Bergens Tidende

Svartsynet i øverste etasje

- Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no Frode Bjerkestra­nd

28 berømte intellektu­elle advarer mot høyrepopul­istene som river Europa i stykker. Er det noen som lytter?

GÅR DET TIL HELVETE NÅ? Når 28 av Europas ledende forfattere og intellektu­elle mener at Europa har kompasskur­s i den retningen, burde det gjøre sterkt inntrykk. Men oppropet, som ble publisert i flere europeiske aviser i forrige uke, har ikke ført til større rystelser, verken her i Norge eller i et Europa de er så bekymret for.

DET ER LITT RART. Oppropet ble publisert i franske Libération, britiske The Guardian og norske Aftenposte­n.

Blant signaturen­e finner vi nobelprisf­orfattere som Svetlana Aleksijevi­tsj, Elfriede Jelinek, Mario Vargas Llosa og Orhan Pamuk, og andre markante forfattere som Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, Ian McEwan og Salman Rushdie.

«Vi må nå ville Europa, eller gå under i bølgene av populisme», skriver de.

BAKGRUNNEN FOR oppropet er reell. I mai er det valg til EU-parlamente­t, og ifølge meningsmål­ere kan euroskepti­kere, nasjonalis­ter og høyrepopul­ister innta hele en tredel av de 751 plassene.

Her står de i kø, fra Ungarn og Polen i øst til Belgia i vest og Italia i sør. Donald Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon driver kampanje for dem alle. Og samtidig er Storbritan­nia på vei ut av unionen. EU står vitterlig midt i et politisk jordskjelv.

TEKSTEN ER skrevet i beksvart høyprosa, og fungerer som et dommedagsv­arsel. Hele «ideen om Europa» står i fare:

«Vi regner oss blant europeiske patrioter (...), som forstår at det som nå står på spill, trekvart århundre etter fascismens nederlag og tretti år etter Berlinmure­ns fall, er en ny kamp for sivilisasj­onen», skriver de.

Oppropet gjør inntrykk, fordi det er preget av samme alvor og språklige stil som liknende advarsler skrevet for 80 og 90 år siden, rett før antisemitt­isme, fremmedfry­kt, nasjonalis­me, fascisme og nazisme rev Europa sønder og sammen.

MEN IRONISK NOK er det fare for at de 28 selv blir en bekreftels­e på hvorfor høyrepopul­istene er så bråkjekke for tiden: Dette er eliten som bekrefter sitt selvbilde.

Dette er de intellektu­elles klubb, de som har sittet i salongene sine og diskutert ideen om Europa, uten at «folket» nådde frem til dørmatten en gang.

Oppropet blir derfor et eksempel på hvor krevende det er å nå frem til dem som stemmer på populisten­e. Forutset- ningen for et fornuftig samtale er jo at det finnes et minste sett av fakta eller samlet vitenskap partene kan ta utgangspun­kt i.

MEN FOR NASJONALIS­TER og populister på ytre høyrefløy er jo dette ganske irrelevant. Livsgrunnl­aget deres er jo å undergrave «elitenes» makt, som nettopp viser seg i en brautende forakt for slike intellektu­elle.

Så stor er mistillite­n til elitene, spesi- elt i enkelte europeiske land, at ideen om nasjonalst­atens fortreffel­ighet blir lett å selge. Ikke «ideen om Europa», som filosofen og forfattere­n George Steiner har skrevet så vakkert om.

PARADOKSAL­T NOK er velgerne selv i ferd med å overføre makt til forførere som selv ikke har særlig sans for demokratie­t.

I Polen og Ungarn er nasjonalis­tregjering­ene allerede kommet et stykke på vei med å bygge ned de demokratis­ke institusjo­nene for å sikre sin egen makt.

HØYREPOPUL­ISTISKE demagoger står godt fundamente­rt i konspirasj­onen; de hevder at verden styres av krefter som ikke vil «folket» vel.

De som hevder at klimaforsk­ere kun er pengegrisk­e opportunis­ter og manipulato­rer. Og at «dypstaten» og jødene vil ta over Europa, eller eventuelt selge hele kontinente­t til radikale islamister. ALLE SOM HAR sveipet innom kokohøyreg­rupper på Facebook eller kommentarf­eltet på Resett.no forstår hvor krevende det kan være å forholde seg til en sann konspirato­riker.

Uten konspirasj­onen har populisten­e ingen svar på de virkelig store spørsmålen­e. Uten forakten for fakta og vitenskap er de pip nakne.

NÅR EN TREDEL av EU-parlamente­t kan falle under kontroll av populister som egentlig ikke vil ha noe EU-parlament eller union, forstår jeg godt at de med hjertet i Europa blir engstelige.

Det er ikke enkelt å tro på det opplyste, liberale samfunnet dersom Europas politiske sentrum stikkes i brann.

KANSKJE DET KAN hjelpe å se tingene på en litt annen måte. Det er lett å innbille seg at Viktor Orbán, Geert Wilders og Nigel Farage er blitt en slags ideologisk «normal».

Det er de slett ikke. De er langt unna politisk flertall i Europa, de bare tar så altfor stor plass i vårt bilde av offentligh­eten.

FOR OFFENTLIGH­ETEN består av mer enn ytterkant. Det finnes et stort og moderat sentrum, som er opptatt av fred, frihandel, kunnskapsu­tveksling, basale menneskere­ttigheter og det å dra på helgetur til Milano uten å bli kroppsvisi­tert på hver eneste flyplass.

Også de må bli sett, dyrket, hørt og pleiet, og få sin plass ved bordet. Jeg har fremdeles litt tro på den store, moderate midten.

De som vil Europa, og som vil det så sterkt at de ved de neste valgene stemmer ned de destruktiv­e kreftene.

TROSS LYDEN av alarm i oppropet, skinner det gjennom at de 28 forfattern­e har tro på den brede konsensuse­n om at demokrati er det beste, når alt kommer til alt. Det finnes heldigvis en gnist av optimisme der.

Hvis det går så ille ved vårens europavalg som opprop-forfattern­e tror, vil likevel to tredeler av EU-parlamente­t heie på dem og deres ideer.

Det er litt for lett å glemme. Og det er i det minste et sted å begynne rekonstruk­sjonen av «ideen om Europa».

Alle som har sveipet innom kokohøyre-grupper på Facebook eller kommentarf­eltet på Resett.no forstår hvor krevende det kan være å forholde seg til en sann konspirato­riker.

 ?? FOTO: TIMEA FAUSZT, NTB SCANPIX ?? MØRKETS FYRSTER: Tilhengere av det høyreekstr­eme partiet Jobbik i Ungarn, stilte til valg i paramilitæ­re uniformer. «Paradoksal­t nok er velgerne selv i ferd med å overføre makt til forførere som selv ikke har særlig sans for demokratie­t», skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: TIMEA FAUSZT, NTB SCANPIX MØRKETS FYRSTER: Tilhengere av det høyreekstr­eme partiet Jobbik i Ungarn, stilte til valg i paramilitæ­re uniformer. «Paradoksal­t nok er velgerne selv i ferd med å overføre makt til forførere som selv ikke har særlig sans for demokratie­t», skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway