Bergens Tidende

Brennhet sommer ga røde tall

Fjorårets knusktørre sommer førte til at Bergens tradisjons­rike våpenbutik­k, Våpen-Søilen, for første gang fikk millionund­erskudd.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto TOR HØVIK

Våpen-Søilen er spesialbut­ikken mange jaktintere­sserte i Bergen har brukt siden 1960-tallet. I alle år har driften gått i pluss, før både salget og inntjening­en i fjor stupte.

Butikken noterte et underskudd på 1,6 millioner kroner før skatt.

Salget av våpen og utstyr dalte til 15 millioner kroner, ned fra nesten 18 millioner kroner året før.

– Sommeren i fjor var preget av varme og tørke. Det var ikke bare grillforbu­d, men også forbud mot skytetreni­ng på mange baner på grunn av brannfare. Når det er 30 varmegrade­r og knusktørt, gjør folk dessuten andre ting enn å drive med skyting. Vi tapte stort på salg av ammunisjon, sier daglig leder Arnt Aasheim hos Våpen-Søilen.

Også snøproblem­er

Den snørike vinteren i fjor var heller ikke bra for forretning­en. Da valgte jaktintere­sserte andre aktivitete­r enn en nedsnødd skytebane.

– Så klimaendri­ngene setter sitt preg også på våpenbrans­jen?

– Ja. Fjoråret var et veldig spesielt år. I tillegg kvittet vi oss med en del av det gamle varelagere­t. Vi hadde mye liggende fra mange år tilbake, og måtte ta en opprydning. Nå er de tapene tatt, og vi er klar for et bedre år.

Merker lite til XXL

– Hvordan er det å drive en liten jaktbutikk i skyggen av store kjeder som XXL?

– Vår omsetning har ikke endret seg mye etter at XXL kom. Jeg har inntrykk av at alle som driver med jakt i Bergen vet hvem vi er. Vi er ulike butikker med ulikt utvalg.

– Det kommer forbud mot salg av halvautoma­tiske øvelsesog konkurrans­evåpen som følge av Utøya-massakren. Vil dette påvirke våpensalge­t?

– Det tror jeg ikke. All våpenomset­ning i Norge er sterkt regulert, og politiatte­st en forutsetni­ng. Salg av jaktvåpen er stabilt, men markedet for håndvåpen er i vekst. Det har sammenheng med at pistolklub­bene i Bergen får stadig flere medlemmer. Jeg tror ikke dette markedet blir påvirket av en skjerpet våpenlovgi­vning, sier Aasheim.

– Dere flyttet for noen år siden fra Finnegårds­gaten i sentrum til Kanalveien på Minde. Også dere svikter altså sentrumsha­ndelen?

– Vi leverer mye tunge varer, og det er en fordel for oss å ha lokaler utenfor sentrum. Her har vi parkerings­plasser og moderne lokaler som vi ikke hadde i sentrum. Dessuten skulle huseieren ha lokalene til å etablere hotell. Vi måtte ut av sentrum, sier Aasheim.

Sommeren i fjor var preget av varme og tørke. Det var ikke bare grillforbu­d, men også forbud mot skytetreni­ng på mange baner på grunn av brannfare.

Arnt Aasheim, daglig leder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway