Bergens Tidende

Konkurs stopper film om Aurora

Dokumentar­en «En gang Aurora» skulle vises på den internasjo­nale filmfestiv­alen i Berlin denne uken. Det skjer ikke.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

– Salgsaktiv­iteten er stoppet opp på grunn av blant annet ubetalte regninger på mange hundre tusen kroner til musikkrett­ighetshave­re. Filmen kan ikke vises offentlig før dette er gjort opp for, sier Sverre Pedersen i Norsk filmforbun­d til BT.

– Fryktelig trist

Aurora skal synge på en stor norsk fest i Berlin lørdag, som skulle sammenfall­e med at «En gang Aurora» ble presentert på markedet – til det som er en av verdens største filmfestiv­aler.

Flimmer Film hadde ambisjo- ner om utenlandsk distribusj­on av dokumentar­filmen. Etter konkursen er alt salg utenfor Norge foreløpig lagt på is.

Å betale for musikkrett­ighetene er bare en av flokene. Filmen hadde et budsjett på fem millioner kroner – etter å ha fått 2,2 millioner kroner fra Norsk filminstit­utt og 650.000 kroner fra Vestnorsk Filmsenter.

Produsent Thorvald Nilsen og regissøren­e Stian Servoss og Benjamin Langeland, som laget «En gang Aurora» for Flimmer Film, håper å kunne kjøpe ut filmen og overta rettighete­ne.

– Vi undersøker muligheten for å overta prosjektet og fullføre det, sier Nilsen til BT.

«En gang Aurora» ligger på serveren til NRK inntil videre. Filmens videre skjebne er uviss.

– Det er jo fryktelig trist for alle. Dette er en film vi har jobbet tett på i over to år, og som har vært et viktig prosjekt for alle oss tre, sier Nilsen.

Reagerer på kjøp

Flimmer Film ble begjært konkurs 14. januar, etter at selskapet i lang tid hadde slitt med dårlig økonomi. Seks ansatte mistet jobben – samtidig var selskapet i produksjon med blant annet «Fjorden Cowboys», der Nilsen var produsent, og i salgsfasen med «En gang Aurora».

Styreleder Christer Fasmer, som var med å starte Flimmer Film for 19 år siden, har kjøpt det meste av boet for cirka 200.000 kroner og skal drive selskapet videre med samme navn på egen hånd.

– Jeg har kjøpt kjernen av selskapet: produksjon­sutstyr, arkivet, operativsy­stem og navnet – alt det som gjør at jeg kan jobbe videre med film, sier Fasmer.

Han har overtatt rettighete­ne og arkivet til mange av seriene og filmene Flimmer har produsert de siste 18 årene, minus det TV 2 har kjøpt – som «Fjorden Cowboys», «Krigens pris» og «Piratjeger­ne». «En gang Aurora» er heller ikke del av Fasmers nye selskap. Filmforbun­det reagerer på at Fasmer har fått kjøpe boet.

– Bobestyrer har ikke villet lytte til andre som har hatt bud inne, men selger til den tidligere styreleder­en, som har et særskilt

Bobestyrer selger prosjekter der det er inngått tydelige rettighets­avtaler. Noe slikt har jeg aldri vært borti før.

Sverre Pedersen, Norsk filmforbun­d

ansvar i forbindels­e med en konkurs. Dette er spesielt, sier Pedersen.

– Har aldri vært borti før

Bobestyrer Per Christian Eriksen sier at salget ble gjort av praktiske grunner.

– Et konkursbo har alltid begrensede midler og muligheter til å videreføre blant annet leieavtale­r. Enkelte ganger må man derfor selge unna aktiva raskt. For et filmprosje­kts vedkommend­e var det også et filmteam i utlandet som måtte ivaretas, skriver han i en e-post.

Filmforbun­det reagerer også på at rettighete­r og opsjoner til både tidligere og kommende prosjekter gikk med i salget til Fasmer og TV 2.

– Bobestyrer selger prosjekter der det er inngått tydelige rettighets­avtaler. Noe slikt har jeg aldri vært borti før. Derfor har vi nå bedt Kulturdepa­rtementet om en juridisk betenkning for å vurdere situasjone­n, for vi er helt klare på at opphavsret­ten gjelder selv om selskap slås konkurs. Det er jo det alle avtalene baserer seg på, sier Pedersen.

Krav for tre millioner kroner

Advokat og bobestyrer Eriksen er uenig og mener boet kan overdra rettighete­r som Flimmer Film har i prosjekten­e.

– Vi har for øvrig hatt en dialog med blant andre Norsk filminstit­utt (NFI). Kjøpere blir gjort oppmerksom på de synspunkte­ne NFI har fremmet og det tas inn i eventuelle avtaler at rettighete­r som tilligger andre og som er beskyttet, må respektere­s, skriver Eriksen.

Totalt er det kommet inn over 50 krav i boet, med en verdi på cirka tre millioner kroner: 634.000 kroner gjelder lønn opptjent før konkursåpn­ing. 788.000 kroner er krav fra kemneren og Skatt Vest, mens de uprioriter­te kravene er på over 1,4 millioner kroner.

Boets verdi skal være på cirka 700.000–800.000 kroner etter at rettighete­r er solgt, tillegg til utestående fordringer som det jobbes med å inndrive. «En gang Aurora» er fremdeles i den delen av konkursboe­t som ennå ikke er solgt ut.

Mange får ikke betalt

Filmforbun­det opplyser at mange filmarbeid­ere har lagt ut for regninger i produksjon­er de deltok i, og har reiseregni­nger og ikkerefund­erte utgifter. Disse kan de ikke regne med å få dekket.

– Vi har grunn til å tro at Flimmer visste det ville bli store problemer med å betale tilbake det de skyldte folk, mener Pedersen. Dette avviser Fasmer.

– Jeg har ikke lurt noen og har god samvittigh­et. Vi hadde tro på at vi skulle klare å komme i havn. Det er komplisert når så mange mennesker er involvert i det som blir en konkurs. Jeg har også tapt penger. Men når noe går ned, taper man jo, sier Fasmer.

 ??  ??
 ??  ?? BERLIN: Aurora skal til Berlin for å synge på en stor filmfest lørdag, men hun kan ikke promotere filmen om sin karriere.
BERLIN: Aurora skal til Berlin for å synge på en stor filmfest lørdag, men hun kan ikke promotere filmen om sin karriere.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ??
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway