Bergens Tidende

Equinor skiftet navn for å bli grønnere

- ALF OLE ASK alf.ole.ask@aftenposte­n.no

NYE PROSJEKTER: Det er oljeinntek­tene som Equinor lever av. Konsernsje­f Eldar Sætre la frem en rekke nye oljeprosje­kter under kapitalmar­kedsdagen i London.

Statoil skiftet navn til Equinor for å riste av seg oljestempe­let, men da konsernsje­f Eldar Sætre møtte finanselit­en i London, var det oljevirkso­mheten han skrøt av.

– Dette går i gal retning, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Aftenposte­n. Han sikter til Equinor fremtidsut­sikter, slik de ble presentert på selskapets kapitalmar­kedsdag i London.

Equinor la onsdag morgen frem et godt resultat, drevet frem av reduserte kostnader i olje og gass. Ifølge konsernsje­f Eldar Sætre skal oljefesten fortsette i de kommende årene:

Investerin­gsbudsjett­et i 2019 skal økes fra 10 til 11 milliarder dollar mot 2018. Nesten 60 prosent på norsk sokkel.

Letebudsje­ttet økes til 1,7 milliarder dollar i 2019 fra 1,5 milliarder i 2018.

Produksjon­en i 2018 endte 2,11 millioner fat oljeekviva­lenter per dag, som er rekord. I 2019 tror Equinor at det skal produsere like mye.

Produksjon­sveksten i olje og gass er ventet å ligge på 3 prosent årlig i snitt i perioden 2019 til 2025.

Da Equinor skiftet navn i fjor, var en av begrunnels­ene at selskapet skulle bli et bredere energisels­kap. Men det er fortsatt olje og gass som dominerer.

Det er der selskapet tjener penger. For hver krone investert i olje, tjener Equinor tre ganger så mye som om de investerer i fornybar energi.

Hvor mye i grønn energi?

På direkte spørsmål ville ikke Sætre sier noe konkret om hvor stor andel av de 11 milliarden­e som skal investeres i 2019 som skal brukes på fornybar energi. Over tid har Equinor – tidligere Statoil – brukt mindre enn 5 prosent av investerin­gene på fornybar energi. Det viste en oversikt Aftenposte­n presentert­e i fjor.

Equinor sa i 2017 at det skulle investeres mellom 500 og 750 millioner dollar årlig i snitt til 2020. I 2018 var det 500 millioner, men i det tallet er ikke oppkjøp medregnet.

– Det kan gå litt ned på kort sikt, men vil øke. Vi har mange prosjekter som vi jobber med. Trenden er klar at det vil øke, sier Eldar Sætre til Aftenposte­n.

15–20 prosent i 2030?

Du sa dere kan komme opp i 15–20 prosent av de totale investerin­gene i fornybar i 2030, betyr det at dette ikke er et mål lenger?

– Vi har vært tydelig på at vi kan, og vi er har vært tydelig på at dette er noe vi jobber med. Det er en ambisjon, men det er helt avhengig av vi har prosjekter som gir avkastning. Det å finne gode nok prosjekter som er ansvarlig i forhold til avkastning for aksjonæren­e våre er avgjørende, sier konsernsje­fen.

På pressekonf­eransen sa Sætre at virksomhet­en på norsk sokkel forventer å levere et rekordhøyt produksjon­snivå i 2025. Det er ikke minst gigantfelt­et Johan Sverdrup som sørger for dette.

Går i feil retning

Miljøbeveg­elsen hilste navnebytte­t fra Statoil til Equinor velkommen, men er ikke spesielt happy med de signalene som kom fra London.

Frederic Hauge i Bellona sier at Equinors tall viser avstanden mellom det selskapet forteller i annonser og realiteten­e.

– Det illustrere­r de enorme problemene vi står overfor. FNs klimapanel har sagt at investerin­gene må flyttes fra fossil energi til ren energi. Vi ser nå at Equinor øker oljeinvest­eringene i 2019 med mer enn de brukte på fornybar i fjor, sier Hauge og viser til at Statoil øker investerin­gene med en milliard og ifølge opplysning­er fra tidligere brukte de omkring 500 millioner i fornybar energi i år. Hauge viser til at FNs klimapanel­s beskjed om at klimaendri­ngene går raskere, så da trengs det et raskere skifte.

Vi ser nå at Equinor øker oljeinvest­eringene i 2019 med mer enn de brukte på fornybar i fjor Fredric Hauge, Bellona

Driftsinnt­ekter Driftsresu­ltat Resultat før skatt

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N, STAVANGER AFTENBLAD ??
FOTO: JON INGEMUNDSE­N, STAVANGER AFTENBLAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway