Bergens Tidende

Skal forbedre sin største svakhet

-

Christian Eggen Rismark er ikke av de raskeste, men trener for å forbedre hurtighete­n. – Jeg blir aldri noen Gilbert Koomson, sier han.

kan forbedre meg litt, tror jeg det kan gi effekt.

Jakten på hundredele­r

Klokken 10 hver morgen er det fotballtre­ning. På ettermidda­gene er det styrketren­ing. Ikke hver dag, naturligvi­s, men under Branns treningsle­ir på Kanariøyen­e skal spillerne presses.

Det er fortsatt lenge til seriestart, og det er nå det er mulig å knipe marginer. Trene litt hardere enn i fjor. Bli litt sterkere.

Eller løpe litt fortere.

Det siste er en ambisjon Rismark har hatt en stund. Mannen fra Ranheim er en annerledes type stopper. Komfortabe­l med ballen. Liker å ta den med seg fremover, skape overtall og spille presise pasninger. Kroppshøyd­en er perfekt, han er atletisk bygget.

Han er bare ikke rask.

Det er ikke så lett å bli det, heller.

Men tenk på det: Klarer han å forbedre tiden på 40 meter med et tidels sekund, vil han ikke da rekke taklinger han ellers hadde fått gult kort for? Vil han ikke da kunne klarere baller han tidligere ikke nådde?

Personlig trener

Hjemme i Trondheim knyttet Rismark seg opp til en personlig trener. Ronny Fevåg er også Ranheims fysiske trener, og Rismark fikk et personlig program som dreide seg om å forbedre styrke og hurtighet.

– Det er to typer hurtighet. Lineær hurtighet – sprint rett frem – og bevegelses­hurtighet. Vi forsøker å forbedre begge deler, sier Rismark.

Derfor, mens vi andre gasset oss med sjokolader­acketer og delfiakake, var Rismark og Fevåg i full vigør på 3T-treningsse­nter hjemme på Ranheim.

For selv om Rismark ble Brann-spiller i fjor sommer, fortsatte han med programmet og med oppfølging­en fra Fevåg.

– Det var juleferie, ja. Men fotballkar­rieren er ikke så lang. Jeg prøver å gjøre det beste ut av det. Egentlig er jeg bare blitt en bedre og bedre spiller de siste årene. Jeg tror litt av det henger sammen med at jeg også jobber med detaljer, sier trønderen.

Skal øke reaksjonse­vnen

Hurtighets­treningen inkluderer øvelser med «fitlight», et lys som brått skrus på, slik at Rismark får trent også reaksjonse­vnen. Og det er nå – i vintermåne­dene – han har mest å hente.

Å bedrive tung vekttrenin­g i sesongen, er ikke så smart. Da risikerer han blytunge bein, og å bli midlertidi­g tregere.

– Jeg kjører en hel del eksplosive styrkeøvel­ser – maksimal styrke. Målet er å gjøre dette utenfor sesong, mens kampene pågår kan jeg egentlig bare forsøke å vedlikehol­de styrken. Men det er nå jeg kan bli bedre, sier han.

I januar pådro han seg en lungebeten­nelse. Da gikk han glipp av noen uker med trening. Altså gjelder det å bokstaveli­g talt gi jernet nå. Men lungebeten­nelsen gjorde at han ikke fikk testet om han har forbedret springhast­igheten ennå.

– Det skal jo gi effekt, men noe eksakt svar har jeg ikke ennå.

 ??  ?? SPENST: Spenst og hurtighet henger tett sammen, og Christian Eggen Rismark jobber hardt for å forbedre seg i vinter.
SPENST: Spenst og hurtighet henger tett sammen, og Christian Eggen Rismark jobber hardt for å forbedre seg i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway