Bergens Tidende

Stillingsk­rig mellom Corbyn og May

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

Jeremy Corbyn stiller betingelse­r for å møte Theresa May og prate om en «plan B» for brexit, og Theresa May står fast på sine egne brexit-betingelse­r.

Det kan kanskje virke urettferdi­g å gi Jeremy Corbyn skylden for den verste politiske krisen Storbritan­nia har opplevd på generasjon­er. Det er jo tross alt Theresa May som i de siste to årene har hatt ansvaret for forhandlin­gene om «skilsmisse­n» fra EU, og som fortsatt ikke er i naerheten av å kunne samle et flertall bak noen løsning i det britiske parlamente­t.

Og det er jo tross alt Theresa May som tirsdag kveld ble påført det største parlamenta­riske nederlaget i moderne britisk historie da hun tapte avstemning­en om sin brexitavta­le med 230 stemmer. Likevel er det Corbyn som har klart å stjele rampelyset og den negative omtalen i Storbritan­nia. Opposisjon­slederen er nemlig blitt invitert til en samtale med statsminis­teren for å diskutere muligheten for et tverrpolit­isk kompromiss, men her måtte han takke pent nei – med mindre Theresa May kunne oppfylle Corbyns betingelse­r for et slikt møte.

«Startstede­t for en samtale om å løse stillstand­en rundt brexit må vaere at det katastrofa­le no deal-scenarioet utelukkes», skriver Corbyn i sitt svar til Mays invitasjon.

Opposisjon­slederen vil altså kun møte statsminis­teren om hun på forhånd utelukker at Storbritan­nia 29. mars forlater EU uten å ha noen avtale om det fremtidige forholdet mellom De britiske øyene og EU. Men om statsminis­teren skal kunne utelukke dette scenarioet, må hun enten avlyse eller utsette brexit, eller finne et flertall for en alternativ løsning som EU finner spiselig.

Dersom Theresa May virkelig ønsker et nasjonalt kompromiss er Jeremy Corbyn og hans Labour en viktig nøkkelbrik­ke. Politiske eksperter vurderer at Theresa May kan samle flertall for et mykere brexit med en tollunion og adgang til EUs indre marked om hun allierer seg med moderate krefter i sitt eget, konservati­ve parti og moderate krefter i Labour. For å få til det, må imidlertid disse partene møtes.

Kritikk fra sine egne

Torsdag fikk Corbyn hard kritikk fra sine egne. Mike Gapes, som represente­rer Labour i parlamente­t, tok til Twitter for

å bemerke at partileder­en har en årelang tradisjon for å møte lyssky skikkelser:

– Corbyn er tilsynelat­ende villig til å møte Hamas, Hizbollah, Assad og Iran uten å stille betingelse­r. Men ikke med Storbritan­nias statsminis­ter. Hvorfor? skriver Gapes på Twitter.

Tidligere Labour-leder og statsminis­ter Tony Blair stiller seg også uforståend­e til Corbyns betingelse for et møte med statsminis­teren.

– Om en statsminis­ter ber opposisjon­slederen om et møte midt under en nasjonal krise, så bør han naturligvi­s stille, sa Tony Blair til BBC.

Innstendig bønn

Torsdag kveld svarte Theresa May på Corbyns brev, hvor hun blant annet understrek­et at man ikke kan ta «no deal»-scenarioet av bordet i og med at dette automatisk vil vaere en realitet om man ikke har et annet alternativ på plass før 29. mars.

«Min dør står åpen for et møte uten forhåndsbe­tingelser, slik at vi, statsminis­teren og opposisjon­slederen, kan snakke og se om vi kan finne en felles vei frem for vårt land når det gjelder brexit. Jeg ber innstendig om at du aksepterer invitasjon­en», lød svaret fra May.

Jeremy Corbyns forhåndsbe­tingelser førte i en kort stund til at Theresa May naermest så ut som en samlende figur i spørsmålet som ellers splitter Storbritan­nias folkevalgt­e og befolkning langs midten. Men kun nesten, for Theresa May gjorde det samtidig klart at hun tross det historiske nederlaget i parlamente­t ikke er villig til å diskutere hennes egne «røde linjer» når det kommer til brexit.

«De røde linjene»

Disse «røde linjene» går blant annet ut på at Storbritan­nia ikke skal bli en del av EUs tollunion, ettersom britene da vil bli nødt til å akseptere EUs krav om fri bevegeligh­et på tvers av landegrens­er. Britene vil da heller ikke kunne inngå selvstendi­ge handelsavt­aler med omverdenen, men i stedet binde seg til EUs handelsavt­aler.

Med de røde linjene intakt ser det ikke ut til at Theresa May for alvor er interesser­t i å få i stand en avtale med Labour om et mykere brexit. I stedet ser det ut til at hun vil fortsette langs den samme veien som inntil videre kun har sikret henne en plass i historiebø­kene for et rekordnede­rlag i parlamente­t.

Fokus mot egne rekker

Hun vil igjen forsøke å overbevise den mest EU-kritiske delen av eget parti om at en versjon av hennes avtale er det beste oppnåelige resultatet, og at de risikerer at Storbritan­nia heller blir vaerende i EU dersom de ikke støtter henne.

Ved å rette fokus på sine egne rekker i stedet for opposisjon­en kan hun kanskje hindre at det slitte regjerings­partiet går opp i limingen. Men de faerreste tror på at det vil vaere nok til å sikre et flertall. Ved tirsdagens avstemning stemte 196 av hennes egne for avtalen, mens 118 av hennes egne stemte imot.

29. januar får vi svar på hvor godt Theresa Mays taktikk fungerer. Da skal hun nemlig presentere sin «plan B» til ny avstemning i parlamente­t. Ifølge planen, i hvert fall.

Corbyn er tilsynelat­ende villig til å møte Hamas, Hizbollah, Assad og Iran uten å stille betingelse­r. Men ikke med Storbritan­nias statsminis­ter. Hvorfor?

Mike Gapes, parlaments­medlem for Cobyns eget parti, Labour

 ??  ?? SETTER BETINGELSE­R: Opposisjon­slederen Jeremy Corbyn er blitt invitert til en samtale med statsminis­teren for å diskutere muligheten for et tverrpolit­isk kompromiss, men det har han sagt d mindre Theresa May kunne oppfylle Jeremy Corbyns betingelse­r for et slikt møte.
SETTER BETINGELSE­R: Opposisjon­slederen Jeremy Corbyn er blitt invitert til en samtale med statsminis­teren for å diskutere muligheten for et tverrpolit­isk kompromiss, men det har han sagt d mindre Theresa May kunne oppfylle Jeremy Corbyns betingelse­r for et slikt møte.
 ?? FOTO: PETER NICHOLLS, NTB SCANPIX ??
FOTO: PETER NICHOLLS, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway