Bergens Tidende

– 85 prosent av helseforsk­ningen er bortkastet

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Danske Hans Lund flyttet til Bergen for å lære verdens helseforsk­ere at de må slutte å kaste bort pengene.

Når en pasient skal opereres, får han eller hun en sprøyte med anestesimi­ddel. Og fordi det gjør vondt å sette den store sprøyten, er det lurt å bruke lokalbedøv­else først.

I 2000 fantes det 56 studier som viste at det var en god idé. Da burde det være grundig bevist. Likevel publiserte forskere i ulike land nye 136 artikler etter år 2000 som konkludert­e på akkurat samme måte.

Samling på Høgskolen

– 85 prosent av helseforsk­ningen er bortkastet, sier Hans Lund, professor ved Høgskolen på Vestlandet og leder av The Evidence-Based Research Network.

– Forskninge­n er enten bortkastet fordi akkurat det samme har vært undersøkt mange ganger tidligere, eller fordi resultaten­e bare blir lagt til side, forklarer han.

Denne uken er 85 forskere fra 34 ulike land samlet på Høgskolen for å diskutere hva som skal gjøres for å hindre at det sløses med pengene og at pasienter utsettes for unødvendig­e forsøk. Interessen for å delta i nettverket har overveldet ledelsen av nettverket i Bergen.

– Storparten av forskning som publiseres, også i velrenomme­rte tidsskrift, viser sjelden til alt arbeid som er gjort på samme tema. Kanskje henviser de til en studie eller to, men sjelden mer. Derfor ender altfor mange opp med å gjenta ting andre har bevist grundig tidligere, sier Lund.

Fire tiltak

Medisinen mot dette er kunnskapsb­asert forskning – at forskeren tar seg tid til å undersøke hva som er gjort på samme felt før.

Nettverket som er samlet i Bergen er enige om fire tiltak:

Forskere må lære å spørre aktørene hva de mener det skal forskes på. Pasienter og klinikere vet best hvor hullene i kunnskapen er.

Nettverket vil lage et nettbasert kurs for veiledere og unge forskere om hvordan de lager en systematis­k kunnskapso­ppsummerin­g.

Utvikle nye metoder for effektiv produksjon av kunnskapso­ppsummerin­ger. Med dagens metoder krever en grundig oppsummeri­ng tre til fire årsverk. Stikkord er maskinlæri­ng og nye dataprogra­mmer.

Lage målemetode­r for å sjekke fremgang eller tilbakegan­g. Blir helseforsk­erne mindre repeterend­e? Lages det flere kunnskapso­ppsummerin­ger?

– Liten brikke

Hans Lund er opprinneli­g dansk og flyttet til Bergen for to år siden for jobbe med nettverket og fremme kunnskapsb­asert forskning.

– Kan slike verdensoms­pennende problemsti­llinger løses med base i en høyskole langt nord i Europa?

– I dette økosysteme­t er vi en liten brikke, men vi inngår i en stor bevegelse, sier Lund.

En nestor i bevegelsen er britiske Iain Chalmers, som i sin tid etablerte Cochrane som metode. I Cochrane bidrar tusenvis av fagfolk verden over til å utarbeide kunnskapso­ppsummerin­ger.

Chalmers var med på å stifte nettverket som Lund leder. Lund siterer Chalmers når han sier at 85 prosent av forskninge­n er bortkastet.

Kavlifonde­t fant hullene

Kavlifonde­t, lokalisert i Bergen, har latt seg inspirere av debatten om unødig forskning. Fondet, som årlig deler ut 25 millioner kroner til helseforsk­ning, besluttet i 2017 å prioritere psykisk helse hos barn og unge.

Deretter identifise­rte et fagutvalg 22 kunnskapsh­ull. Neste skritt var å be pasienter, pårørende og fagfolk prioritere blant disse.

Resultatet er totalt 75 millioner over tre år til ulike forsknings­prosjekter om barn og unges psykiske helse; blant annet behandling av angst og depresjon hos barn og nettbehand­ling av deprimerte unge.

Denne fremgangsm­åten er utviklet i samarbeid med Extrastift­elsen, forteller Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifonde­t.

– Så langt er vi svært tilfreds med ordningen, som vil bli evaluert i løpet av våren, legger hun til.

Forskninge­n er enten bortkastet fordi akkurat det samme har vært undersøkt mange ganger tidligere, eller fordi resultaten­e bare blir lagt til side.

Hans Lund

 ??  ?? LEDER NETTVERKET: Professor Hans Lund ved Høgskolen på Vestlandet leder et verdensoms­pennende nettverk som skal hindre at det forskes helt unødvendig.
LEDER NETTVERKET: Professor Hans Lund ved Høgskolen på Vestlandet leder et verdensoms­pennende nettverk som skal hindre at det forskes helt unødvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway