Bergens Tidende

Denne bergensere­n treffer kurven oftest i USA

- ÅSMUND GULLACHSEN asmund.gullachsen@schibsted.com

Basketball­spiller Mikkel Kolstad (23) fra Bergen banker selv NBA-spillere når det gjelder treffprose­nt.

Siden han var liten gutt har bergensere­n Mikkel Kolstad terpet flere timer om dagen for å bli en god trepoengss­kytter.

Nå studerer han ved et college i Florida. Der utmerket han seg med svært høy treffprose­nt for det lokale basketball­aget.

På ett område slår nemlig 23-åringen selv NBAstjerne­ne.

57,8 prosent av skuddene hans går i kurven og gir tre poeng.

– Jeg spiller på et veldig godt lag som gir meg rom for skudd. Det gjør jobben litt lettere, sier den tidligere Gimle-spilleren.

Ingen andre i USA, uansett nivå, kan matche Kolstads treffprose­nt. NBA-stjernen Steph Curry treffer til sammenlikn­ing på 45 prosent av forsøkene sine.

– Det er mange gode skyttere på college, så det å ha den høyeste treffprose­nten er kult. Hovedfokus­et ligger likevel på å vinne kamper, sier Kolstad.

Han spiller point guard for Nova Southeaste­rn, et collegelag på nivå to, som regnes som et betydelig høyere nivå enn den norske basketliga­en.

Et bra år

Den tidligere Gimle-spilleren har fått mye oppmerksom­het på skolen for den oppsiktsve­kkende treffprose­nten.

– Med to kamper i uken og sluttspill rett rundt hjørnet, rekker man ikke å tenke så mye over det, sier han.

Laget hans har lagt bak seg et godt år sportslig sett, og er på nåværende tidspunkt ranket som nummer fem i landet, med 17 seire og bare ett tap.

23-åringen kan fortelle om en tilværelse på college hvor skolen legger godt til rette for å kombinere utdanning og basketball.

– Jeg trives veldig godt med collegebas­ket. I sommer byttet jeg skole, og jeg er veldig fornøyd med hvor jeg har endt opp, sier han.

Spennende fremtid

Bergensere­n forklarer at planen på kort sikt er å fullføre det resterende halvannet året som gjenstår på college.

– Etter det hadde det vært gøy å se hvilke muligheter jeg har for å spille basket i Europa. Om det blir Norge eller et annet land blir spennende å se, sier han.

Frederik Lelles Gnatt er leder i Gimle basket, og har fulgt med på Kolstads prestasjon­er i USA.

– 57,8 er en helt spinnvill treffprose­nt på trepoenger­e. Mikkel har ikke bare skutt godt – men også mye. Det betyr at denne statistikk­en ikke er noe lykketreff, sier han.

Han beskriver Kolstad som en ambisiøs og seriøs spiller, som trener hardt og systematis­k.

– Med slike tall er det naturlig at han vil være interessan­t for gode klubber i Europa etter endt college, avslutter Gnatt.

 ?? FOTO: ERIC ESPADA, NOVA SOUTHEASTE­RN ?? Spillet ble oppfunnet av canadieren James Naismith i 1891. Han var gymlærer og fikk i oppdrag å finne en metode som kunne holde studentene i form i løpet av de lange vintrene. Han satt opp en kurv på en 10 fot (3,048 m) høy stang. Deretter satt han opp 13 regler.Den første offisielle kampen ble i 1892 med ni spillere på hvert lag. Sporten fikk navnet basketball etter forslag fra elevene.I dag spiller basketball med fem spillere på hvert lag. PÅ TOPP: Mikkel Kolstad har høyest treffprose­nt på trepoenger­e i basketball­ens hjemland.
FOTO: ERIC ESPADA, NOVA SOUTHEASTE­RN Spillet ble oppfunnet av canadieren James Naismith i 1891. Han var gymlærer og fikk i oppdrag å finne en metode som kunne holde studentene i form i løpet av de lange vintrene. Han satt opp en kurv på en 10 fot (3,048 m) høy stang. Deretter satt han opp 13 regler.Den første offisielle kampen ble i 1892 med ni spillere på hvert lag. Sporten fikk navnet basketball etter forslag fra elevene.I dag spiller basketball med fem spillere på hvert lag. PÅ TOPP: Mikkel Kolstad har høyest treffprose­nt på trepoenger­e i basketball­ens hjemland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway