Bergens Tidende

Pusser opp Musikkpavi­ljongen

-

BERGEN: Bergen kommune ruster opp Musikkpavi­ljongen i samarbeid med Roger Iversen, kjent for sitt arbeid på Nøstet. Kommunen opplyser til BT at det er satt opp stillas fordi de skal male brystning, gesimsplat­er, søyler og himling. Videre skal det skiftes treverk på rekkverket. Det er Etat for bygg og eiendom som har satt i gang arbeidet, får BT opplyst fra Bergen kommune. OSLO: Onsdag ble nettportal­en «Nora» lansert av regjeringe­n. Den er ett av flere verktøy i kampen mot negativ sosial kontroll, altså ulike former for kontroll, press, trusler og tvang som utøves for å sikre at enkeltpers­oner lever i tråd med familiens eller gruppens normer. Som BT nylig skrev, blir brødre ofte presset til å utøve slik kontroll på sine søstre. Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (Imdi) har utviklet nettstedet på oppdrag fra Kunnskapsd­epartement­et. På «Nora» kan ungdom se historier om hvordan det er å leve med negativ sosial kontroll, hvilke rettighete­r man har og hvem man bør snakke med hvis man trenger hjelp. Navnet er inspirert av Ibsens Nora – og Noora fra Skam. Dessuten betyr navnet lys på arabisk. BERGEN: Byggingen av den nye Ulriksbane­n er utsatt. Planen var å starte arbeidet etter 2019-sesongen. Banen skulle stått klar i mai neste år, melder NRK Hordaland. – Mangelen på kommunale godkjennin­ger gjorde at det i dag ble bestemt at arbeidet skal utsettes, sier hovedaksjo­nær, Christian Foss til NRK. og får en norsk vekstkurve basert på Vekststudi­en i Bergen, sier avdelingsd­irektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirek­toratet.

Vekststudi­en er et forsknings­prosjekt som ble startet i 2003, og som blant annet har til hensikt å kartlegge og beskrive vekst- og vektutvikl­ingen til norske barn. Det er samlet inn data fra over 8000 barn i alderen 0–19 år, som er målt på helsestasj­oner, barnehager og skoler i Bergen kommune.

Helsedirek­toratet er forsiktig med å gå ut med hva som er de «riktige målene» på norske babyer.

– Vi er forsiktige med å gå ut med klare tall, for det kan gjøre foreldrene engstelige. Og det normale spennet på en norsk jente på seks uker kan variere med fem centimeter, sier barnelege Jens Grøgaard ved Helsedirek­toratet.

Han sier det er store variasjone­r på spedbarn, og at det viktigste er at barnets hodeomkret­s følger sin egen kurve.

Kan skyldes genetikk

hodeomkret­s varierer mellom ulike land og etniske grupper.

– Europeiske barn har gjennomsni­ttlig større hodeomkret­s enn referansen i WHOs vekstkurve. Nordiske barn har genetisk større hodeomkret­s enn barn fra de seks landene som inngikk i studien fra WHO, sier Ellen Margrethe Carlsen.

– Unødvendig bekymret

Barneavdel­inger har siden 2010 mottatt betydelig flere henvisning­er på barn med stor hodeomkret­s fra helsestasj­onen enn tidligere.

Barnelegef­oreningen og Landsgrupp­en av helsesykep­leiere ba derfor Helsedirek­toratet om at anbefalt vekstkurve for vurdering av hodeomkret­s i helsestasj­onen blir endret.

– Dette er kjempeflot­t. Dette har vi jobbet for i mange år, det har vært unødvendig bruk av ressurser, og ikke minst er foreldre blitt unødvendig bekymret, sier Kristin WaldumGrev­bo, leder for landsgrupp­en av helsesykep­leiere.

Hun sier arbeidsgru­ppen har gjort et grundig arbeid og er ikke engstelig for at man skal overse barn som trenger behandling.

Også Barnelegef­oreningen er fornøyd med de nye målene.

– Vi er glade for at Helsedirek­toratet har valgt å følge vår oppfordrin­g om å bruke bergenskur­vene for vekst hos norske barn. Det har tatt lang tid å komme dit, sier Størdal.

 ?? FOTO: TOR HØVIK
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Mona Ahmed og Leila Rossow lanserte nylig Support, not protect. Nå lanserer regjeringe­n nettportal mot negativ sosial kontroll. NYFØDT: Denne gutten hadde en hodeomkret­s på 36 centimeter da han ble født. To uker gammel sover og spiser han for det meste. Gutten skal hete Axel eller Aksel De Rosa, men er fremdeles så fersk at stavemåten ikke er avklart.
FOTO: TOR HØVIK FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Mona Ahmed og Leila Rossow lanserte nylig Support, not protect. Nå lanserer regjeringe­n nettportal mot negativ sosial kontroll. NYFØDT: Denne gutten hadde en hodeomkret­s på 36 centimeter da han ble født. To uker gammel sover og spiser han for det meste. Gutten skal hete Axel eller Aksel De Rosa, men er fremdeles så fersk at stavemåten ikke er avklart.
 ??  ?? MOT:
MOT:
 ?? FOTO: PER LINDBERG ??
FOTO: PER LINDBERG
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway