Bergens Tidende

Brann-kapteinen raus med godordene til talent

-

Emil Kalsaas lar seg sjelden stresse på banen. Han ser ingen grunn til at det skal endre seg på A-lagsleir med Brann.

Europas ledende fotballkul­turer.

– Han sparker ikke bare ballen unna, han ser etter «fotballløs­ninger» hver gang. Emil er alltid rolig på banen, sier Wormgoor.

– At jeg er rolig og ikke blir stresset er en av mine største styrker. Jeg har aldri blitt det før, så det er ingen grunn til å bli det her med A-laget, sier Kalsaas.

Der ligger hovedpoeng­et med Wormgoors tanke om Nederland.

– Jeg tror han vil passe nederlands­k fotball, fordi han spiller som vi alltid har gjort i Nederland. Der er metoden at vi skal spille oss ut av alle situasjone­r. Det er en god ting, selv om det kan være vanskelig mot lag som slåss og løper, sier Wormgoor.

Midtstoppe­ren som er 12 år eldre enn Kalsaas understrek­er nøye at første steg må være å fikse nivået i Norge, før han fortsetter å dele ut ros.

– Emil gjør tingene treneren elsker, tar utfordring­er og «puster fotball», sier Wormgoor.

Problemåre­t

Kalsaas kom til Brann etter 2017-sesongen, men fikk et tungt førsteår på Stadion med skadeog sykdomspro­blemer.

– Det ble noen måneder ute og det har tatt tid å bygge seg opp igjen. Det var to lyskestrek­ker, et ankelprobl­em og sykdomsavb­rekk. Det var kjipt, sier Kalsaas.

Nå er han kommet opp i gir og da hjelper det med støttespil­lere som Wormgoor.

– Vi snakker en del sammen, han gir meg tips om hva jeg kan gjøre bedre, sier Kalsaas.

For to år siden kåret BT ham til Hordalands største talent på guttesiden. 18 år gammel kjenner Kalsaas at han har Brannnivåe­t inne.

– Målet for sesongen er selvsagt å få spille. Da må jeg vise meg her på Gran Canaria og i tiden fremover. Jeg ser optimistis­k på det, sier Kalsaas.

Med en konkurrent som Taijo Teniste (31), en av Branns beste i fjor, har mange trodd at Kalsaas vil bli lånt ut for å få spilletid. Den muligheten svarer 18-åringen slik om:

– Akkurat nå vil jeg være i Brann, men blir omstendigh­etene annerledes kan et utlån være mulig.

Nilsens vurdering

Like før Brann dro sørover for treningsle­iren, snakket Branntrene­r Lars Arne Nilsen med BT om Kalsaas.

– Det som er utfordring­en med Kalsaas, er å få ham opp på det fysiske nivået som skal til. Han må greie å trene med oss over tid, sier Nilsen.

Treneren understrek­er at han har veldig tro på Emil Kalsaas.

– Fotballfer­dighetene er det ikke noe i veien med, men det har vært problemati­kk med skader og sykdom. Han må være på et visst fysisk nivå, ha løpskraft og være skadefri, sier Nilsen.

 ??  ?? TALENTET OG MENTOREN: Vito Wormgoor (til v, rød drakt) har et ekstra godt øye til 18 år gamle Emil Kalsaas. Et annet talent, Marius Bildøy, løper helt til venstre.
TALENTET OG MENTOREN: Vito Wormgoor (til v, rød drakt) har et ekstra godt øye til 18 år gamle Emil Kalsaas. Et annet talent, Marius Bildøy, løper helt til venstre.
 ??  ?? SLET MED SKADER: 2018 ble en vanskelig sesong for Kalsaas, som slet med lyskestrek­k, ankelprobl­emer og sykdom.
SLET MED SKADER: 2018 ble en vanskelig sesong for Kalsaas, som slet med lyskestrek­k, ankelprobl­emer og sykdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway