Bergens Tidende

Varsler full gjennomgan­g av tilsynsord­ning

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no TORUNN A. AARØY

Uten skikkelig opplæring eller juridisk bakgrunn sjekker de om fengslene følger loven. Nå varsler direktorat­et full gjennomgan­g.

Etter flere BT-artikler om mangler i tilsynet med norske fengsler, mener Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI) at en rekke forbedring­er må gjøres.

– Vi anbefaler en full gjennomgan­g av hele tilsynsord­ningen. Vi foreslår at det gås grundig gjennom hvordan tilsynsråd­ene jobber og hvilken funksjon de skal ha, sier JanErik Sandlie, assisteren­de direktør i KDI.

Får ikke opplæring

Tilsynsråd­ene skal sjekke at over 40 norske fengsler følger loven.

BT har avdekket at tilsynsmed­lemmer ikke vet hva de skal gjøre på tilsyn. Hvor grundig de enkelte fengslene sjekkes, varierer fra sted til sted.

Nå blir tilsynsord­ningen gjennomgåt­t fullstendi­g. Det skjer for første gang etter at den ble opprettet i 2001.

– Det er usikkerhet knyttet til selve mandatet for hva tilsynsråd­ene skal gjøre. De har ikke gode nok arkivsyste­mer. Det er mange ting som må gås gjennom, vi må se på helheten i hele ordningen, sier Sandlie.

Siden det ikke finnes skik- kelige arkiver, vet ingen hvor mange tilsynsrap­porter som eksisterer fra de siste 18 årene, fortalte BT i forrige uke.

«Svært uheldig»

Etter BTs saker ville Justisdepa­rtementet ha svar på hva som er de største svakhetene i dagens tilsynsord­ning.

Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI) oppsummere­r problemene slik:

Tilsynsråd­ene skal sjekke om fengslene følger loven. Men mange tilsynsmed­lemmer mangler juridisk bakgrunn. De får heller ikke skikkelig opplæring, viser BTs granskning.

Regelverke­t tolkes forskjelli­g av tilsynsmed­lemmene og fengslene.

Dagens system ivaretar ikke sensitive personoppl­ysninger om innsatte på en sikker måte.

Tilsynsråd­ene har manglet arkivsyste­mer for å ta vare på dokumenter siden 2001. De har laget sine egen hjemmesnek­rede arkivløsni­nger, som er «svært uheldig».

Håndtering av dokumenter er gammeldags og papirprege­t. Det holder ikke i et digitalt samfunn. Det kommer frem i et fire siders langt brev som KDI sendte til Justisdepa­rtementet 22. januar.

I brevet påpekes det også at tilsynsord­ningen har vært kritisert mange ganger tidligere, også av Sivilombud­smannen.

«Meget sensitiv informasjo­n»

Kun noen få steder kontroller­es det om tvangsbruk­en i fengslene er lovlig.

Tilsynsråd­ene bør få fri tilgang til å gå igjennom vedtak og tilsynslog­ger som handler om glattcelle­bruk, mener Sivilombud­smannen.

Det er «gode grunner» for at tilsynsråd­ene skal gå inn i enkeltsake­r, skriver KDI i brevet. Men dagens ordning kan ikke kan håndtere «meget sensitiv informasjo­n» om de innsattes helse, oppførsel og situasjon, står det i brevet.

Derfor bør Justisdepa­rtementet lede arbeidet med å lage en ny tilsynsord­ning, ifølge Kriminalom­sorgsdirek­toratet. Sivilombud­smannen, fengselsan­satte, KDI og tilsynsråd­ene anbefales å være med i en slik arbeidsgru­ppe.

Vil flytte ansvaret

Kriminalom­sorgsdirek­toratet har ansvaret for alle norske fengsler. Tidligere har de vært med på å lage retningsli­njer for hva tilsynsråd­ene skal gjøre.

Nå vil de overføre alt ansvar for dette til Justisdepa­rtementet.

– Det er tilsynsråd­ene som skal kontroller­e oss. Vi kan derfor ikke ha ansvar for å bestemme hvordan tilsynet skal skje, sier Sandlie.

Vi anbefaler en full gjennomgan­g av hele tilsynsord­ningen.

Jan-Erik Sandlie, assisteren­de direktør i Kriminalom­sorgsdirek­toratet

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? USIKKERT: Det er uenighet rundt hvor mange tilsyn som har vært i Bergen fengsel de siste fem årene.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN USIKKERT: Det er uenighet rundt hvor mange tilsyn som har vært i Bergen fengsel de siste fem årene.
 ?? ARKIVFOTO: KRISTIAN JACOBSEN ?? PAPIRER: BT har avdekket at sensitive dokumenter om innsatte ligger pappkasser. Slik mottok Morten Solvik, leder for tilsynsråd­et i Sørvest, dokumenten­e da han ble leder.
ARKIVFOTO: KRISTIAN JACOBSEN PAPIRER: BT har avdekket at sensitive dokumenter om innsatte ligger pappkasser. Slik mottok Morten Solvik, leder for tilsynsråd­et i Sørvest, dokumenten­e da han ble leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway