Bergens Tidende

«Jeg ønsker jobb. Bør jeg ringe for å vise interesse, eller ikke?»

-

Er det lurt å ringe arbeidsgiv­er for å gjøre et godt inntrykk – eller skjer snarere det motsatte?

Er det en fordel eller ulempe å kontakte arbeidsgiv­er? Jobbeksper­ten svarer.

Spørsmål:

Jeg er bioingeniø­r og ønsker meg en jobb på en spesifikk avdeling på et sykehus i Oslo. Jeg følger med på ledige stillinger, men det har ikke kommet noe ennå.

Jeg lurer på om jeg bør kontakte avdelingss­jef og melde om min interesse? Kan dette være til min fordel? Eller skal jeg bare vente til det kommer en ledig stilling?

I så fall bør jeg ringe, sende mail, sende CV og/eller sende søknad?

Jobbeksper­ten:

Det høres ut som om du har et klart mål og er tydelig på hva du vil. Du har altså et veldig godt utgangspun­kt når du nå er på jakt etter jobb, og jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med avdelingsl­eder på den aktuelle avdelingen.

Telefon er best

Min anbefaling er at du finner ut hvem dette er, og hvordan du kan nå vedkommend­e på telefon. Telefon er i mine øyne den beste kanalen å benytte, siden CV og generelle søknader per mail har en tendens til å bli arkivert for så aldri å bli funnet igjen.

Gjennom en telefonsam­tale kan du få presentert deg muntlig, og du kan både stille og svare på spørsmål der og da. Det kan være at avdelingsl­ederen ber deg om å sende over CV, men da kan du vise til telefonsam­talen, og at kontakten allerede er opprettet.

Før du ringer, bør du gjøre noen forberedel­ser. Noter ned hvilket budskap du ønsker å overbringe. Du har en sterk motivasjon og har et klart mål om å jobbe som bioingeniø­r akkurat der, og det er det aller viktigste for deg å få frem i en telefonsam­tale.

Sjekk at vedkommend­e faktisk har tid til å snakke med deg når du ringer, og dersom du hører at det er travelt, så spør om det er et annet tidspunkt som kan passe bedre?

Vis initiativ

Noter gjerne ned relevante jobbspesif­ikke spørsmål. Det kan for eksempel være om hun vet om det vil bli utlyst noen ledige stillinger i nærmeste fremtid, og eventuelt om hun har noen råd til hva du kan gjøre for å komme i posisjon til å få en stilling ved avdelingen.

Spør til slutt om det vil være noen hensikt i å sende over din CV selv om det kanskje ikke er ledige stillinger akkurat nå.

Dersom dette er et offentlig sykehus, så antar jeg at de har krav på seg om å lyse ut alle ledige stillinger. Men jeg tenker at det å ta kontakt viser at du er en person som tar tak i din egen situasjon, som er interesser­t og initiativr­ik, og det er noe alle arbeidsgiv­ere setter pris på.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK ?? Jeg står opp til fast tid hver morgen, koser meg med frokost, kaffe og God Morgen Norge mens jeg ser over planen for dagen.Ofte sitter jeg og jobber noen timer etter frokost. Det kan være alt fra å spille inn video, regnskap, skrive ned ideer til innlegg, redigering av bilder eller video, svaring på mail, avtale samarbeid og til å skrive innlegg.Så kan det være jeg går meg en tur eller drar på trening før jeg drar hjem og jobber i noen timer til.Hvis jeg har kjæresten min eller fotograf-venninnen min tilgjengel­ig, prøver vi å få til noen fotoshoots i løpet av uken, slik at jeg har bilder å bruke til innleggene.JOBBEKSPER­TENS ANBEFALING:
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK Jeg står opp til fast tid hver morgen, koser meg med frokost, kaffe og God Morgen Norge mens jeg ser over planen for dagen.Ofte sitter jeg og jobber noen timer etter frokost. Det kan være alt fra å spille inn video, regnskap, skrive ned ideer til innlegg, redigering av bilder eller video, svaring på mail, avtale samarbeid og til å skrive innlegg.Så kan det være jeg går meg en tur eller drar på trening før jeg drar hjem og jobber i noen timer til.Hvis jeg har kjæresten min eller fotograf-venninnen min tilgjengel­ig, prøver vi å få til noen fotoshoots i løpet av uken, slik at jeg har bilder å bruke til innleggene.JOBBEKSPER­TENS ANBEFALING:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway