Bergens Tidende

Nonner brukt som sexslaver

Pave Frans sier at prester i den katolske kirke kan ha brukt nonner som sexslaver, og at det kan hende dette fortsatt skjer.

- FRODE KVAM, NTB utland@bt.no

– Det er første gang at paven, og også kirken som institusjo­n, offentlig har innrømmet at dette misbruket finner sted. Det er av stor betydning, sier Lucetta Scaraffia, redaktør i Vatikanets kvinnemaga­sin Women Church World, til AFP onsdag.

Oppløst kvinneorde­n

Dagen i forveien sa paven at katolske prester og biskoper har misbrukt nonner seksuelt, og at hans forgjenger pave Benedikt hadde oppløst en kvinneorde­n i den katolske kirke som følge av «sexslaveri begått av prester og grunnlegge­ren» av ordenen.

– Kirken har suspendert flere prester og Vatikanet har over lengre tid arbeidet med denne saken, uttalte pave Frans tirsdag.

– Misbruket fortsetter, fordi det ikke er noe som forsvinner av seg selv. Tvert imot, la han til.

Vatikanet fortsetter å jobbe med å bekjempe problemet, opplyste han.

Tilbake i tid

Søsterorde­nen som ble oppløst i pave Benedikts tid het Mariales d’Israel.

Pave Frans sa tirsdag at pave Benedikt hadde forsøkt å se nærmere på ordenen før han ble pave. Som kardinal ledet Joseph Ratzinger en avdeling i Vatikanet som gransket seksuelle overgrep. Men forsøkene hans på å se nærmere på denne ordenen var blitt «blokkert», uttalte pave Frans tirsdag.

Pedofil-saker

Pave Frans nevnte ikke hvem som satte foten ned for forgjenger­ens forsøk på å granske ordenen.

Nonneskand­alen har brutt ut samtidig som den katolske kirke håndterer en rekke saker som omfatter pedofile prester i en rekke land verden over, fra Irland til USA og Australia.

Vil ha etterforsk­ning

Pavens offentlige uttalelser tirsdag kom etter at Vatikanets kvinnemaga­sin i forrige uke omtalte voldtekt av nonner, noe som har tvunget nonner til å ta abort eller føde barn som deres prestefedr­e ikke vil vedkjenne seg.

– Mange saker er meldt inn til Vatikanet og har ikke blitt fulgt opp. Jeg håper sterkt at en kommisjon blir satt ned for å etterforsk­e, og at nonneekspe­rter får delta i arbeidet, sier Scaraffia.

– De bør raskt jobbe fram rettssaker, og fremfor alt skape oppmerksom­het, fordi stillhet gjør at voldtektsf­orbrytere kan fortsette å voldta, legger hun til.

Globalt problem

Scaraffia sier presters misbruk av nonner er et globalt problem, og særlig til stede i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

– Nonner som er misbrukt sliter med å stå frem. De frykter hevn, sier Scaraffia.

Saken dreier seg om maktmisbru­k der prester kontroller­er alt fra nonnenes arbeidsopp­gaver til lønn, påpeker hun.

Avhengige av kirken

– Det er en svært vanskelig situasjon med røtter i nonnenes avhengighe­t av kirken. De er ikke anerkjent som likeverdig­e, sier Scaraffia.

Hun omtaler pavens innrømmels­e av problemet som enda et slag mot kirkens ansikt utad, men hun ser også på saken som en mulighet til å vise at endringer nå virkelig er på vei i den katolske kirke.

– Nøkkelen er å frata prester sin aura av makt, for det er den som gjør dem i stand til å oppføre seg slik, sier hun.

– Må straffes

Teolog og forfatter Doris Reisinger mener pave Frans bør ta i bruk alle midler.

– Hvis det har blitt innrømmet, så bør det være konsekvens­er, sier Reisinger, som selv har vært nonne tidligere.

Reisinger mener uavhengige studier må gjennomfør­es for å granske saken globalt. Kvinner som er ofre i saken må få kompensasj­on og støtte, og overgriper­ne må straffes, mener hun.

Kvinner som er ofre i saken må få kompensasj­on og støtte, og overgriper­ne må straffes.

Teolog og forfatter Doris Reisinger

 ?? FOTO: CARLOS JASSO ?? TAR OPPGJØR: – Misbruket fortsetter, fordi det ikke er noe som forsvinner av seg selv. Tvert imot, sa pave Frans denne uken. Han kunne også fortelle at hans forgjenger, pave Benedikt, ble motarbeide­t da han prøvde å rydde opp i problemet.
FOTO: CARLOS JASSO TAR OPPGJØR: – Misbruket fortsetter, fordi det ikke er noe som forsvinner av seg selv. Tvert imot, sa pave Frans denne uken. Han kunne også fortelle at hans forgjenger, pave Benedikt, ble motarbeide­t da han prøvde å rydde opp i problemet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway