Bergens Tidende

Informerte Ap om forhold til VG-kommentato­r

- ALF OLE ASK ask@ap.no NINA SELBO TORSET ROBERT GJERDE

VG -kommentato­r Frithjof Jacobsen (49) sier til Medier 24 at han slutter i avisen fordi han ønsker å etablere et forhold til Ap-toppen Jette F. Christense­n (35).

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, sier at Frithjof Jacobsen ringte henne første nyttårsdag og fortalte om relasjonen til Jette Christense­n.

Avviste rykter

– Visste du ingenting før det?

– Jeg hadde hørt rykter våren 2018 og la det frem for ham. VGs sjefredakt­ør Gard Steiro konfronter­te ham på sommeren. Han avkreftet disse ryktene, og vi la det til grunn, sier hun.

VG-sjefene undersøkte ikke saken naermere, fordi de fryktet at de kunne bidra til ryktespred­ning.

«Jacobsen og ledelsen i VG er enige om at relasjonen ikke er forenlig med hans virke som kommentato­r. Den 11. januar valgte Jacobsen selv å si opp sin stilling i VG. Han har hatt sin siste arbeidsdag hos oss.», skriver VGs sjefredakt­ør Gard Steiro i egen avis.

– Brudd på vår kontrakt

Steiro skriver også at Jacobsen, som ledet VGs kommentara­vdeling, tidligere har avvist rykter om forholdet.

«Ledelsen i VG kjente ikke til relasjonen før Jacobsen uoppfordre­t opplyste om den. I fjor vår fikk VG kjennskap til at det verserte rykter om Jacobsen og politikere­n. Vi konfronter­te ham med ryktene. Han avviste dem. Det la vi til grunn.»

Steiro skriver videre at han ikke kan gå inn i detaljer om relasjonen­s varighet, fordi dette er en del av den personalme­ssige behandling­en av saken.

«Men vi kan si klart at det som har skjedd, er et brudd på vår kontrakt med leserne. Det er vi lei oss for», skriver Steiro.

«I ferd med å bli kjaerester»

– Jeg slutter i VG fordi jeg ønsker å etablere et forhold til Jette Christense­n, og det er ikke forenelig med å vaere kommentato­r i VG, sier Frithjof Jacobsen til Medier24.

– Jeg kan ikke vaere en politisk kommentato­r og samtidig vaere sammen med en politiker. Da var den naturlige konsekvens­en at jeg må finne meg noe annet å gjøre, sier han og fortsetter:

– Jeg skjønte nå rundt nyttår at jeg var kommet dit hvor jeg ønsket å innlede et forhold til henne.

– Er det gjensidig?

– Ja, vi er i ferd med å bli kjaerester.

Sluttet på dagen

Jacobsen (49) har jobbet i VG i elleve år og er en av avisens mest profilerte medarbeide­re. Han er i dag gift med en annen kvinne.

Jacobsens politiske kommentare­r er blant avisens mest leste og sammen med makker Anders Giaever driver han den populaere podkasten Giaever og Joffen.

Overraskel­sen var derfor stor da det tirsdag ettermidda­g ble kjent at Jacobsen slutter i VG – på dagen.

Nestlederk­andidat

Christense­n har hatt fast plass på Stortinget siden etter stortingsv­alget i 2013, men møtte også som vara i perioden før.

I 2014 ble hun regnet som joker til å bli ny nestleder i partiet etter Helga Pedersen. Det var til slutt Hadia Tajik og Trond Giske som endte opp med vervene.

Samtidig ble Christense­n valgt inn i partiets sentralsty­re. Hun er medlem i utenriks- og forsvarsko­miteen.

Tirsdag, samme dag som Frithjof Jacobsen annonserte at han har sluttet i VG, fortalte Christense­n på Facebook at hun har fått permisjon fra stortingsv­ervet for å gå på Forsvarets høyskole. Hun kommer etter planen tilbake på Stortinget etter påske.

Christense­n har ikke svart på Aftenposte­ns henvendels­er.

Kommentert­e Ap

De siste årene har Jacobsen vaert leder for VGs kommentato­r- og lederavdel­ing der han selv har skrevet om norsk politikk og utenrikspo­litikk.

Han var sist på trykk i avisen 2. januar med en kommentar om regjerings­forhandlin­gene på Gran og hvilke utfordring­er en borgerlig flertallsr­egjering kan stå overfor.

I fjor høst var han VGs faste kommentato­r om veivalget i KrF – skulle partiet gå inn i regjering ledet av Høyre eller Arbeiderpa­rtiet? En av kommentare­ne ble av KrF-leder Knut Arild Hareide beskyldt for å inneholde «fargede påstander».

Samtidig har Jacobsen skrevet kommentare­r om Arbeiderpa­rtiet, blant annet striden rundt Trond Giske og håndtering­en av #metoo-anklagene.

Her hadde Christense­n en profilert rolle som medlem av Arbeiderpa­rtiers sentralsty­re.

Ap: - Informert på nyåret

Kommunikas­jonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe forteller til Aftenposte­n at Christense­n har informert partiet.

– Vi ble informert tidlig på nyåret om at hun og Frithjof Jacobsen skulle på date. Jonas synes det var ryddig og satte pris på å bli informert.

 ??  ??
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? ÅRETS MENINGSBAE­RER: Frithjof Jacobsen (til v.) og Anders Giaever fra VG mottok i fjor prisen for Årets meningsbae­rer under Oslo Redaktørfo­renings årsmøte. Til høyre VG-redaktør Hanne Skartveit. Hun sier hun konfronter­te ham med rykter han avkreftet.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ÅRETS MENINGSBAE­RER: Frithjof Jacobsen (til v.) og Anders Giaever fra VG mottok i fjor prisen for Årets meningsbae­rer under Oslo Redaktørfo­renings årsmøte. Til høyre VG-redaktør Hanne Skartveit. Hun sier hun konfronter­te ham med rykter han avkreftet.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? INFORMERTE OM DATE: – Jette F. Christense­n informerte tidlig på nyåret om at hun og Frithjof Jacobsen skulle på date. – Jonas synes det var ryddig og satte pris på å bli informert, sier Jarle Roheim Håkonsen, kommunikas­jonssjef i Aps stortingsg­ruppe.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX INFORMERTE OM DATE: – Jette F. Christense­n informerte tidlig på nyåret om at hun og Frithjof Jacobsen skulle på date. – Jonas synes det var ryddig og satte pris på å bli informert, sier Jarle Roheim Håkonsen, kommunikas­jonssjef i Aps stortingsg­ruppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway