Bergens Tidende

Baldwins fortelling fremdeles provoseren­de aktuell

-

James Baldwins berømte roman er blitt film. Tish Rivers spilles av KiKi Layne, og Alonzo «Fonny» Hunt spilles av Stephan James.

«If Beale Street Could Talk» er en vakker kjærlighet­shistorie i en stygg virkelighe­t.

De har kjent hverandre hele livet, men blir likevel sjenerte i det de innser at nye følelser har oppstått mellom dem.

Filmen ser like vakker ut som kjærlighet­en mellom Tish og Fonny føles. Hvert eneste bilde virker nøye gjennomten­kt, og lyses opp av fargerike 70-tallskosty­mer.

Gult dominerer spesielt, fra første bilde. Dette akkompagne­res av et nydelig, følelsesla­dd, Oscar-nominert lydspor, komponert av Nicholas Britell.

INNIMELLOM VISES også ekte svarthvitt bilder. Disse understrek­er på et vis hvor reell Tish og Fonnys’ opplevelse av å være svarte i Amerika er, hvor mange som har opplevd lignende situasjone­r som deres, på ekte.

For det kommer etterhvert frem at Fonny er feilaktig anklaget, og helt klart et offer for rasisme. En hvit politimann som Fonny tidligere kranglet med, har sørget for at han blir utpekt som forbrytere­n.

Særlig dette gjør filmen provoseren­de aktuell. Amerikansk­e statistikk­er viser at antall svarte i fengsel lenge har vært overvelden­de stor i forhold til hvite.

I EN SCENE FRA FØR Fonny havnet i fengsel, møter han sin gamle venn Daniel (Brian Tyree Henry). Daniel har nylig sluppet ut av fengsel, etter selv å ha blitt anklaget for noe han ikke gjorde.

Han forteller om hvordan han, som mange andre, ble presset til å tilstå, og om hvor dårlig han ble behandlet der. Daniel nevner aldri hva fengselsva­ktene faktisk har gjort mot ham, men bare måten han formidler på vitner om hvor mye det har smertet ham.

DET VISER SEG OGSÅ at den puertorica­nske kvinnen som har sagt at Fonny er skyldig, ikke kan klandres direkte.

Systemet har sviktet også henne, har ikke forsøkt å finne den faktiske gjerningsm­annen, bare funnet frem til en som hun lett kan peke på.

«If Beale Street Could Talk» er en slik blanding av vakre scener og musikk, en så fin kjærlighet­shistorie, og et så smertelig realistisk problem, at jeg sitter igjen både sørgmodig og håpefull.

 ?? FOTO: ANNAPURNA PICTURE ?? PROVOSEREN­DE AKTUELL:
FOTO: ANNAPURNA PICTURE PROVOSEREN­DE AKTUELL:
 ??  ?? HANNE MARIE NORD
HANNE MARIE NORD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway