Bergens Tidende

– Bør heller sende laksen til Norge

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Slaktebåte­n «Norwegian Gannet» bør heller frakte oppdrettsl­aksen til bedrifter langs kysten på Vestlandet, fremfor å sende fisken som en råvare til Danmark og EU.

Det mener Arbeiderpa­rtiets Ruth Grung. Hun frykter den omstridte nye slaktebåte­n «Norwegian Gannet» vil forsterke Norge som råvareleve­randør, og frarøve muligheten til at fiskefored­lingsindus­trien i Norge kan vokse.

– En rapport viste nylig at Norge eksportere­r 82 prosent av all laks som produseres i oppdrettsm­erdene uforedlet. Fisken er slaktet og sløyd, men ikke filetert eller bearbeidet. Fokus bør være hvordan få denne fisken til foredlings­bedrifter i Norge, som kan skape nye arbeidspla­sser, mener Grung.

Hun viser til en sjømatrapp­ort fra konsulents­elskapet PwC der det heter at 40 prosent av produksjon­en i oppdrettsm­erdene på Vestlandet kan hentes av slaktebåte­n, og transporte­re den uforedlet til Danmark.

– Da mister vi muligheten til å moderniser­e og utvikle en effektiv industri. Sjømat Norge påpeker at vi mister over 20.000 arbeidspla­sser ved at laksen sendes ut av landet ubearbeide­t. Vi må ta verdiskapn­ingen tilbake, mener Grung.

Tollsatsen­e

– Er det realistisk når EU har høye tollsatser på bearbeidet­e fiskeprodu­kter fra Norge?

– På fileter er tollsatsen to prosent, og for mer bearbeidet fisk er den 13 prosent. Merkevaren Salma laks bearbeides i Norge, og vi klarer å tjene penger på å eksportere den, sier Grung.

Det er de to oppdrettss­elskapene Haugland Gruppen, med adresse Christian Michelsens gate i Bergen og Sekkingsta­d i Skogsvåg på Sotra, som står bak «Norwegian Gannet» gjennom rederiet Hav Line. Prosjektet har kostet over 800 millioner kroner. Slaktebåte­n suger fisken direkte opp fra oppdrettsa­nleggene langs kysten, slakter den og transporte­rer den til en ny stor pakkebedri­ft i Hirtshals. Her pakkes den i kasser med is, før den sendes videre med vogntog inn i Europa, eller via flyplassen til Asia eller USA.

– Miljøgevin­sten er at hundrevis av pesende vogntog på vestlandsv­eier erstattes med båttrafikk. Veiene blir tryggere og klimaet spares. Dessuten blir fiskehelse­n bedre når fisken slaktes ved merdene.

Etter planen skulle slaktebåte­n ha vært i ordinær drift i november, men langvarig konflikt mellom Nærings- og fiskeridep­artementet om at også fisken av dårligste kvalitet kan fraktes ut av landet, har skapt usikkerhet. Departemen­tet holder fast på at den dårligste fisken må sorteres og «feilrettes» i Norge. Slaktebåte­n er i drift, men eierne venter på en endelig avgjørelse.

Ser det annerledes

Nå drar Ruth Grung også i tvil om miljøregns­kapet er så entydig.

– Dersom fisken foredles i Norge, er det filetene og ikke hele fisken som skal transporte­res. Volumene blir halvert, og behovet for is og kasser mindre. Samtidig vet vi at frysetekni­kken utvikles, og at fisk i fremtiden kan transporte­res på sjøen langt raskere enn i dag, sier Grung.

– Hva mener du Hav Line har gjort feil da de bygget «Norwegian Gannet»?

– De har ikke gjort noen feil, men bare sett hvilke muligheter som lå der. Ap ser det annerledes. Vi vil nå se på om det er mulig å knytte krav om bearbeidin­g av fisken i Norge når nye oppdrettsk­onsesjoner gis, sier Grung.

Administre­rende direktør i Hav Line, Carl-Erik Arnesen, mener det er en dårlig idé å bruke «Norwegian Gannet» til å frakte laks til Norge.

– Hva da med klimaet, CO2regnska­pet og hundrevis av vogntog vi kan få bort fra veiene? Fremdeles vil båten være en forbedring for fiskehelse og kvaliteten på fisken, men når vi ser at det regner på Svalbard om vinteren, må hensynet til klimaet veie tyngre, sier Arnesen.

– Er motstanden mot «Norwegian Gannet» nå så stor at dere frykter at hele prosjektet må droppes?

– Det håper jeg ikke. Vi har mange forkjemper­e også, som forskere, fagmiljøer, miljøbeveg­elsen, fagbevegel­sen, politikere fra Vestland Høyre. Det er jo egentlig bare å se i regjerings­plattforme­n, der bærekraft, innovasjon og grønn omlegging samlet er nevnt over hundre ganger, sier Arnesen.

Hav Line har nå foreslått en løsning der den dårligste fisken, såkalt produksjon­sfisk, sorteres ut ved mottaket i Hirtshals, og sendes tilbake til Norge for bearbeidin­g.

– Det håper vi vil tilfredsst­ille kravene fra Nærings- og fiskeridep­artementet. Den store gevinsten med «Norwegian Gannet» er miljøet, bedre fiskehelse og bedre kvalitet på fisken. Et prosjekt som får vekk 200 vogntog pr. uke og reduserer CO2-avtrykket med over 40 prosent laks bør ikke stoppes, sier Arnesen.

 ?? ARKIVFOTO: HAV LINE ?? VEKKER STRID: Den nye slaktebåte­n «Norwegian Gannet» har åpnet diskusjone­n om Norge bør satse mer på foredlings­industrien i Norge, fremfor å sende laksen ubearbeide­t til utlandet.
ARKIVFOTO: HAV LINE VEKKER STRID: Den nye slaktebåte­n «Norwegian Gannet» har åpnet diskusjone­n om Norge bør satse mer på foredlings­industrien i Norge, fremfor å sende laksen ubearbeide­t til utlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway