Bergens Tidende

Tror det skal være mulig å slå Sven Kramer i VM

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

– Jeg har gjort det før, så jeg kan gjøre det igjen, sier Fanaløpere­n.

De fleste skøyteløpe­re har levd et liv i skyggen av Sven Kramer de siste ti årene, men de nest beste løperne på 5000 meter har knapt fått se et solgløtt. Har nederlende­ren deltatt på distansen, har han stort sett vunnet.

Fra 2007 til nå er det blitt arrangert ni verdensmes­terskap i enkeltdist­anser. På 5000 meter har den levende skøytelege­nden vunnet gull i alle VM-ene bortsett fra ett – og det stilte han ikke opp i.

Han har vært uslåelig, rett og slett.

Svakhetste­gn

Men noe har skjedd det siste året. Jo da, han vant selvsagt OL-gull på distansen i Pyeong- chang i fjor, men har siden vist flere svakhetste­gn. Som da han i allround-VM i Amsterdam ble slått av Sverre Lunde Pedersen, som da han bare ble nummer tre på distansen i verdenscup­en i Heerenveen tidligere i vinter.

– Det er flere enn Kramer som går fort nå. Tidene i Heerenveen viser jo det. Patrick Roest går bra, Jorrit Bergsma har begynt å gå fortere, og så er det jo noen russere i toppen, sier Pedersen.

Derfor forventer han en hard kamp om årets VM-gull, som skal deles ut til den raskeste løperen på 5000 meter allerede torsdag. I hans øyne er Kramer fortsatt den store favoritten, men denne gangen er han mulig å slå.

– Målet er medalje

– Jeg har gjort det før, så jeg kan gjøre det igjen. Troen på meg selv kommer jeg aldri til å miste, og de andre får jeg jo ikke gjort noe med, sier osingen.

Generalprø­ven hans var perfekt. I fraværet av de beste nederlende­rne, gikk han forrige helg inn til seier på distansen i Vikingskip­et. Med det tok han også over ledelsen i distanseve­rdenscupen sammenlagt.

Etter seiersløpe­t lanserte han seg selv som en gullkandid­at i VM.

– Målet er medalje i VM, men det er kanskje tettere i toppen enn noen gang, sier Pedersen.

Så langt i år har fire forskjel-

lige løpere vunnet distansen. Fana-løperen vant på Hamar, Patrick Roest i Obihiro, Danila Semerikov i Heerenveen og Sven Kramer i allround-EM.

I alle disse løpene har Pedersen vært dårligst nummer fem.

– Sverre har gått bra gjennom hele vinteren, så jeg har aldri vært bekymret for at han ikke skulle være i form til mesterskap­et, sier trener Bjarne Rykkje, som også mener at 26-åringen er en seierskand­idat.

– Hva skal til for at du skal vinne, Pedersen?

– Jeg må bare konsentrer­e meg om mitt eget løp. Jeg må gå jevnt og ikke bli for opptatt av andre tider. Det er et kjedelig svar, men det er det eneste som fungerer. Så enkelt og så vanskelig er det, sier han.

Bedre på 5000 enn 1500

Ettersom han aldri har vært en rendyrket langdistan­seløper, har Pedersen hatt en tendens til å bli litt for sliten mot slutten av 5000-meterne sine. Denne sesongen er det dog på den kortere distansen, 1500 meter, han har hatt størst problemer.

Der har han til gode å bli bedre enn nummer fem denne sesongen.

– Det går litt opp og ned, det der, hva som passer meg best. Jeg feilet på 1500 i OL i fjor, men jeg gikk mange andre gode løp på den distansen i løpet av sesongen. 1500 er en vrien øvelse, på 5000 er jeg mer stabil, sier Pedersen.

– Hvorfor?

– Det har nok litt med treningen å gjøre. Vi trener sjelden på raske baner, så jeg har ikke den samme toppfarten som flere av konkurrent­ene. Nivået på 1500 er blitt så høyt at man må gå raskt fra start til slutt.

– Kommer du til å prioritere 5000 meter fremover?

– Frem mot OL er også allround viktig, så jeg kommer fortsatt til å prioritere både 1500 og 5000. Så får jeg se fremover om det er mulig å utvikle seg på begge distanser. Roest har jo vist at det går an, sier Pedersen.

Han skal også gå lagtempoen og 1500-meteren under mesterskap­et i Inzell.

 ??  ?? SVERRE LUNDE PEDERSEN
SVERRE LUNDE PEDERSEN
 ??  ?? ENER: Sven Kramer har alltid vært mannen Sverre Lunde Pedersen har måttet slå. Som i OL i Pyeongchan­g, der Kramer tok gull og Pedersen bronse på 5000-meteren. Her er de på medaljeser­em
ENER: Sven Kramer har alltid vært mannen Sverre Lunde Pedersen har måttet slå. Som i OL i Pyeongchan­g, der Kramer tok gull og Pedersen bronse på 5000-meteren. Her er de på medaljeser­em
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? øvelsen.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX øvelsen.
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY ?? VANT GENERALPRØ­VEN: Sverre Lunde Pedersen vant 5000-meteren i Vikingskip­et forrige helg. Da stilte ikke de beste nederlende­rne til start.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY VANT GENERALPRØ­VEN: Sverre Lunde Pedersen vant 5000-meteren i Vikingskip­et forrige helg. Da stilte ikke de beste nederlende­rne til start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway