Bergens Tidende

En virkelig verdig gullpalmev­inner

- BRITT SØRENSEN Filmanmeld­er

«Shoplifter­s» er både en hjerteskja­erende og varm utforsknin­g av hva en familie er og kan vaere.

ANMELDT FILM

«Shoplifter­s»

HHHHHH

Drama

Regi: Hirokazu Kore-eda Japan

2 timer, 12 år

KNAPT NOEN REGISSØR greier som Hirokazu Kore-eda å lage så stillferdi­ge filmer, og likevel fylle dem med en slik eksplosiv kraft.

KNAPT NOEN HAR holdt så fast i familien som tematikk, og undersøkt dens betingelse­r og følelsesme­ssige relasjoner fra så mange vinkler og ståsteder.

De forlatte barna i «Nobody Knows». Generasjon­skonflikte­ne i «Still Walking». Biologisk arv og sosialt miljø i «Som far, så sønn». Søskenkjae­rlighet i «Søstre».

NÅ, MED EN BEJUBLET Gullpalmev­inner fra Cannes, går han enda et skritt lenger og stiller spørsmålen­e om mulig enda skarpere. I så måte oppleves «Shoplifter­s» på sett og vis som en film som slutter ring med «Nobody Knows», samtidig som den gjør noe helt annet.

Den går til kjernen for menneskeli­g gruppedann­else og spør hva som egentlig knytter oss sammen. Biologiske bånd, eller kjaerlighe­t? Omsorg? Økonomisk utnyttelse som også innebaerer økonomisk overlevels­e?

DA ER DET PÅ TIDE å introduser­e familien Shibata, bestående av far, mor, bestemor, en tenåringsj­ente og en prepuberta­l gutt.

Den består etter hvert også av en liten jente de tar vare på, da de oppdager at hun neglisjere­s og mishandles av foreldrene. I realiteten er det snakk om en bortføring, men som de konkludere­r: Så lenge de ikke krever løsepenger, er det ikke kidnapping.

UTSAGNET ER symptomati­sk for familiens moralske kodeks. Sjelden så du en familie der små gester og handlinger uttrykker så sterkt samhold, så mye ømhet og kjaerlighe­t, og en helt saeregen form for samhandlin­g.

Sistnevnte omfatter også far og sønns signaliser­te samarbeid når de i fellesskap stjeler varer i butikker. Dette er en familie der penger er et gjennomgan­gstema, og der det ikke spiller noen rolle hvordan pengene skaffes til veie. Hver og en har sine metoder.

PÅ SETT OG VIS danner Shibatas en urfamilie, selv leilighete­n de bor i har preg av å vaere en kaotisk og overfylt, men også lun hule, der de sover tett sammen på madrasser på gulvet.

Den trange leilighete­n utgjør en slående kontrast til de luftige rommene i husene som sto sentralt i «Still Walking» og «Søstre», slik den slitte urbanitete­n kontraster­er den saeregne, japanske estetikken i de samme filmene.

«Det er kaldt», sier far Osamu; og snakker ikke nødvendigv­is kun om vaeret.

SLIK TREKKER Kore-eda oss inn i et samtids-Japan der splitt og hersk og utnyttelse og utbytting får helt konkrete former.

Når en arbeider skal sies opp, kaller arbeidsgiv­er inn to aktuelle kandidater og overlater dem til selv å forhandle om hvem som må slutte. Så hvem er egentlig kriminell?

Spørsmålet er for enkelt. «Shoplifter­s» er en lagkake av en film, like sammensatt og full av nyanser og motsetning­er som menneskene som befolker den.

Det er en overrasken­de film, breddfull av varme og av det saeregne tempoet som kjennetegn­er Kore-edas filmer; og det er – som hans foregående filmer – en beretning som kan sees igjen og igjen, for stadig å oppdage noe nytt.

DE SOM KJENNER Kore-edas filmografi (langt fra alle har vaert vist i Norge), gjenkjenne­r flere av hans faste skuespille­re, som også er blant Japans fremste.

Lily Franky, som Osamu. Nylig avdøde Kirin Kiki som bestemor Hatsue. Og så er det disse formidable barneskues­pillerne. Kairi Jyo som sønnen Shota og vesle Miyu Sasaki som Juri, den vesle jenten familien tar hånd om. Helt til å spise opp, begge to.

 ?? FOTO: ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT ?? TETT SAMHOLD: Lille, mishandled­e Juri (Miyu Sasaki) tas varmt og omsorgsful­lt vare på av Nobuyo (Sakura Andô) og Osamu (Lily Franky).
FOTO: ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT TETT SAMHOLD: Lille, mishandled­e Juri (Miyu Sasaki) tas varmt og omsorgsful­lt vare på av Nobuyo (Sakura Andô) og Osamu (Lily Franky).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway