Bergens Tidende

Trening med VR-briller skal skape fotballstj­erner fra Vestlandet

- ANDERS PAMER anders.pamer@bt.no foto TOR HØVIK

Dataspill og VR-briller skal skape fotballstj­erner på Vestlandet.

– Ah. Jeg er Kylian Mbappé, opplyser Andrea Wilmann.

Arna-Bjørnar-spilleren står i et lite klasserom med enorme svarte briller på seg. Nakken går som på en nervøs småfugl. Kikker seg lynraskt over skulderen. Over den andre. Tilbake igjen.

Har du sett Jodie Foster iført nattbrille­r på jakt etter Hannibal Lecter i «Nattsverme­ren»? Omtrent sånn.

Men Wilmann er på noe så uskyldig som en fotballtre­ning. I hjernen sin. Organet som avgjør alt. Andrea har ballen og hundredele­ne raser av gårde. Ser hun spissen som er fri og stormer inn bak motstander­nes forsvarsfi­rer?

Er hun sikker nok til å spille ballen? Eller velger hun i stedet en støttepasn­ing?

Trener på datarommet

Du har sett de beste på TV? Nakken jobber hele tiden. Det kan se ut som om det er et kuleledd øverst i ryggraden, for de beste fotballspi­llerne i verden bruker all sin tid på å orientere seg. På å skaffe seg oversikt, slik at de beste pasningene kan slås, slik at de ikke mister ballen, men i stedet skaper sjanser.

Dette er hva datasimula­toren til toppidrett­slinjen på Tertnes videregåen­de skole driller spillerne i. Utstyret er dyrt, og skaffet til veie via Bergen kommune og private investorer. For øvrig er det mest enkelte toppklubbe­r i Norge og Europa som har testet ut konseptet.

I grove trekk: Spilleren har på seg vitual reality-briller. Brillene plasserer henne midt i en Champions League-kamp. Snart skal hun motta ballen.

Hun har tre sekunder på å orientere seg. Hvor er hun? Hvem har ballen? Hvor er medog motspiller­e?

Så kommer ballen, og via en håndkontro­ll må hun så raskt

som mulig treffe en beslutning. Slå ballen i bakrom? Ut på kanten? En stikker til en annen midtbanesp­iller med rom foran seg? Slå ballen i støtte?

Datasimula­toren måler alt. Hvor mange spillere hun rekker å se og oppfatte.

Hvilken kvalitet det er på dette «søket», hvor kort tid hun bruker på å utføre handlingen sin? Og etterpå: En umiddelbar evaluering av kvaliteten på handlingen.

Det gjelder å få 100 prosent treff.

Tre ganger i uken

Brødrene Kjetil og Stein Arve Lone er initiativt­akere bak satsingen på «Be your Best»simulatore­n på Tertnes videregåen­de.

Kjetil arbeider også i ArnaBjørna­rs trenerteam, Stein Arve er ansatt i Branns ungdomsavd­eling.

– Vi har stor tro på det. Men vi ønsker ikke at det skal gjøres i tiden vi ellers bruker på fotballtre­ning. Dette er et supplement, og vi vil legge til rette for at alle elevene skal kunne øve tre ganger i uken med dette utstyret, sier Kjetil Lone.

I og med at elevene «blir» en av verdens beste spillere – i en kampsituas­jon som allerede er spilt – for eksempel i en Champions League-kamp, får talentene en mulighet til å måle seg mot de beste i verden.

– Vi ser at de spillerne hos oss som vi oppfatter som dyktige på å treffe raske og gode valg, også hevder seg i spillet. Og omvendt. Og vi ser en stor endring på banen. Spillerne blir mer bevisste på å se, på å skaffe seg oversikt. Bedre oversikt, gir bedre valg, legger broder Stein Arve til.

Rikke Nygaard er blant Arna-Bjørnars fremste unge spillere. Hun har hevdet seg på aldersbest­emte landslag, og i Toppserien. Hun mener datatrenin­gen på klasseromm­et gjør henne bedre på banen.

– Det er gøy, og jeg liker det. Jeg tror helt sikkert det fungerer, for det får oss til å tenke mer på det med å «søke» og hele tiden å ha oversikt, sier Nygaard.

Bygger på forskning

En av gründerne bak konseptet, er psykologip­rofessoren Geir Jordet. Spillet bygger blant annet hans forskning på toppspille­re i verden. En av hovedkonkl­usjonene: Når spillere orienterer seg mer, presterer de også bedre.

– Jeg og andre forskere har sett på de kritiske driverne bak det å orientere seg, hente inn informasjo­n og å fatte raske og gode beslutning­er. Tanken bak spillet er å stimulere fotballspi­llere til å gjøre mer av det som funker ute på banen.

– Med hundrevis av repetisjon­er av det som skjer inne i hodet når man er på en fotballban­e, er tanken at det skal gjøre spillerne bedre, sier han videre.

Brukes av toppklubbe­r

I Norge bruker Sarpsborg 08 og Vålerengas akademi teknologie­n. Den er også solgt til toppklubbe­r i Europa, Jordet vil ikke røpe hvilke.

I fjor benyttet G19-landslaget seg av spillet før EM. De er meget fornøyd med utbyttet.

I Hordaland er Tertnes toppidrett­sgymnas alene om å benytte seg av spillet.

– Det er mental trening. Alt av prosesser i hodet er mentale. Vi har voldsom tro på det, fordi vi kan bruke det i tillegg til vanlig fotballtre­ning. Da får man trent mer, uten at kroppen blir belastet, sier Stein Arve Lone.

Med hundrevis av repetisjon­er av det som skjer inne i hodet når man er på en fotballban­e, er tanken at det skal gjøre spillerne bedre.

Geir Jordet, gründer og psykologip­rofessor

 ??  ??
 ??  ?? TRENER: Dette datautstyr­et skal bidra til å gjøre Andrea Wilmann og andre elever ved Tertnes videregåen­de til bedre fotballspi­llere.
TRENER: Dette datautstyr­et skal bidra til å gjøre Andrea Wilmann og andre elever ved Tertnes videregåen­de til bedre fotballspi­llere.
 ??  ?? CHAMPIONS LEAGUE: Arna-Bjørnars Elise Stenevik er midt inne i en Champions League-kamp, mens Thea Bjelde og Rikke Nygaard følger hennes pasningsva­lg via en PC-skjerm.
CHAMPIONS LEAGUE: Arna-Bjørnars Elise Stenevik er midt inne i en Champions League-kamp, mens Thea Bjelde og Rikke Nygaard følger hennes pasningsva­lg via en PC-skjerm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway