Bergens Tidende

FREMTIDENS SKOLE: Det er viktig å diskutere progressiv­e løsninger for skolen. Men undervisni­ngen må tilpasses elevene, ikke omvendt.

Det er viktig å diskutere progressiv­e løsninger for skolen. Men undervisni­ngen må tilpasses elevene, ikke omvendt.

-

STOLTENBER­G-UTVALGETS ferske rapport «Nye sjanser – bedre læring» slår fast at dagens skolesyste­m ikke er tilstrekke­lig tilpasset barns ulike behov. Det rammer flere gutter enn jenter, og er en samfunnsut­fordring som krever politiske tiltak.

Et viktig mål for fellesskol­en er å utjevne forskjelle­r som skyldes kjønn og bakgrunn. Det vanskelige spørsmålet er hvordan. Uten tilstrekke­lig kunnskap om årsakene til kjønnsfors­kjellene i skolen, er det krevende å utvikle en treffsikke­r modell.

DET ER INGEN TVIL om at gutter kommer dårligere ut av dagens skolesyste­m. Flere faller fra, og de som gjennomfør­er videregåen­de opplæring oppnår dårligere resultater. 70 prosent av alle vedtak om spesialund­ervisning gjelder gutter.

Kjønnsfors­kjellene, som omfatter både språk, sosiale ferdighete­r og selvregule­ring, viser seg særlig i overgangen mellom barnehage og skole, ifølge utvalget. Et mindretall (fem av elleve) tar derfor til orde for såkalt fleksibel skolestart.

Det er en ny og nokså uprøvd modell som innebærer at første skoleår gjøres om til en førskole, hvor barna blir tatt opp til 1. trinn på ulike tidspunkt etter en individuel­l vurdering.

UTVALGSLED­ER Camilla Stoltenber­g argumenter­er med at modellen tar hensyn til at barn utvikler seg ulikt. Selv om det åpenbart er behov for grep som gjør skolen bedre i stand til å drive tilpasset opplæring, har motforesti­llingene internt i utvalget mye for seg.

FORSLAGET ROKKER for det første ved kjerneidee­n ved norsk grunnskole, nemlig at det er skolen som skal tilpasse seg elevene, og ikke elevene som skal sorteres for å tilpasses skolen, som NHH-professor og utvalgsmed­lem Katrine Vellesen Løken skriver i en kronikk i DN.

Flertallet i utvalget peker på flere risikopunk­ter: Økte sosiale forskjel- ler, mer stigmatise­ring i skolen og redusert total læring for en del elever. Den viktigste innvending­en er at det ikke finnes forsknings­messig grunnlag for at fleksibel skolestart faktisk vil redusere kjønnsfors­kjellene i skolen.

Et viktig mål for fellesskol­ener å utjevne forskjelle­r som skyldes kjønn og bakgrunn.

DET ER VIKTIG Å DISKUTERE progressiv­e løsninger som kan gjøre enhetsskol­en litt mer fleksibel og fremtidsre­ttet. Fleksibel skolestart kan være en god idé, men mer og sikker forskning er påkrevd før en helt ny modell blir rullet ut i større skala. Enn så lenge må man tilstrebe å løse problemene innenfor dagens system, gjennom en mer variert skoledag og mykere overgang mellom barnehage og skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway