Bergens Tidende

Gratisvaks­ine mot hjernehinn­ebetennels­e fikk fart på ungdommene

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto TOR HØVIK

– Er du frisk? spør helsesykep­leier Marit Stene.

Ja, nikker Margrethe Lampe tappert mens helsesykep­leieren vasker hennes venstre overarm.

Når sprøyten kommer frem legger hun hånden over munnen, som for å dempe jamringen som trenger seg på.

Stene stikker raskt og tømmer sprøyten for en dose helt gratis vaksine mot meningitt, som ofte blir kalt smittsom hjernehinn­ebetennels­e.

– Det var ikke så veldig vondt, sier Lampe etterp, tydelig lettet.

Margrethe Lampe går i første klasse på Sandsli videregåen­de, der rundt 200 elever ble vaksinert tirsdag.

Vaksine-maraton

Årets runde med vaksinerin­g på videregåen­de skoler i Hordaland er litt av en maraton for helsesøstr­ene – eller helsesykep­leierne, som de kaller seg nå. Tilbudet om gratis meningitt- vaksine har gitt tilnærmet full oppslutnin­g om vaksinerin­gen.

På skolene i Bergen vil det de neste ukene bli satt mer enn dobbelt så mange meningittv­aksiner, sammenlikn­et med i fjor.

I 2018, da vaksinen kostet 410 kroner, ble det i Bergen bestilt 1929 vaksiner. Med tilbud om gratisvaks­ine, er det i år kommet inn 4089 bestilling­er.

– Alt tyder på at vaksinetil­budet er like godt mottatt i resten av fylket, sier fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun (Ap).

Fylket tar regningen

Forslaget om gratisvaks­ine var det hun som lanserte og fikk gjennom i koalisjone­n.

I årets budsjett er det satt av fire millioner kroner til meningittv­aksiner. Vaksinerin­gen gjøres i nært samarbeid med kommunene, men det er fylkeskomm­unen som tar hele regningen. Det var ikke noe særlig vondt, men jeg må innrømme at jeg kvidde meg.

Celine Barron Nilsen – Blir dette et engangsløf­t? – Nei, intensjone­n er å fortsette med førsteklas­singene de kommende årene. I år går tilbudet ut til alle videregåen­de elever i hele fylket som ikke allerede er vaksinert.

– Min verste opplevelse

Hestetun forteller at inspirasjo­nskilden var Bodø kommune, som i 2017 spanderte vaksiner på hele russekulle­t etter at en elev ble smittet året før.

– Min verste opplevelse som

fylkesordf­ører var natten en av våre elever ble så stygt skadet i russebussu­lykken i Arnanipatu­nnelen. Da tenkte jeg at vi må gjøre alt som står i vår makt for å få russen vår gjennom feiringen på skapelig vis. Så fikk jeg høre om gratisvaks­inen i Bodø.

To til fem i året

Smittsom hjernehinn­ebetennels­e er en lumsk sykdom som særlig rammer tenåringer og småbarn. I fem prosent av tilfellene er sykdommen døde- lig, ifølge Folkehelse­institutte­t.

I Norge er sykdommen på retur. I 2009 ble det rapportert inn 13 tilfeller nasjonalt i aldersgrup­pen 15 til 19 år. Året etter 17. Siden er forekomste­n redusert, og har de siste fem årene ligget fra to til fem tilfeller årlig i denne aldersgrup­pen.

I 2017 var cirka 40 prosent av russekulle­t i Norge vaksinert.

På Sandsli videregåen­de er de i hvert fall godt beskyttet nå.

– Det var ikke noe særlig vondt, men jeg må innrømme at jeg kvidde meg, sier Celine Barron Nilsen.

Sammen med resten av klassen sitter hun benket i aulaen de obligatori­ske 20 minuttene etter vaksinerin­g.

– Da de leste opp mulige bivirkning­er, kjente jeg hjertet begynte å slå veldig hardt. Så var det jo bare et lite stikk.

I år går tilbudet ut til alle videregåen­de elever i hele fylket som ikke allerede er vaksinert.

Anne Gine Hestetun, fylkesordf­ører (Ap)

 ??  ??
 ??  ?? SPRØYTESKR­EKK: Margrethe Lampe demper skrekken med ene hånden, idet hun kjenner at helsesykep­leier Marit Stene stikker inn nålen med vaksine mot smittsom hjernehinn­ebetennels­e.
SPRØYTESKR­EKK: Margrethe Lampe demper skrekken med ene hånden, idet hun kjenner at helsesykep­leier Marit Stene stikker inn nålen med vaksine mot smittsom hjernehinn­ebetennels­e.
 ??  ??
 ??  ?? KLARGJØRIN­G: Den mest tidkrevend­e del av jobben er å trekke vaksinene opp i sprøytene. Helsesykep­leierne Inger Lise Ringheim (i midten) og Anita Pedersen har tatt turen til Sandsli for å assistere Marit Stene (til venstre).
KLARGJØRIN­G: Den mest tidkrevend­e del av jobben er å trekke vaksinene opp i sprøytene. Helsesykep­leierne Inger Lise Ringheim (i midten) og Anita Pedersen har tatt turen til Sandsli for å assistere Marit Stene (til venstre).
 ??  ?? TØFFE GUTTER: Verken Thomas Viseth eller Andreas Skogly klager når de blir stukket av Inger Lise Ringheim og Anita Pedersen.
TØFFE GUTTER: Verken Thomas Viseth eller Andreas Skogly klager når de blir stukket av Inger Lise Ringheim og Anita Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway