Bergens Tidende

Et dopingfrit­t samfunn starter okalmiljøe­ne

Doping rammer kjærester og samboere, familie og venner -og uskyldige tredjepart­er.

-

ET OMFATTENDE dopingnett­verk er avdekket og etterforsk­et av politiet siden 2015, og i disse dager sitter syv menn på tiltaleben­ken i Bergen tingrett for de påståtte ugjerninge­ne.

De syv er tiltalt for å ha drevet organisert kriminell virksomhet, og nettverket de skal ha stått i spissen for, skal ha innført, produsert og oppbevart dopingmidl­er. I tillegg er seks av de syv også tiltalt for å ha brukt dopingmidl­er selv. I høst ble tre personer dømt i samme sak, og ifølge NTB oppretter politiet straffesak mot over hundre menn fordelt på flere politidist­rikt.

BARE SÅ DET ER SAGT: De færreste velger å bruke doping. Heldigvis. Likevel bør saken i Bergen tingrett angå de fleste av oss. I hvert fall hvis du trener, har barn og unge som trener, er opptatt av at trening skal være sunt, og vil at treningsse­nter skal være en trygg og god arena både for deg selv og andre.

Denne dopingsake­n dreier seg neppe om toppidrett. Den dreier seg om kriminalit­et, ungdomsmil­jøer og en treningsku­ltur på avveie. Den dreier seg om kroppspres­s og muskelfoku­s som får unge, så vel som voksne, til å velge potensielt helseskade­lige og kriminelle snarveier. Den dreier seg om personer som bryter norsk lov og setter andres liv og helse i fare for å tjene penger.

OPERASJON HUSH, som denne saken blir omtalt som, har forgreinin­ger til flere steder i Norge. At de to hovedmenne­ne i saken er tiltalt for å ha innført 102 kilo virkestoff over en seksårsper­iode, vitner om et betydelig marked for disse ulovlige og skadelige stoffene. Til sammen skal dette nettverket ha produsert og solgt dopingmidl­er til en verdi av mer enn 30 millioner kroner.

Tall fra Tolletaten viser at etterspørs­elen etter dopingmidl­er er betydelig. I 2018 ble det gjort 1124 dopingbesl­ag, det nest høyeste antallet de siste ti årene. Tendensen er flere beslag, men mindre mengder. Det kan tolkes dit hen at mye av innførsele­n er til eget bruk, og ikke nødvendigv­is for salg eller distribusj­on.

PROBLEMET MED dopingbruk begrenser seg ikke bare til de fysiske konsekvens­ene for brukerne. Aggresjon og nedsatt empati er kjente psykiske bivirkning­er ved bruk av anabole androgene steroider, og koblin- gen mellom doping og voldskrimi­nalitet ble trukket frem under arbeidet med lovforbude­t som trådte i kraft i 2013.

Etterforsk­er Erik Håland i Sør-Vest politidist­rikt viser også til dette i en sak på antidoping.no. Tall han har innhentet, viser at 60 prosent av dem som ble registrert med dopingkrim­inalitet i hans politidist­rikt i 2018, også var registrert med voldssaker.

Doping rammer ikke bare den som bruker. Det rammer kjærester og samboere, familie og venner og uskyldige tredjepart­er. Det får både fysiske, psykiske og sosiale konsekvens­er. Og ikke minst er det kriminelt, enten man bruker, oppbevarer, selger, innfører eller befatter seg med doping på andre måter.

DET ER BRA AT UNGDOM trener, og vi har alle et ansvar for at det kan skje på en trygg og helsefremm­ende måte. Vi mener kunnskap om doping og antidoping­arbeid er viktig. Ikke bare for potensiell­e brukere,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway