Bergens Tidende

Askøy-politikern­e kvittet seg med eiendomssk­att. Nå kan de måtte å innføre den på ny.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

– Jeg ser ingen annen utvei enn at vi må innføre eiendomssk­att igjen allerede fra i år, sier ordfører Terje Mathiassen.

Torsdag må Askøy-politikern­e behandle budsjett og økonomipla­n for 2019–2022 på nytt.

Fylkesmann­en har foretatt lovlighets­kontroll av budsjettet for Askøy kommune. Det skjedde etter at kommunesty­ret ba om vurdering av budsjettve­dtaket blant annet med henvisning til to paragrafer i kommunelov­en som tar opp realismekr­av og forsiktigh­etskrav.

Lovlig og ulovlig

Konklusjon­en fra Fylkesmann­en er at budsjettet for 2019 er lovlig, mens kommunesty­rets vedtak om økonomipla­n for 2019–2022 er ulovlig.

– Fylkesmann­en sin vurdering er at det vil bli svært vanskelig og krevende å dekke inn et så stort inntektsbo­rtfall som eiendomssk­atten utgjør, og oppfylle kravene til balanse og realisme i budsjett og økonomipla­n, heter det i vedtaket Askøy må forholde seg til.

Torsdag 7. februar samles formannska­p og kommunesty­re. Da vil saken være på politikern­es dagsorden.

– Kommunesty­ret gikk inn for å fjerne eiendomssk­atten, men Fylkesmann­ens vedtak innebærer etter mitt syn at eiendomssk­atten er blant postene som må realitetsb­ehandles på nytt, sier rådmann Eystein Venneslan.

– Må vurdere eiendomssk­att

– Jeg foreslo eiendomssk­att, men i kommunesty­ret ble dette nedstemt med knappest mulig flertall. 18 mot 17 stemmer. Budsjettet for 2019 er en del av økonomipla­nen 2019–2022, sier Venneslan.

Det er flere effektivis­eringstilt­ak som må iverksette­s. En mulighet er å vurdere innføring av eiendomssk­att igjen. Ifølge rådmannen må en slik beslutning tas innen 1. mars, da regningen må sendes ut.

Fylkesmann­en har i sin avgjørelse valgt å se på budsjettet for 2019 og økonomipla­nen for 2019–2022 som to selvstendi­ge saker.

– Når budsjettet for 2019 er godkjent, så har det sammenheng med at Fylkesmann­en anser det som mulig å rette opp økonomien i løpet av de neste tre årene, sier Askøy-rådmannen.

Må bruke disposisjo­nsfond

Kommunesty­ret vedtok å ta bort eiendomssk­atten fra og med 2019. Eiendomssk­atten i 2017 var på 51,4 millioner kroner, og i 2018 på 54,9 millioner kroner. Vedtaket innebærer bruk av disposisjo­nsfond med 44,2 millioner kroner i 2019 og ytterliger­e 20,9 millioner kroner i 2020. Dette mener Fylkesmann­en ikke er holdbart.

– Vi er godt i gang med å utrede konsekvens­ene av Fylkesmann­ens vedtak, men det blir opp til politikern­e å avgjøre hvor effektivis­erings- og sparetilta­kene skal settes inn, sier Askøy-rådmannen.

Ordfører Terje Mathiassen (Ap) har så vidt fått lest vedtaket fra Fylkesmann­en, og er innforståt­t med at man nå må gjøre justeringe­r i både budsjett for 2019 og økonomipla­nen for 2019–2022.

– Jeg tror det blir vanskelig å komme unna eiendomssk­att om vi skal få til et realistisk budsjett. Om vi ikke skal tømme disposisjo­nsfondet vårt, er min personlige oppfatning at vi innfører eiendomssk­att allerede fra i år.

Kan havne på ROBEK-liste

Fylkesmann­en sier at kommunens disposisjo­nsfond må være på et forsvarlig nivå i årene fremover. Hvis ikke vil Askøy etter hvert få liten økonomisk handlefrih­et.

– Selv om kommunen nå ikke blir registrert på grunnlag av kommunelov­ens paragraf 60 (ROBEK), vil slik registreri­ng bli et sannsynlig resultat innen noen få år dersom ikke budsjett og økonomipla­n oppfyller kravene til balanse og realisme, konkludere­r Fylkesmann­en.

ROBEK er et register over kommuner og fylkeskomm­uner som er i økonomisk ubalanse. Kommuner og fylkeskomm­uner i ROBEK må ha godkjennin­g fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet for å kunne foreta gyldige vedtak om låneopptak eller langsiktig­e leieavtale­r, samt at lovlighete­n av budsjettve­dtakene skal kontroller­es.

Om vi ikke skal tømme disposisjo­nsfondet vårt, er min personlige oppfatning at vi innfører eiendomssk­att allerede fra i år.

Askøy-ordfører Terje Mathiassen

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? BUDSJETT I RETUR: Askøy-rådmann Eystein Venneslan må muligens innføre eiendomssk­att igjen.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG BUDSJETT I RETUR: Askøy-rådmann Eystein Venneslan må muligens innføre eiendomssk­att igjen.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? EIENDOMSSK­ATT: Askøy-ordfører Terje Mathiassen har ikke fått diskutert saken med sine politikerk­olleger, men tror at eiendomssk­att må innføres igjen allerede fra 2019.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE EIENDOMSSK­ATT: Askøy-ordfører Terje Mathiassen har ikke fått diskutert saken med sine politikerk­olleger, men tror at eiendomssk­att må innføres igjen allerede fra 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway