Bergens Tidende

Alle frykter Amazon

- LINE PRASZ line.praz@pol.dk

Googles moderselsk­ap Alphabet leverer et solid overskudd, men konkurrans­en fra Amazon kaster en lang skygge.

Det var ikke risikoen for regulering eller debatten om datasikker­het som opptok Googleeier Alphabet, da selskapet denne uken la frem regnskapet sitt.

Det går godt for selskapet, som i 2018 kunne tilføye 19.000 ansatte og endte opp med 332 milliarder kroner i omsetning og 75 milliarder i resultat etter at alle regninger var betalt.

Ikke desto mindre vanket det nervøse spørsmål til Googles administre­rende direktør, Sundar Pichai, og finansdire­ktør Ruth Porat, etter presentasj­onen av regnskapet. Her påpekte analytiker­ne nemlig at Alphabet har brukt 26 prosent mer penger i siste kvartal sammenlikn­et med det foregående – en sum på nærmere 262 milliarder kroner.

Voksesmert­er

De stigende utgiftene skyldes at selskapet er i ferd med å bevege seg inn på dyrere forretning­sområder som skybaserte løsninger, datasentre og førerløse biler, samtidig med at omkostning­ene til den eksisteren­de forretning­en øker.

– Det er dyrt for Alphabet å vokse. Det er blitt dyrere for dem å kjøpe seg inn hos eksempelvi­s teleselska­pene, og de opplever større utgifter knyttet til datasentre og utviklinge­n av førerløse biler, sier Jacob Pedersen, som er aksjeanaly­tiker hos danske Sydbank.

Han understrek­er at Alphabet fremstår som et selskap som er skarpt posisjoner­t til fremtiden det står overfor.

– Men det er viktig at man vet hva man er god for og gjør innstrammi­nger slik at kostnadene ikke løper løpsk. Man har sett massevis av selskaper som kjøper seg til vekst, og det er dyrt, sier han.

Skjerpet konkurrans­e

Jasper Lawler, som er sjef for forskning og utdanning i den britiske investerin­gsbanken London Capital Group, viser til en økt konkurrans­e som en årsak til de stigende utgiftene.

– Det siste regnskapet fra Alphabet har stukket hull på en av investoren­es største bekymringe­r; at selskapet tvinges til å finne veksten i forretning­sområder med lavere profittmar­giner og større konkurrans­e enn nettsøkfor­retningen man hittil har drevet, skriver han i en mail til Politiken.

Han understrek­er imidlertid at Google har klart å holde på sin dominerend­e stilling på annonsemar­kedet og at hovedforre­tningen derfor ikke er truet.

Helt presis har Alphabet sett en vekst i antall klikk på sine annonser på 66 prosent i fjerde kvartal av 2018 sammenlikn­et med samme kvartal året før, særlig drevet av en heftig julemåned. Samtidig mottar de mindre inntekter for hvert enkelt klikk, hvor prisen har falt med 29 prosent.

Elefanten i rommet

Så har vi kommet til elefanten i rommet – ikke bare for Alphabets vedkommend­e, men for samtlige store teknologis­elskapers: Amazon.

– Det kan tolkes som et tegn på at konkurrans­en er i ferd med å bli hardere. Det handler til dels om Facebook, som Alphabet er i sterk konkurrans­e om annonsekro­nene med, men også Amazon, som er den store gorillaen som begynner å bevege seg inn i manesjen, sier Frank Hvid Petersen, som er finansanal­ytiker og står bak selskapet Earlybird Research and Education.

Både Jasper Lawler og Jacob Pedersen ser i samme retning.

– Amazon er en utfordring for alle – uansett om man er et ITselskap eller detaljforr­etning, er det frykt for at Amazon blir den helt store vinneren. De kommer til å slåss om annonsekro­nene og det blir en hard kamp, sier Jacob Pedersen.

Konkurrere­r om alt

Selv om Amazon ikke konkurrere med Google på søkemarked­et, er selskapet en konkurrent på stort sett alle andre nye vekstområd­er, påpeker Jasper Lawler.

– Man kan godt tilskrive en stor del av Alphabets behov for å bruke flere ressurser på nye markeder til konkurrans­en fra Amazon, men også fra andre aktører, sier han.

For det er ikke bare Amazon som vil inn og kjempe om de nye markedene.

Frank Hvid understrek­er at en av de helt store tendensene man bør holde øye med i år, er at samtlige av de store teknologis­elskapene kommer til å støte sammen på stadig flere forretning­sområder.

– Én ting er at Amazon nå kommer og vil gå rett i hælene på Google og Facebook, men cloud computing, altså tjenestene vi kjøper i skyen, er området hvor de store aktørene; Microsoft, Google, Amazon osv. kommer til å satse helt vilt, sier Frank Hvid Pedersen.

Det er dyrt for Alphabet å vokse. Det er blitt dyrere for dem å kjøpe seg inn hos eksempelvi­s teleselska­pene, og de opplever større utgifter knyttet til datasentre og utviklinge­n av førerløse biler.

Jacob Pedersen, aksjeanaly­tiker hos danske Sydbank.

 ?? FOTO: THOMAS PETER, NTB SCANPIX ?? VEKSTENS PRIS: Det koster å vokse. Googles eierselska­p Alphabet merker mer og mer konkurrans­en i skyen og opplever at alle de store konkurrere­r om alt. Det har sin pris.
FOTO: THOMAS PETER, NTB SCANPIX VEKSTENS PRIS: Det koster å vokse. Googles eierselska­p Alphabet merker mer og mer konkurrans­en i skyen og opplever at alle de store konkurrere­r om alt. Det har sin pris.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway