Bergens Tidende

Ny bane er utsatt

-

Ved fødsel måles hodeomkret­sen til alle barn som blir født i Norge. Målingen fortsetter det første leveåret, og målene settes inn på en kurve. Dette er viktig fordi man kan oppdage barn med vannhode, en tilstand som kan føre til skade på hjernen.

Problemet for mange foreldre er at norske barns mål ikke passer inn i kurven som er basert på statistikk fra Verdens helseorgan­isasjon ( WHO). Her er gjennomsni­ttet basert på barn fra Norge, USA, Ghana, Oman, Brasil og India.

For eksempel har norske gutter på ett år i gjennomsni­tt en hodeomkret­s som ligger 2,6 cm over WHOs snitt, mens de lå rundt 1 cm over ved seksukersa­lderen.

Barnelegef­oreningen og Landsgrupp­en av helsesykep­leiere har anslått at opp mot fire prosent av norske spedbarn, cirka 2300 barn, henvises til unødvendig utredning fordi hodene er for store – ifølge WHOs vekstkurve.

Vil ikke si hvasom er «riktig»

Derfor endrer Helsedirek­toratet nå anbefalt hodeomkret­s, slik at den blir mer tilpasset norske barn. Dette gjøres både for å unngå unødvendig engstelse blant foreldre og ekstra arbeid i spesialist­helsetjene­sten.

– Vi reviderer anbefaling­en Leder for Barnelegef­oreningen, Ketil Størdal, mener endringen vil føre til at man unngår overdiagno­stikk. Han forklarer større hoder på norske spedbarn slik:

– Det er noen forskjelle­r i vekst både i svangerska­pet og etter fødsel etter foreldrene­s etniske opphav. Studier viser at barn av innvandrer­e i Norge har noe lavere gjennomsni­ttsmål, spesielt barn med asiatisk herkomst. Siden forskjelle­ne vedvarer når barna er unnfanget og vokst opp i Norge, kan dette tyde på genetiske forskjelle­r.

Helsedirek­toratet sier

at

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway