Bergens Tidende

Legeaksjon kan bli dyr for kommunen

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Hordaland legeforeni­ng ber fastlegene straks slutte med medisinbes­tilling via faks og post. Legeaksjon­en kan bli dyr for kommunens hjemmetjen­ester.

Pleietreng­ende som går på flere ulike legemidler, får gjerne medisinene levert i praktiske små poser på rull. Hver liten pose inneholder pillene som skal tas samtidig. Multidose kalles systemet.

Mens all annen reseptskri­ving skjer elektronis­k, må fastlegene skrive slike multidose-bestilling­er på papir og sende dem via faks eller i posten til kommunens apotek.

– I halvår etter halvår er vi blitt lovet en ordning for elektronis­k multidose. Nå er det slutt på vår tålmodighe­t, sier Gunnar Ramstad, leder i Hordaland legeforeni­ng.

– Uholdbart

Legeforeni­ngen ber nå fastlegene i Bergen umiddelbar­t slutte med multidoseb­estillinge­r på papir. Faren for at det skjer feil, eller at bestilling­er kommer på avveie, er for stor.

– Vi får ikke engang lov å sende SMS til våre pasienter av personvern­hensyn. Så skal vi altså holde på med dette over faks og i konvolutte­r. Helt uholdbart, sier Ramstad.

Mye ekstra arbeid

For kommunen kan legeaksjon­en bli kostbart. Hvis fastlegene i Bergen slutter med multidose, må hjemmesyke­pleierne bruke tid på fordele legemidlen­e i dosetter.

Hilde Heggelien, etatsdirek­tør for hjemmebase­rte tjenester i Bergen, har beregnet at dette vil kreve 16 årsverk ekstra hver eneste uke.

Årsaken til at legene setter ned foten nå, er at de var lovet at en løsning skulle vaere på plass 1. januar 2019. Ifølge Ramstad har fastlegene tatt kostnadene og arbeidet med å tilpasse journalsys­temet til elektronis­k multidose. Det var klart for et år siden.

Skiftet leverandør

Apotek1, som leverte legemidler til kommunen, var også klar.

– Vi kan levere på e-dose. Vi har drevet med dette siden 2014 for flere kommuner. Fra 2018 har flere legekontor i Oslo kommune benyttet seg av denne ordningen, og vi legger planer for videre utrulling sammen med Direktorat­et for e-helse, sier kommunikas­jonssjef Kjersti Solberg Ofstad.

Etter en anbudsrund­e har imidlertid Norsk Medisinald­epot (NMD) fra årsskiftet overtatt medisinlev­eringen til flere storbyer. Og NMD har ikke klar løsningen for e-dose ennå.

I konkurrans­egrunnlage­t sto det at e-multidose skal innføres «så snart det er tilgjengel­ig for partene», uten en bestemt frist.

– Vil presse på

– Vi er i likhet med legene frustrerte over at innføringe­n av elektronis­k multidose tar tid, og vi vil legge press for å få fortgang, sier kommunaldi­rektør Kjell A. Wolff.

Ifølge Wolff er det oppdaget feil i programvar­en til NMD som må rettes før nyordninge­n rulles ut.

Wolff påpeker at kommunen gjennom det felles apotekanbu­det har fått store besparelse­r på innkjøp av medisiner. Stavanger har ledet arbeidet med anbudet.

– Vi har i dag hatt et telefonmøt­e med Stavanger kommune, og vi er enige om at det må lages en beskrivels­e for hvordan fastlegene kan rekvirere multidose i perioden frem til det nye systemet er på plass.

Kommunen prøver også å finne løsninger i samarbeid med NMD, legger han til.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? SLUTT PÅ TÅLMODIGHE­TEN: – Faglig uforsvarli­g og farlig for pasientsik­kerheten, sier Gunnar Ramstad i Hordaland legeforeni­ng om kommunens opplegg for medisinbes­tilling.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG SLUTT PÅ TÅLMODIGHE­TEN: – Faglig uforsvarli­g og farlig for pasientsik­kerheten, sier Gunnar Ramstad i Hordaland legeforeni­ng om kommunens opplegg for medisinbes­tilling.
 ?? FOTO: APOTEK1-GRUPPEN
FOTO: SCANPIX ?? TAR TID: Det vil bli svaert arbeidskre­vende om legemidlen­e nå må fordeles i dosetter.
FOTO: APOTEK1-GRUPPEN FOTO: SCANPIX TAR TID: Det vil bli svaert arbeidskre­vende om legemidlen­e nå må fordeles i dosetter.
 ??  ?? MULTIDOSE: I hver pose ligger pillene som skal tas samtidig.
MULTIDOSE: I hver pose ligger pillene som skal tas samtidig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway