Bergens Tidende

De lager 24 TV-episoder på rekordtid

ITV Studios har naermest laget sin egen filmfabrik­k i Media City Bergen. Der gjør de totalprodu­ksjonen på en større virkelighe­tsserie, «Ras», for TVNorge.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

– Jeg tror det er første gangen man har ferdigklip­pet en dokumentar­serie av denne størrelsen utenfor Oslo. Vi ønsker å bygge opp et filmmiljø i Bergen med kompetente mennesker. Det er også en fordel å ha etterarbei­det tett på selve produksjon­en og opptakene, sier sjef for ITV, Eldar Nakken.

– Veldig spektakula­ert

Ti fagfolk er ansatt i langsiktig­e kontrakter i mediebygge­ts toppetasje, der hvert rom er fylt med grovklippe­re, finklipper­e, etterarbei­dsprodusen­ter og liknende for å sluttføre «Ras» på rekordtid. Lydarbeide­t gjøres på et annet kontor i Bergen.

ITV Studios har de siste årene hatt suksess med serier som «Blålys» på TV 2, dramasatsi­ngen «Aber Bergen» på TV 3 og «Ice Road Rescue» («Vinterveie­ns helter») på National Geographic.

«Ras» er nok et prosjekt som er utviklet i Bergen – under vignetten «folk med spennende jobber». I den nye serien møter man et knippe spesialist­er som jobber med fjellsikri­ng for å kunne holde trange og rasfarlige vestlandsv­eier åpne.

Opptak er blant annet gjort på E16 mellom Bergen og Voss, i Vik i Sogn, i Veitastron­d og Stamnes etter at ras har gått.

– De henger i fjellsiden­e, fjerner løsmasse og gjør alt som er praktisk mulig for å unngå at steiner ramler ned på veien. Det er veldig spektakula­ert – og helt sikkert ikke ufarlig. Vi er også midt i indrefilet­en av norsk natur, sier Nakken.

– Vi rykker selvfølgel­ig ut når noe skjer. Vi skal jo følge livet til disse folkene. Og da er man litt prisgitt det som skjer, sier produsent Geir Kreken.

Prosjekten­e står i kø

Klippearbe­idet startet 15. oktober og sluttføres i slutten av januar.

«Ras» blir en serie på 24 episoder à 22 minutter, så det er naermere ni timer ferdigklip­pet film som skal komme ut fra kontorene til ITV før det kan vises på TVNorge-kanalen Max i neste måned.

– Vi startet produksjon­en på ettersomme­ren, så det er et kolossalt arbeid som skal gjøres på kort og effektiv tid, sier Nakken.

ITV laget 48 episoder av politiseri­en «Blålys», som ble vist på TV 2 i høst, men da ble alt etterarbei­det gjort i Oslo.

– Vi jobbet ett år med «Blålys». Nå har vi et halvt år med «Ras». Vårt mål er å produsere store serier med utgangspun­kt i Bergen, både innenfor drama og såkalt «workplace reality», en slags virkelighe­tsdokument­ar. Nå har vi nettopp startet innspillin­gen av sesong fire av «Ice Road Rescue», som vises overalt i verden, sier Nakken.

Bygger i Bergen

ITV planlegger allerede 24 nye episoder av «Ras». Det kan også fort bli mer «Blålys». Selskapet har hovedkonto­r i Bergen og avdelingsk­ontor i Oslo.

– Vi kan utnytte fordelene med å ha to leirer. Er det veldig travelt i Oslo, kan vi flytte jobb til Bergen. Og omvendt. Ved å gjøre en totalprodu­ksjon her, som «Ras», får vi bygget langsiktig­het i Bergen, sier Nakken.

ITV hadde over hundre millioner kroner i omsetning i fjor. Selskapet har egen dramaavdel­ing og har cirka ti TV-serieprodu­ksjoner i utvikling. Fem større realityser­ier blir trolig ferdigstil­t i 2019.

– Vi leverer til alle kommersiel­le kanaler i Norge. Vi har også merket økt interesse fra utenlandsk­e stasjoner, sier Nakken.

 ??  ?? RÅKLIPP: Råklippern­e Sondre Mogård og Bob Andre Engelsen i aksjon på Media City Bergen.
RÅKLIPP: Råklippern­e Sondre Mogård og Bob Andre Engelsen i aksjon på Media City Bergen.
 ?? FOTO: TVNORGE ?? VILL NATUR: Anders Flaete (til høyre) og Ken Rune Nicolaysen i «Ras».
FOTO: TVNORGE VILL NATUR: Anders Flaete (til høyre) og Ken Rune Nicolaysen i «Ras».
 ??  ??
 ??  ?? PÅ REKKE: Andreas Søftland Milde setter sammen opptakene. Annika Lussand bak.
PÅ REKKE: Andreas Søftland Milde setter sammen opptakene. Annika Lussand bak.
 ??  ?? TOTALPRODU­KSJON: ITV-sjekken har ti personer som bare jobber med å klippe ferdig «Ras». Bak er Andreas Søfteland Milde og Annika Lussand.
TOTALPRODU­KSJON: ITV-sjekken har ti personer som bare jobber med å klippe ferdig «Ras». Bak er Andreas Søfteland Milde og Annika Lussand.
 ??  ?? PUSS: Klipper Andreas Sverre og produsent Geir Kreken skal ferdiggjør­e 24 episoder av «Ras».
PUSS: Klipper Andreas Sverre og produsent Geir Kreken skal ferdiggjør­e 24 episoder av «Ras».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway