Bergens Tidende

Slaktebåte­n som skal revolusjon­ere oppdrettsn­aeringen

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.bringslid@sysla.no

Båten «Norwegian Gannet» kostet 800 millioner. Etter at den ble levert har det bare vaert bråk. 1. Hva er «Norwegian Gannet»?

«Norwegian Gannet» er en slaktebåt eid av rederiet Hav Line. Den er ment til å ta imot fisk rett fra merdene, og slakte den om bord.

Etter planen skal båten gå mellom fiskemerde­r på Vestlandet og en splitter ny fisketermi­nal i Hirtshals i Danmark. Målet er at fisken skal komme raskere ut i markedet.

2. Hva står konflikten om?

Når oppdrettsl­aksen slaktes, sorteres den i tre kategorier basert på utseende: superior, ordinaer eller produksjon­sfisk. Slik det fungerer i dag, blir den såkalte produksjon­sfisken sortert på fiskemotta­k og slakteri i Norge.

Partene er uenige om forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer, den såkalte fiskekvali­tetsforskr­iften, slår fast at denne sorteringe­n må skje i Norge eller om båten skal få lov til å levere produksjon­sfisken direkte til Danmark.

3. Hva er produksjon­sfisk?

Produksjon­sfisk er en kategori som laksen blir delt inn i basert på utseende. Dette er fisk med sår eller misdannels­er, som ikke ser fin ut. Om lag en-to prosent av et slakt kategorise­res som produksjon­sfisk.

Selv om produksjon­sfisken ikke ser så fin ut, er det ikke nødvendigv­is noe i veien med fisken. Fileten kan vaere like fin, og fisk som kvalifiser­es som produksjon­sfisk selges i norske butikker.

4. Hva er fiskekvali­tetsforskr­iften?

For fisk og fiskevarer gjelder et eget regelverk om kvalitet i tillegg til hygienereg­elverket. Denne forskrifte­n skal fremme god kvalitet til forbruker og bidra til markedsadg­ang i utlandet, ifølge Mattilsyne­t.

Mattilsyne­t i Hordaland tolket først regelverke­t slik at «Norwegian Gannet» ikke fikk levere produksjon­sfisk i Danmark. Hav Line klaget og fikk medhold hos Mattilsyne­t sentralt, som mente at et nei ville vaere et altfor stort inngrep i hvordan bedrifter kunne drive sin virksomhet.

Men Naerings- og fiskeridep­artementet, med fiskerimin­ister Harald Tom Nesvik (Frp) i spissen, overprøvde Mattilsyne­t og nektet «Norwegian Gannet» å ta produksjon­sfisken til Danmark.

Hav Line gikk til retten og krevde at forbudet ble opphevet, og fikk medhold.

I en midlertidi­g forføyning konkludere­r Bergen tingrett med at Mattilsyne­ts tolkning mest sannsynlig er riktig, og at slaktebåte­n derfor har lov til å levere produksjon­sfisk til Danmark.

5. Når vil man få en endelig avgjørelse?

Selv om rederiet nå har fått medhold fra Bergen tingrett, er ikke nødvendigv­is siste ord i saken sagt. Fiskerimin­isteren har allerede sagt at de holder fast ved sitt vedtak og vurderer neste skritt i saken. Hva dette betyr vil ikke departemen­tet utdype.

Rederiet har frist til 25. januar med å klage på vedtaket fra departemen­tet til Kongen i statsråd, hvor regjeringe­n tar avgjørelse­r som samlet kollegium.

Danish Seafood Associatio­n har klaget regelverke­t inn for Eftas overvåking­sorgan Esa, og mener det er et brudd på EØSavtalen.

Det er dermed vanskelig å si noe om når man vil få en endelig avgjørelse i denne saken.

6. Hvorfor er det så sterke reaksjoner?

Slik partene ser det er det mye som står på spill. Motstander­ne av slaktebåte­n trekker frem hensynet til norske arbeidspla­sser, og de er redd for at flere av disse skal forsvinne hvis «Norwegian Gannet» får medhold.

Rederiet ønsker å revolusjon­ere bransjen, og mener de gjennom hele prosjektet har fått signaler fra myndighete­ne om at de ville få de nødvendige tillatelse­ne. De mener paragrafen blir brukt for å hindre innovasjon i bransjen.

Saken har også fått mye oppmerksom­het politisk. Mens Ruth Grung (Ap) lenge har vaert kritisk til «Norwegian Gannet», mener Ove Trellevik (H) at den må få seile som planlagt.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? – EN SKANDALE: Vestland Høyre håper regjeringe­n vil tvinge departemen­tet til å endre sin avgjørelse. – Det er en skandale hvis regjeringe­n følger fiskerimin­isteren og departemen­tet i denne saken. Arbeidspla­sser må vaere basert på fri konkurrans­e, og ikke proteksjon­isme, sier Ove Trellevik (H).
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL – EN SKANDALE: Vestland Høyre håper regjeringe­n vil tvinge departemen­tet til å endre sin avgjørelse. – Det er en skandale hvis regjeringe­n følger fiskerimin­isteren og departemen­tet i denne saken. Arbeidspla­sser må vaere basert på fri konkurrans­e, og ikke proteksjon­isme, sier Ove Trellevik (H).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway