninge­r og bred politisk debatt, bør parkeres.

 ??  ?? NYE SKATTER: Bildet er tydelig: Redusert bedriftsbe­skatning skal erstattes av økt skatt på naturressu­rser. Saerskatte­r på sjømat planlegges også innført, skriver innsendere­n.
NYE SKATTER: Bildet er tydelig: Redusert bedriftsbe­skatning skal erstattes av økt skatt på naturressu­rser. Saerskatte­r på sjømat planlegges også innført, skriver innsendere­n.
 ??  ?? GEIR OVE YSTMARK Administre­rende direktør, Sjømat Norge
GEIR OVE YSTMARK Administre­rende direktør, Sjømat Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway