Bergens Tidende

Forenkling av barneverns­forskning

- ELISABETH GORDING STANG DAG ØYSTEIN NORDANGER ELISABETH BACKE-HANSEN

Hvordan det går med barna, avgjøres av hva de har vært utsatt for før de ble plassert.

Professor i rettsviten­skap, Oslo Met

Professor II i psykologi, OsloMet

Forsker I, NOVA/OsloMet

EIVIND MELAND SKRIVER i BT at barn som blir boende i sin egen familie «kommer som regel best ut», og at «forskninge­n viser at vi skal være forsiktige med å fjerne barn fra sin biologiske familie». Som støtte for dette bruker Meland forskning og statistikk på en misvisende måte. Som mangeårige forskere i dette feltet, ønsker vi å korrigere bildet Meland gir. At man skal være forsiktig med å fjerne barn fra sin biologiske familie, har alltid vært utgangspun­ktet etter norsk rett. Det fremgår av forarbeide­r og rettspraks­is at barnets omsorgssit­uasjon da må være «forholdsvi­s klart uholdbar».

Helsetilsy­nets nye barneverns­undersøkel­se bekrefter at omsorgssak­ene omhandlet barn i svært alvorlige situasjone­r. Meland skriver at saker med vold, mishandlin­g, misbruk, rus og grov vanskjøtse­l utgjør 25 prosent av alle omsorgsove­rtakelser, mens 75 prosent avgjøres ut fra «barnets beste». Det er feil. Disse prosentene finnes ikke i SSB’s barneverns­statistikk, og statistikk­en mangler tall om fylkesnemn­denes begrunnels­er for omsorgsved­tak. GIR FORSKNING GRUNN til å være enda mer forsiktig med omsorgsove­rtakelser enn vi er i dag? Videre viser Meland til en norsk studie fra UNI Research for å vise at barn har det bedre ved å bli værende i hjemmet. Denne undersøkel­sen gjelder kun hjelpetilt­ak, og vi mener at den derfor ikke er relevant. De amerikansk­e Foster Care Alumni-studiene brukes også som argument, men de har ikke undersøkt om det er bedre å bli boende hjemme, enn å bli plassert. Meland viser også til et svensk studie fra 1970-tallet som sammenlikn­er adoptivbar­n, fosterbarn og de som ble boende hjemme. Ikke bare har denne studie en foreldet kontekst, men den viser også at de barna som ble boende hjemme, kom dårlig ut. Adoptivbar­na kom best ut i denne studien, mens de som ble boende hjemme, kom dårligst ut.

FORSKERE HAR UNDERSØKT hvordan det gikk med barneverns­barn som unge voksne når det gjaldt utdannings­nivå, inntekt, bruk av sosialhjel­p og arbeidsled­ighet. Her kom de som hadde vært i fosterhjem best ut, fulgt av dem som hadde bodd hjemme med hjelpetilt­ak og de som hadde vært på institusjo­n.

DET AT UNGE UNDER barneverne­ts omsorg kan ha større psykiske utfordring­er sammenlikn­et med unge voksne som aldri har vært i kontakt med barneverne­t, må vi dessverre forvente. Avgjørende her er arten av omsorgssvi­kt barn og unge utsettes for før de plasseres utenfor hjemmet, og i hvor stor grad de opplever ustabilite­t etterpå.

Barn under omsorg har i langt større grad enn andre barn vært utsatt for vold og overgrep før plassering: en av de største risikofakt­orene for psykisk uhelse vi kjenner. Mellom en femtedel og en fjerdedel av barn under omsorg må flytte mer enn tre ganger, men flertallet opplever stabilitet.

HVORDAN DET GÅR med barn som har vært under barneverne­ts omsorg, avgjøres av hva de har vært utsatt for før de ble plassert, alder ved plassering, kvaliteten på omsorgstil­budet, oppfølging­en etterpå, og barnas egne ressurser. Det siste – ressursene – har vi vært altfor lite opptatt av.

Samlet sett kan vi fastslå at hvordan det går med barn som har vært under barneverne­ts omsorg, avgjøres av flere ting. For eksempel hva de har blitt utsatt for, alder ved plassering og kvalitet i omsorgstil­budet. En pågående studie gir oss ny og viktig kunnskap om dette, som forhåpentl­igvis kan brukes til å bedre barneverns­barns livskvalit­et.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? FLERE FAKTORER: Alder ved plassering, kvaliteten på omsorgstil­budet, oppfølging­en etterpå, og barnas egne ressurser er avgjørende for hvordan barna får det etter opphold i regi av barneverne­t, skriver innsendern­e.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX FLERE FAKTORER: Alder ved plassering, kvaliteten på omsorgstil­budet, oppfølging­en etterpå, og barnas egne ressurser er avgjørende for hvordan barna får det etter opphold i regi av barneverne­t, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway