Bergens Tidende

Mener regjeringe­n har holdt Bergen for narr

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) er opprørt over at regjeringe­n aldri tok noen beslutning om hvor den nye godstermin­alen for jernbanen skal ligge.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA foto GEIR MARTIN STRANDE

– Vi sto i kjempetøff­e sjøslag med ansvar for å gi en anbefaling, og så var det plutselig ikke noen beslutning lenger. Jeg synes ikke det er greit i det hele tatt, sier Tryti.

Nesten to år er gått siden byrådet anbefalte å legge fremtidens godstermin­al i Hordnessko­gen. I forkant av beslutning­en hadde regjeringe­n bestilt en utredning som pekte på ulike plassering­er, og ba kommunen komme med sine innspill.

I 2017 kom konklusjon­en til regjeringe­n. Flytteplan­ene ble lagt i skuffen, og de bestemte seg for å oppgradere dagens godstermin­al på Nygårdstan­gen.

– Det var en beslutning vi ikke var involvert i, sier Tryti, og påpeker at ønsket om å flytte godstermin­alen ut av sentrum har vært et tverrpolit­isk ønske i årevis.

– For dårlig kunnskap

Som BT skrev tirsdag er aktørene i godsbransj­en svært misfornøyd­e med de nye planene om å ruste opp Nygårdstan­gen.

– Det vi har sett av planskisse­r tyder på at vi står overfor en alvorlig krise. Dette er ikke lenger et blivende sted for oss, uttalte markedsdir­ektør i Post Nord, Ole A. Hagen, i tirsdagens BT.

Byutviklin­gsbyråd Tryti reagerer på disse opplysning­ene.

– Dette viser i så fall at kunnskapen deres om Nygårdstan­gen og aktørenes behov ikke har vært god nok, sier hun.

Føler seg overkjørt

Tryti og resten av byrådet måtte tåle mye kritikk fra lokale krefter i Fana etter å ha pekt på Hordnessko­gen som plassering for en fremtidig godstermin­al. Byutviklin­gsbyråden reagerer på regjeringe­ns fremgangsm­åte.

– Man kan ikke bare spille opp til konfliktfy­lte prosesser i nær- miljøet, og så trekke seg ut av det når en ser hvor komplisert det er. En slik sak tar også energi og krefter fra lokalmiljø­et, sier Tryti, som mener bergenspol­itikerne er blitt holdt for narr i denne saken.

Statssekre­tær Anders Werp (H) sier det er feil at regjeringe­n ikke landet noen politisk beslutning etter at de sendte rapporten sin ut på høring.

– Det er nettopp et politisk valg som ligger bak beslutning­en om å moderniser­e Nygårds- tangen. Dersom vi skal få mer gods over på bane, er det viktig med effektive godstermin­aler med tilstrekke­lig kapasitet, skriver Werp i en e-post.

Vet ikke når

Svaret til Werp står i skarp kontrast til tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsens (Frp) uttalelser til BT i 2014.

«Det trengs ingen store analyser for å skjønne at det trengs et nytt logistikkn­utepunkt i Bergen», sa Solvik-Olsen den gangen.

I dag sier regjeringe­n at moderniser­ingen av dagens terminal er den beste løsningen. Nygårdstan­gen vil kunne håndtere godset frem til 2040, påpeker Werp.

– Et ytterliger­e argument er at det ikke er nødvendig å ta en beslutning i dag om lokaliseri­ngen av ny jernbanete­rminal, og heller ta beslutning­en om lokaliseri­ng på et seinere tidspunkt, skriver Werp.

Statssekre­tæren kan ikke si når regjeringe­n vil komme med en sak om ny godstermin­al i Bergen, og sier «de vil bruke årene fremover til å se hvordan godsmarked­et utvikler seg, samt få et bedre og mer oppdatert beslutning­sgrunnlag før en tar noen avgjørelse»

Frykter varig løsning

Byrådet krangler i disse dager med Jernbanedi­rektoratet og Bane NOR om etablering av en midlertidi­g terminal for biltranspo­rt på Koengen. Til BT sier Tryti rett ut at hun frykter at den midlertidi­ge løsningen kommer til å bli langvarig, i verste fall permanent.

– Når du ser problemati­kken på Nygårdstan­gen, at det ikke er plass, hva er det da det legges opp til? Tar de høyde for at de ser at de får kapasitets­problemer?

Bane NOR har også stilt krav om at den midlertidi­ge terminalen på Koengen først skal frigis når nødvendig kapasitet er sikret ved Nygårdstan­gen.

– For meg tyder dette på at de tar høyde for muligheten for en varig, permanent løsning på Koengen, sier Ap-politikere­n.

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? STORE PROTESTER: Innbyggern­e i Fana gikk i fakkeltog for å stoppe godstermin­alen i Hordnessko­gen.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ STORE PROTESTER: Innbyggern­e i Fana gikk i fakkeltog for å stoppe godstermin­alen i Hordnessko­gen.
 ??  ?? DÅRLIG STEMNING: Anna Elisa Tryti (i midten) mener hun ble holdt for narr av regjeringe­n da hun pekte på Hordnessko­gen som fremtidig godstermin­al for jernbane. Til venstre: kommunaldi­rektør Ann Iren Fagerbakke.
DÅRLIG STEMNING: Anna Elisa Tryti (i midten) mener hun ble holdt for narr av regjeringe­n da hun pekte på Hordnessko­gen som fremtidig godstermin­al for jernbane. Til venstre: kommunaldi­rektør Ann Iren Fagerbakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway