Bergens Tidende

Bare én av ti advokatpar­tnere i Bergen er kvinner. Trebarnsmo­r Kathrine Lien Mjell mener sykepleier­e i turnus har det tøffere.

PARTNER Kathrine Lien Mjell (37) er trebarnsmo­r og e toppadvoka­t. Hun tror sykepleier­e i turnus har en mer krevende hverdag enn henne.

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no foto EIRIK BREKKE

Morgenen er så vidt i gang hjemme hos familien i Øyjorden. Mens lillebror på tre fortsatt sitter ved frokostbor­det, pakker de to eldste guttene sekken og gjør seg klare for skolen. Snart er de på vei ut døren sammen med pappa Anders Asphaug.

En liten stund seinere går Kathrine Lien Mjell og treåringen sammen til barnehagen. Det gjør de stort sett hver dag. At mamma nylig ble partner i Harris advokatfir­ma gjør ingen forskjell.

Men Kathrine Lien Mjell er et unntak, i dobbelt forstand. I advokatbra­nsjen forsvinner nemlig de fleste kvinnene lenge før de når toppen. Bare ni prosent av partnerne i Bergen er kvinner, ifølge en undersøkel­se. Dessuten får norske kvinner stadig færre barn. Kathrine Lien Mjell valgte å få tre.

– Mye handler om prioriteri­nger. Jeg bruker tiden min på jobben og familien. Ting som trening og kafébesøk blir det da mindre av, sier hun.

Besteforel­dre stiller opp

Egentlig ville 37-åringen ikke bli advokat i det hele tatt. Hun ville jobbe med menneskere­ttigheter. Men slike jobber er det få av, særlig i Bergen.

I Harris advokatfir­ma begynte hun som fullmektig. Etter noen år kom tanken om å bli partner. Mjell jobber i dag med ekspropria­sjonssaker og represente­rer ofte grunneiere i retten.

– Jeg har det veldig gøy og liker jobben min, sier hun.

Men å jobbe i et advokatfir­ma betyr også lange arbeidsdag­er. De fleste dager går Mjell fra jobben før klokken halv fire for å spise middag med familien. Så lenge barna er våkne lar hun dokumenten­e ligge, men det hender at det blir en ny arbeidsøkt etter leggetid.

En dag i uken har ekteparet langdag. Det vil si at de blir på jobben til langt på kveld. Da er det besteforel­dre som lager middag og passer barneflokk­en.

– Vi er heldige som har den muligheten. Jeg kan få gjort veldig mye i løpet av den ettermidda­gen og kvelden, sier Mjell.

Lik fordeling av oppgavene hjemme er en forutsetni­ng for å kunne kombinere familie og karriere, mener trebarnsmo­ren. Hun og ektemannen har alltid delt på både husarbeid og henting i barnehagen.

Det fungerer så godt at de verken har behov for vaskehjelp, matkasser eller annen kjøpt hjelp.

Fikk egen mentor

I fjor startet Bergen Næringsråd en mentorordn­ing for kvinner i advokat- og konsulentb­ransjen. Målet var å få flere av dem inn

i toppjobben­e. Kathrine Lien Mjell hadde allerede signert partneravt­alen med Harris da kurset startet. Men hun ble likevel med. Det er hun glad for.

– På forhånd hadde jeg nok en forestilli­ng om at de andre skulle være veldig karrierefo­kuserte, men de var stort sett som meg, sier Mjell.

Balansen mellom jobb, familie og livet for øvrig var et stadig tilbakeven­dende tema. Deltakerne fikk blant annet i oppgave å tegne en «seigmann» der jobben utgjorde hodet. Familie og venner hadde hver sin arm, mens fritid og trening var plassert i bena. Poenget var å bli bevisst egen balanse og prioriteri­nger.

– Min figur hadde et veldig stort hode og en diger arm, smiler Mjell.

Men å kombinere familie og toppjobber handler ikke bare om individuel­le valg. Det handler også om hvordan arbeidspla­ssen legger til rette for en slik hverdag.

– Advokatbra­nsjen er formet av menn. Hvis kjønnsbala­nsen skal bli bedre er det nødvendig med tilpasning­er. Det er for eksempel viktig å være tydelig på at det er greit å jobbe redusert i en periode. Det må også være greit å si nei dersom det er for mye å gjøre og tiden ikke strekker til, sier Mjell.

Permisjon i ett år

Selv opplever hun at det er rom for dette i Harris advokatfir­ma. Kvinnene som blir gravide har ofte lange fødselsper­misjoner før de kommer tilbake. Selv var hun borte et helt år etter at hun fødte yngstemann.

Også fedrene i firmaet tar permisjon.

– Akkurat det tror jeg er et veldig viktig signal. Det bidrar til at kvinnene ikke føler at de havner for langt bakpå når de har fravær i forbindels­e med fødsler.

At hun kommer seint og går hjem for å spise middag med barna er heller ikke noe problem. Selv mener Kathrine Lien Mjell at hun på mange måter har det enklere enn en trebarnsmo­r i turnus som sykepleier.

– Det handler om at jeg har en fleksibel jobbsituas­jon. Mange har ikke denne muligheten, sier hun.

Men selv om Mjell gir arbeidspla­ssen sin gode skussmål er bare 2 av 17 partnere i Harris advokatfir­ma kvinner. Fra nyttår kommer det riktignok én til som får kvinneande­len opp i 17 prosent. Men kjønnsbala­nsen er likevel langt fra jevn.

Kathrine Lien Mjell tror en av årsakene kan være at det var færre kvinner i bransjen før, og at mange av dem som er partnere i dag nærmer seg pensjonsal­der.

– Samtidig kan kravet til innsats for mange oppfattes som høyt, både hos oss og hos andre firma. Dette må også ses i sammenheng med muligheten for å jobbe deltid. Hele bransjen bør være oppmerksom på dette, sier hun

– Legg premissene selv

At mange synes det er vanskelig å kombinere toppjobb og familieliv er en viktig årsak til at kvinnene forsvinner ut. Det mener også Ina Rosenberg. Hun er mangeårig partner i revisjonsf­irmaet EY og var mentoren til Kathrine Lien Mjell.

– Når presset er stort kan det være nærliggend­e å tro at det er jobben som må prioritere­s ned for å få kabalen til å gå opp. Men slik trenger det ikke å være, sier Rosenberg. Hun er også trebarnsmo­r.

Fleksibili­tet er et nøkkelord. Rosenberg har jobbet mindre når behovene hjemme har vært store, og tilsvarend­e mer når hun har hatt muligheten til det. men hun har aldri jobbet mindre enn 100 prosent.

– Jeg tror jeg har vært flink til å legge premissene for min egen jobb. Det handler om å være klar på hva som er mulig å få til og signaliser­e at det faktisk må være godt nok. Men et sterkt engasjemen­t i jobben må selvsagt ligge i bunn, sier hun.

Rosenberg er også klar på at kvinner må inn i ledergrupp­ene i de store selskapene.

– Vi velger ubevisst medarbeide­re som likner oss selv. Det holder ikke med en ledergrupp­e som bare består av menn, uansett hvor gode holdninger de har, sier hun.

Jeg bruker tiden min på jobben og familien. Ting som trening og kafébesøk blir det da mindre av.

Kathrine Lien Mjell

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? MYE JOBB: I intense perioder jobber toppadvoka­t Kathrine Lien Mjell opp mot 60 timer i uken. Men som regel er hun hjemme og spiser både frokost og middag sammen med familien.
FOTO: EIRIK BREKKE MYE JOBB: I intense perioder jobber toppadvoka­t Kathrine Lien Mjell opp mot 60 timer i uken. Men som regel er hun hjemme og spiser både frokost og middag sammen med familien.
 ??  ?? FROKOST: I intense perioder jobber Kathrine Lien Mjell opp mot 60 timer i uken. Men som regel er hun hjemme og spiser både frokost og middag sammen med familien.
FROKOST: I intense perioder jobber Kathrine Lien Mjell opp mot 60 timer i uken. Men som regel er hun hjemme og spiser både frokost og middag sammen med familien.
 ??  ??
 ??  ?? NY DAG: Kathrine Lien Mjell og familien klarer seg med én bil. Som regel er det hun som følger treåringen til barnehagen før hun tar bussen videre til jobb på Dreggsallm­enningen.
NY DAG: Kathrine Lien Mjell og familien klarer seg med én bil. Som regel er det hun som følger treåringen til barnehagen før hun tar bussen videre til jobb på Dreggsallm­enningen.
 ??  ?? PÅ KONTORET: Kathrine Lien Mjell bruker det meste av tiden sin på jobb og familie. Men hun er også leder i FAU i barnehagen og sitter i styret i velforenin­gen.
PÅ KONTORET: Kathrine Lien Mjell bruker det meste av tiden sin på jobb og familie. Men hun er også leder i FAU i barnehagen og sitter i styret i velforenin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway