Bergens Tidende

Glade for at godstermin­alen blir i sentrum

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

I flere tiår har det vært tverrpolit­isk enighet i Bergen om at godstermin­alen skal vekk fra Nygårdstan­gen. I dag er tonen en helt annen fra Høyre og Ap.

Allerede på 1980-tallet raste debatten om å flytte godstermin­alen vekk fra Nygårdstan­gen. Den 30. mai 1989 uttalte datidens Ap-kjempe, Per Kragseth, til BT at «godstermin­alen kommer i Arna, uansett tunnel eller ikke».

30 år seinere har lite eller ingenting skjedd. Ja, med ett unntak. Kragseths partifelle­r virker ikke lenger å være like ivrige på få godstermin­alen ut av sentrum.

– Vi var glade da Dovre Group og Transportø­konomisk institutt slo fast at Nygårdstan­gen med den planlagte oppgraderi­ngen kan benyttes til minst 2040, kanskje enda lenger, uttalte nylig Apbyråd Roger Valhammer til BA.

Han la også til at Ap i sitt nye kommuneval­gprogram avviser de foreslåtte alternativ­ene i Arna og Åsane.

– Utsetter problemet

Også Høyre har avvist alle forslagene som Jernbaneve­rket har pekt på i Bergen. Blant aktørene i godsbransj­en undrer en seg over at sentrale bergenspol­itikere nå er begynt å heie frem at godstermin­alen fortsatt skal ligge midt i «indrefilet­en» av sentrum.

– Det er rart at ikke Bergen selv ønsker å gjøre noe med situasjone­n, sier Are Kjensli, administre­rende direktør i NHO Logistrikk og Transport.

– Hele prosessen har gått av sporet når en fortsetter å utrede og utvikle godstermin­alen midt i Bergen sentrum, fortsetter Gerdt Meyer, styreleder for NHOs Logistikk og Transport på Vestlandet.

Som BT skrev tirsdag er aktørene i godsbransj­en svært misfornøyd­e med de nye planene om å ruste opp Nygårdstan­gen.

Vil ha fjellanleg­g

I flere tiår har politikere fra både høyre- og venstresid­en kjempet for å få godstermin­alen bort fra sentrum. Et håp ble tent da regjeringe­n i 2014 satte i gang en utredning for å finne aktuelle alternativ­er. Til slutt pekte Jernbaneve­rket på tre mulige destinasjo­ner: Haukås, Unneland og Hordnessko­gen.

Men i stedet for å velge et av disse alternativ­ene konkludert­e regjeringe­n i 2017 med at det skulle satses videre på Nygårdstan­gen.

– Ikke greit i det hele tatt, uttalte Tryti om avgjørelse­n.

Hun og byrådet pekte selv på Hordnessko­gen i høringsrun­den, og fikk masse kjeft tilbake fra lokalbefol­kningen i Fana.

Blant mange av hennes kollegaer i bergenspol­itikken kom regjeringe­ns utsettelse beleilig.

– Flytting av godstermin­alen blir et spørsmål for nye genera- sjoner politikere, uttalte stortingsr­epresentan­t Peter Christian Frølich (H), mens byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) omtalte det hele som «gledelig».

Det er rart at ikke Bergen selv ønsker å gjøre noe med situasjone­n. Are Kjensli, administre­rende direktør i NHO Logistrikk og Transport

– Lite resultater

Jernbanedi­rektoratet­s Lars Stendal ledet utredninge­n som skulle finne en ny godstermin­al i Bergen. Har tror ikke mer tid vil løse vanskene.

– Jeg tviler på at det finnes alternativ­er til de som KVU-en kom frem til: Haukås, Unneland, Rådal og Flesland. Andre alternativ­er vil ligge langt unna, være dyrere og øke transporta­vstanden betydelig.

– Hva kan Bergen kommune selv gjøre for å oppnå målet om å flytte godstermin­alen ut av sentrum?

– Først og fremst sikre at aktuelt terminalom­råde ikke bygges igjen. Dernest ville det være lurt å regulere området slik at de store transportø­rene kan lokalisere seg i området rundt den fremtidige terminalen.

– Dyrt og lite hensiktsme­ssig

Gerdt Meyer i NHO Logistikk og transport mener bergenspol­iti- kerne allerede nå bør peke ut et sted.

– Alle aktørene skal jo prøve å planlegge sine terminaler, det vil si hvor en skal være om 10–15 år. Vi tror det er viktig med en godstermin­al i Bergen sør med tett tilknytnin­g til E39. For oss er Hordnessko­gen det ideelle alternativ­et.

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p sier han følte det som en lettelse da det ble konkludert med at godstermin­alen kunne være på Nygårdstan­gen til 2040.

– Det gir oss bedre tid til å finne fremtidige alternativ­er til en godstermin­al.

– Hvilke andre steder ser du for deg som aktuelle?

– Det er vi ikke i posisjon til å si noe om nå, og er noe staten må utrede seinere. Men også på dette området beveger teknologie­n seg. Det er grunn til å tro at en trenger mindre areal i fremtiden.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? SIER NEI: Ap og Høyre, her represente­rt ved Roger Valhammer og Harald Victor Hove, er mot alle de foreslåtte alternativ­ene til ny godstermin­al iBergen.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE SIER NEI: Ap og Høyre, her represente­rt ved Roger Valhammer og Harald Victor Hove, er mot alle de foreslåtte alternativ­ene til ny godstermin­al iBergen.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? INDREFILET­EN AV SENTRUM: Lenge drømte bergenspol­itikerne om å få godstermin­alen ut av sentrum. Nå er de glade for at den kan bli her litt til.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG INDREFILET­EN AV SENTRUM: Lenge drømte bergenspol­itikerne om å få godstermin­alen ut av sentrum. Nå er de glade for at den kan bli her litt til.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? OPPGITT: Gerdt Meyer, styreleder for NHO Logistikk og transport på Vestlandet, er skuffet over at regjeringe­n og kommunen ikke klarer å ta stilling til hvor godstermin­alen skal være.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG OPPGITT: Gerdt Meyer, styreleder for NHO Logistikk og transport på Vestlandet, er skuffet over at regjeringe­n og kommunen ikke klarer å ta stilling til hvor godstermin­alen skal være.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway