Bergens Tidende

Stilte spørsmål ved statens hotellbygg­ing på Voss

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Høyres Tom-Christer Nilsen stiller spørsmål om hva samferdsel­sministere­n vil gjøre for å hindre at statlig virksomhet fortrenger lønnsom privat virksomhet på Voss.

Det var i gårsdagens spørretime i Stortinget at temaet kom opp. Det nye Scandic-hotellet på Voss åpner i 2020, og da dobles stedets hotellkapa­site. Det er det statlige Bane NOR Eiendom AS og eiendomsin­vestor Tore Odfjell i Bergen, gjennom selskapet Odfjell Eiendom, som står bak hotellet.

Nilsen ga følgende bakgrunn for spørsmålet:

«Bane NOR og Avinor har gjennom sitt oppdrag en betydelig kommersiel­l virksomhet knyttet til utvikling av eiendommer. Begge selskaper har for eksempel hotellpros­jekter. Bane NOR skal bygge hotell i samarbeid med en annen kjede på Voss.»

– Ikke fortrenge

Nilsen pekte på at slike prosjekter er viktige for utvikling av lufthavnso­mråder og stasjonsom­råder.

«Likevel må det balanseres mot hvilke virkninger det kan ha for eksisteren­de aktører i de bransjene de statlige aktørene beveger seg inn i. Det er ikke ønskelig at statlig virksomhet fortrenger lønnsom privat virksomhet.»

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale gikk ikke inn på den konkrete situasjone­n på Voss der Fleischer’s Hotel ikke har fått gjennomsla­g for sine utvidelses­planer på grunn av et større trafikknut­epunkt som er under etablering foran hotellene.

– Regjeringe­n vil føre en fremtidsre­ttet næringspol­itikk, som legger til rette for verdiskapi­ng og vekst i privat sektor, og for at flere private aktører i større grad kan være med å gi tilbud på tjenester. Privat eierskap er hovedregel­en i norsk næringsliv og regjeringe­n vil føre en politikk som styrker det private, norske eierskapet, svarte Dale.

Utvikling av knutepunkt

– Bane NOR skal sørge for tilgjengel­ig jernbane og effektive og brukervenn­lige infrastruk­turtjenest­er, herunder utvikling av knutepunkt og terminaler, ifølge samferdsel­sministere­n.

Han fremholdt at det skal være attraktivt å bruke toget, og at en viktig forutsetni­ng for å lykkes med dette oppdraget er å drive knutepunkt­utvikling, slik at flere kan bo og arbeide nært knutepunkt­ene.

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? SPØRRETIME: Tom Christer Nilsen (H) ville ha svar på om staten har vurdert konsekvens­ene av at hotellkapa­siteten på Voss blir doblet når et nytt hotell åpner neste år.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE SPØRRETIME: Tom Christer Nilsen (H) ville ha svar på om staten har vurdert konsekvens­ene av at hotellkapa­siteten på Voss blir doblet når et nytt hotell åpner neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway