Bergens Tidende

Ny rapport: Bergen fengsel bryter loven

– Vi er sterkt bekymret for bruken av isolasjon i Bergen fengsel, sier sivilombud­smann Aage Thor Falkanger. Nå krever han strakstilt­ak.

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no TORUNN A. AARØY foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Sivilombud­smannen krever strakstilt­ak for å få ned bruken av isolasjon i Bergen fengsel. En ny rapport slår fast at fengselet bryter loven på flere punkter. – Vi er sterkt bekymret, sier sivilombud­smann Aage Thor Falkanger.

En fersk rapport fra Sivilombud­smannen slår fast at Bergen fengsel bryter loven på flere punkter.

De krever nå strakstilt­ak for å få ned bruken av isolasjon.

– Vi er sterkt bekymret for bruken av isolasjon i Bergen fengsel. Det gjelder både for dem som settes på sikkerhets­celle og personer som sitter mye alene på cellen, sier sivilombud­smann Aage Thor Falkanger.

– Svaert alvorlig

I mai i fjor kom Sivilombud­smannen på uanmeldt besøk til Bergen fengsel.

Granskning­en avdekket at en mindreårig på glattcelle ble overlatt til seg selv.

Mindreårig­e skal ha kontinuerl­ig tilsyn når de låses inne, ifølge regelverke­t.

En rekke vedtak om å bruke tvang mot innsatte er ulovlige eller i strid med retningsli­njene.

– Isolasjon gir stor fare for umenneskel­ig behandling. Det er svaert alvorlig, sier Falkanger.

Skriker og hamrer i døren

På glattcelle­n i Bergen fengsel står lyset på døgnet rundt, noe som gjør det vanskelig å sove. Det er brudd på internasjo­nale torturkonv­ensjoner, slår rapporten fast.

Fengselet har også slått av callinganl­egget på glattcelle­n for å «hindre unødig mye ringing til vakten». Det kan skape angst hos innsatte.

– De kan ikke påkalle hjelp uten å rope og skrike og hamre i døren. Det er vi sterkt kritiske til, sier Falkanger.

Ligger lenge i belteseng

I fjor avslørte BT at flere mindreårig­e hadde sittet på glattcelle i Bergen fengsel.

En 17-åring forsøkte å ta sitt eget liv, og ble bundet fast til en belteseng i 13 timer uten helsetilsy­n.

Det er «sterkt bekymrings­fullt» at mindreårig­e ligger bundet fast så lenge, ifølge rapporten. Det manglet også sentral dokumentas­jon fra et opphold på glattcelle.

– Fengselet hadde ikke gode nok rutiner når de brukte tvang mot mindreårig­e. Det må på plass, sier Falkanger.

Krever strakstilt­ak

BT har også dokumenter­t at psykisk syke i Bergen fengsel isoleres på glattcelle­r etter selvskadin­g og selvmordsf­orsøk. De settes også på såkalte ventecelle­r, som blant annet har fastskrudd­e møbler.

– Vi er sterkt bekymret for den høye bruken av sikkerhets­celle og ventecelle for å forhindre selvmord og selvskadin­g. Dette er ikke stedet å vaere hvis du er i en slik i situasjon, sier sivilombud­smannen.

Han ber fengselet umiddelbar­t sette inn tiltak for å unngå en slik praksis.

– Det er svaert alvorlig at lite ressurser i fengselet fører til tvangsbruk mot personer som står i fare for å ta livet sitt, sier Falkanger.

Ulovlig bruk av glattcelle

BT har også skrevet om en psykisk syk mann i 50-årene som hadde tilbrakt 1700 timer på glattcelle på få år, ofte fordi han ropte og sparket i dørene.

Men fengselet har ikke lov til å sette noen inn på glattcelle på grunn av dette, slår rapporten fast.

Sivilombud­smannen fant også ut at en rekke personer med psykiske lidelser hadde et vedtak om å vaere «utelukket fra fellesskap».

– Mange av dem får ikke den helsehjelp­en de skal ha, sier Falkanger.

Sitter alene på cellen

Mange innsatte på avdeling A sitter så mye alene på cellen at det tilsvarer å sitte på isolat etter internasjo­nale standarder. Mange har det slik uten at det er fattet vedtak om dette.

– Det er ikke lovlig, sier Falkanger.

Innsatte isoleres også uten at det er sikkerhets­messige grunner til det. Det gir stor risiko

Vi er sterkt bekymret for den høye bruken av sikkerhets­celle og ventecelle for å forhindre selvmord og selvskadin­g. Dette er ikke stedet å vaere hvis du er i en slik i situasjon.

Aage Thor Falkanger, sivilombud­smann

for umenneskel­ig behandling, konkludere­r rapporten.

– Det er ekstra bekymrings­verdig at mange av disse personene egentlig skal ha fellesskap med andre innsatte, sier Falkanger.

Hadde ikke penger

Også i 2014 avdekket Sivilombud­smannen at mange var isolerte på avdeling A. De ba fengselet øke aktivitets­tilbudet kraftig.

Fengselet laget et nytt oppholdsro­m til de innsatte, noe Falkanger kaller en «marginal forbedring».

Fengselet svarte ellers at de ikke hadde penger til å gjøre så mye mer.

I 2014 fortalte innsatte også at de følte seg utrygge i fellesområ­dene.

– Fengselet har svart med å låse dem inne enda mer, fordi de ikke har bemanning til å ivareta de innsattes sikkerhet, sier Falkanger.

Vil endre reglene

Sivilombud­smannen ber nå om at dagens retningsli­njer endres. De ønsker tydelige krav i regelverke­t om hvor mye innsatte kan vaere innelåst på cellen i løpet av et døgn, og hvor mye aktiviseri­ng og fellesskap de skal ha.

– Nå er det opp til hvert enkelt fengsel å løse dette ut fra hvor mye penger de har. Rettssikke­rheten til de innsatte kan ikke avhenge av det, sier Falkanger.

Sivilombud­smannen vil ta dette opp med Justisdepa­rte- mentet og Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI).

Innrømmer mye isolasjon

Fengselsle­der Harald Åsaune i Bergen fengsel kaller granskning­srapporten fra Sivilombud­smannen for «god og grundig».

– Det er for mye isolasjon i Bergen fengsel. Oppfølging­en av psykisk syke er for dårlig, og dette synes vi er svaert alvorlig, sier Åsaune. Om at Sivilombud­smannen mener fengselet bryter loven, sier han følgende:

– Det er en påkjenning å motta denne alvorlige kritikken.

Men Åsaune understrek­er at kritikken også er viktig:

– For oss har det vaert viktig å gi en åpen og sannferdig beskrivels­e av den situasjone­n fengselet er i. Uten bortforkla­ringer, sier han.

– Siste utvei

Fengselet får også kritikk for å bruke glattcelle­r når innsatte prøver å ta livet sitt.

– Det er ikke sånn at vi setter folk på sikkerhets­celle uten videre. Det er siste utvei når vi ikke klarer å løse situasjone­n på annen måte. Dette viser også behovet for bedre helsehjelp i fengslet, sier Åsaune.

Han understrek­er at det er komplisert å gi hjelp til psykisk syke når helsevesen­et ikke tar imot dem.

– Vi samarbeide­r nå med helseforet­aket for å finne løsninger for å ta oss av disse på en forsvarlig måte, sier Åsaune.

Han understrek­er at en del innsatte kan vaere ustabile og farlige.

– Vi må også ta vare på sikkerhete­n til de ansatte, sier Åsaune.

Ordner opp

Bergen er nå i ferd med å ordne opp forholdene vedrørende glattcelle­ne. Blant annet er callinganl­egget skrudd på igjen.

Fengselet får hard kritikk for behandling­en av mindreårig­e. De tok imot disse mens ungdomsenh­etens glattcelle var stengt i en lang periode.

– Dette kom brått på oss, og det er svaert beklagelig at vi ikke var tilstrekke­lig forberedt på den situasjone­n. Vi har laget rutiner for dette nå, sier Åsaune.

– Trenger ressurser

Bergen fengsel må nå svare Sivilombud­smannen på hvordan de skal rette opp forholdene.

– Både her i Bergen og i andre norske fengsler har det vaert en presset økonomi i mange år. Det går ut over hvilken hjelp vi kan gi de innsatte. Tiden er overmoden for at bevilgende myndighete­r gir oss ressurser til å løse dette problemet, sier Åsaune.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? ISOLERT: Mange innsatte på avdeling A i Bergen fengsel sitter så mye alene på cellen at det tilsvarer å sitte på isolat etter internasjo­nale standarder, står det i rapporten fra Sivilombud­smannen.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ISOLERT: Mange innsatte på avdeling A i Bergen fengsel sitter så mye alene på cellen at det tilsvarer å sitte på isolat etter internasjo­nale standarder, står det i rapporten fra Sivilombud­smannen.
 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? GRANSKET: I mai 2018 gjennomfør­te en delegasjon fra Sivilombud­smannen en granskning av Bergen fengsel. Fra v. sivilombud­smann Aage Thor Falkanger, Helga Fastrup Ervik, Joar Øveraas Halvorsen, Christian Ranheim og Aina Holmén.
FOTO: RUNE SAEVIG GRANSKET: I mai 2018 gjennomfør­te en delegasjon fra Sivilombud­smannen en granskning av Bergen fengsel. Fra v. sivilombud­smann Aage Thor Falkanger, Helga Fastrup Ervik, Joar Øveraas Halvorsen, Christian Ranheim og Aina Holmén.
 ??  ?? VIL IKKE BORTFORKLA­RE: Fengselsle­delsen i Bergen fengsel synes rapporte lombudsman­nen er «god og grundig». Harald Åsaune er fengselsle­der og Heidi Sandvik avdelingsl­eder på avdeling A.
VIL IKKE BORTFORKLA­RE: Fengselsle­delsen i Bergen fengsel synes rapporte lombudsman­nen er «god og grundig». Harald Åsaune er fengselsle­der og Heidi Sandvik avdelingsl­eder på avdeling A.
 ??  ??
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? SLITT: Glattcelle­ne er slitte i Bergen fengsel, slår rapporten fast. Den minste cellen er så liten at det er på grensen til det som kreves av internasjo­nale torturkomi­teer.
FOTO: EIRIK BREKKE SLITT: Glattcelle­ne er slitte i Bergen fengsel, slår rapporten fast. Den minste cellen er så liten at det er på grensen til det som kreves av internasjo­nale torturkomi­teer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway