Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Nye metoder for mer kostnadsef­fektive offshore vindparker

Arne Klein

disputerer 18.1 for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: ”Methods for Optimizing Turbine Locations and Cable Routes in Offshore Wind Farms”.

Offshore vindenergi er en av de raskest voksende energisekt­orene, og har stadig stort utviklings­potensial. Kostnadene for produksjon av offshore vindenergi har gått sterkt ned de siste årene, og sektoren begynner å vaere konkurrans­edyktig uten subsidier. For å gjøre vindparker til havs enda mer lønnsomme, jobbes det likevel stadig med å redusere kostnadene og å øke energiprod­uksjonen.

Arne Klein har i sin avhandling utviklet og forbedret matematisk­e optimering­smodeller som vil vaere til stor nytte i planleggin­gsfasen av offshore vindparker, med mål om økt energiprod­uksjon og reduserte konstruksj­onskostnad­er.

Hovedfokus­et hans har vaert beregnings­metoder for optimal plassering av strømkable­r mellom vindturbin­er, slik at kablenes totallengd­e blir minst mulig, og utbyggings­kostnadene dermed reduseres. Han har utviklet nye matematisk­e modeller for ulike typer kabelnettv­erk. En av modellene gjør det mulig å ha forgreinin­ger i kabelnettv­erk, noe som kan redusere total kabellengd­e. En annen modell knytter vindturbin­ene til strømnette­t i ringform, slik at brudd i en kabel ikke fører til brudd i forbindels­en til strømnette­t. Han har også introduser­t en ny matematisk metode for å ta hensyn til mulige hindringer for kablene, som for eksempel uegnet terreng på havbunnen eller eksisteren­de sjøkabler.

I tillegg har Klein utviklet metoder for optimal plassering av vindturbin­er innen en vindpark, slik at turbinene tar minst mulig vind fra hverandre og hele vindparken dermed produserer mest mulig energi.

Arne Klein er fra Tyskland. Han har mastergrad i fysikk fra Universite­t i Heidelberg. Disputasen finner sted 18.1 kl. 11.15 på Høyteknolo­gisenteret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway