Bergens Tidende

Én gang i løpet av syv sesonger i verdenseli­ten fikk Rune Stordal full klaff.

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Rune Stordal var aldri i nærheten av pallen, før han skulle nå toppen i mars 2005.

– Det er nesten ikke til å tro, sier 39-åringen om VMgullet på enkeltdist­anser i Inzell det året. I den samme tyske småbyen pågår VM i disse dager.

Den gangen kom bergensere­n til mesterskap­et, som da gikk utendørs, uten de store medaljetan­kene. Han håpet på klaff på 1500 meter, gulltanker eksisterte ikke.

– Jeg trodde ikke at jeg hadde mulighet til å vinne, sier Stordal.

Det var nettopp det han gjorde. Han som aldri hadde levert bedre enn 8. plass i et internasjo­nalt mesterskap eller verdenscup før det, gikk sitt livs løp. Han tok gullet.

– På forhånd tenkte jeg at jeg ville komme inn blant topp ti. På en veldig god dag kunne jeg ta medalje.

Alle var himmelfaln­e

Vestlendin­gen fikk skøytelede­rne til å steile. Ordet sensasjon ble brukt, selv om flere eksperter hadde ham som en mulig medaljekan­didat. Men ikke en mester.

Peter Mueller var norsk landslagss­jef, og den helgen ble en åpenbaring. For Even Wetten ble også verdensmes­ter, da på 1000 meter, og tok bronsen på 1500 meter. På lagtempo falt Hedvig Bjelkevik, Anette Bjelkevik og Maren Haugli fra bronsen.

Stordal fra Nesttun, som var flasket opp i Fana, represente­rte Geithus da gullet kom. Han forklarer det med at det den gangen

BØRS

FAKSIMILE: Slik så BTs førsteside ut mandag 7. mars 2005, dagen etter Rune Stordals VM-triumf. Født: 8. april 1975 Kommer fra: Nesttun Bosatt: Knarvik Sivilstand: Gift, tre barn Yrke: Selger

Meritter: VM-gull 2005, fire NM-gull i sprint og på enkeltdist­anse. Flere sølvog bronsemeda­ljer. Var med i eliten fra 2001 til 2007. ikke var så stort seniormilj­ø i Bergen og at han derfor søkte seg til en skøyteklub­b som satset mye.

Arne Skuterud ble personlig trener, nåværende landslagst­rener Edel Therese Høiseth bidro også sterkt i buskerudkl­ubben og rundt de beste.

Noen spennende minutter

Stordal startet i par nummer åtte, og det var fire igjen da han var ferdig. Han skjønte at han hadde fått en god tid (1.50,69), men det ble noen nervepirre­nde minutter mens han ventet på den endelige avgjørelse­n. Tiden holdt helt inn.

– Det var guttedrømm­en som ble oppfylt, sier han.

Så var det nesten over og ut

For en 12-åring ble drømmer skapt. Sverre Lunde Pedersen var i Nederland på skøytestev­ne, og skjønte at selv en bergenser kan gå helt til topps. Selv om det kunne være tungt å trosse været på Slåtthaug-banen, for å få nok økter.

Lunde Pedersen har for øvrig igjen lagtempo fredag og 1500 meter lørdag.

Men hva skjedde med Stordal etter triumfen?

– Jeg kom aldri på pallen igjen. I sesongoppk­jøringen fikk jeg en lyskestrek­k, og rakk bare siste verdenscup­løp før uttak til OL i Torino i 2006. Da kvalet jeg ikke inn.

Han satset enda en sesong til, men da kom det flere skader. Det var på tide å gi seg. Skjønt, da han var 30 år prøvde han et comeback uten at det ble det helt store.

Skøytene er på loftet

Stordal begynte som elektriker, men er i dag selger.

– Hva har du tenkt om karrieren i ettertid?

– Jeg er fornøyd med det jeg fikk til. Jeg var 28 år, og mente det var greit å legge opp, sier han.

Han bidro litt på trenerside­n i moderklubb­en Fana, men etter å ha fått tre barn går fritiden med til dem.

Skøytene ligger på loftet. Han tar dem frem et par ganger i året. Trimmen blir en joggetur i ny og ne.

I dag gleder Stordal seg over at Bergen virkelig har fått en nøkkelroll­e i norsk skøytespor­t. Det var ikke slik da han var aktiv.

Og under det pågående VM i Inzell, der det for lengst er kommet innendørsh­all, skal han følge med på TV.

– Hvor har du så gullmedalj­en?

– Den er i en skuff. Ligger i alle fall ikke fremme.

På forhånd tenkte jeg at jeg ville komme inn blant topp ti.

Rune Stordal

 ?? FOTO: JAN PITMAN, ASSOCIATED PRESS ?? GODE MINNER: Det kjentes overrasken­de og godt da Rune Stordal hadde vunnet 1500 meter i VM.
FOTO: JAN PITMAN, ASSOCIATED PRESS GODE MINNER: Det kjentes overrasken­de og godt da Rune Stordal hadde vunnet 1500 meter i VM.
 ??  ?? Rune Stordal
Rune Stordal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway