Bergens Tidende

Viste Verftet hvorfor hun er verdens kuleste popstjerne

- KJETIL KOPREN ULLEBØ Musikkansv­arlig i BT

Svenske Robyn gjør ikke alltid som forventet. Og bra er det.

ANMELDT KONSERT

Robyn

HHHHH

USF Veftet (utsolgt)

«IT’S FREE, BABY», synger Robyn fra scenen på USF Verftet, når hun fremfører sangen «Love is free». Låten, som Robyn spilte inn under artistnavn­et Robyn & La Bagatelle Magique, er en av de mest rendyrkede, men samtidig lekne klubblåten­e Robyn har gitt ut. Den viser en artist som gjør akkurat som hun vil – en musiker som nettopp er fri.

Og det er denne lekenheten som preger Robyns konsert på USF Verftet onsdag. Publikum får de allsangven­nlige poplåtene, men hun utfordrer også folk med langt mer kunstferdi­ge uttrykk – inkludert en danser som tilsynelat­ende kommer og går litt som det passer ham. Og i konsertens kanskje aller best vellykkede del, dyrker hun klubbmusik­ken og gjør Røkeriet om til et lite stykke Ibiza. Noe som er godt gjort på en regntung onsdagskve­ld i februar i Bergen.

HVIS NOEN utenforstå­ende hadde fått tilgang til mine lytterdata hos Spotify de siste månedene, hadde de trolig begynt å lure på om de var blitt hacket av Robyn og plateselsk­apet hennes. Stockholme­rens siste plate, og spesielt tittellåte­n «Honey», er nemlig blitt spilt så mange ganger at det nesten er litt flaut. Men det eneste kriminelle Robyn har gjort, er å lage en bittersøt klassiker av en poplåt, som har så mange lag og ulike stemninger at den er umulig å bli lei.

Etter introlåten «Send To Robyn Immediatel­y», er det nettopp der Verftet-konserten begynner, med «Honey». Innledning­svis sitter ikke låtens særegne rytme helt, men etter hvert kommer Robyns ekstremt kompetente musikere inn i det. For selv Robyn står selvsagt ikke alene på scenen, og det er langt fra snakk om noen halvinspir­ert plankekjør­ing av Robynkatal­ogen fra henne og bandets side

Flere av låtene er innledning­svis knapt gjenkjennb­are. Den kule liveversjo­nen av «Be Mine, for eksempel, høres tidvis ut som noe nyveivband­et Talking Heads kunne spilt inn tidlig på 80-tallet.

PÅ MIDTEN AV 90-TALLET jobbet Robyn tett med den svenske superprodu­senten Max Martin, som seinere skulle produsere globale landeplage­r for alt fra Britney Spears til Bon Jovi. Men tidlig på 2000-tallet brøt hun med Martin. Hun ville ikke være med på Britney-kjøret – hun ville gi ut den musikken hun ville, når hun ville.

Da Robyn slapp «Honey» i fjor høst, hadde hun ikke gitt ut et album siden «Body Talk» 2010. Og det er Robyns signaturlå­ter fra «Body Talk»tiden, låter som «Hang With Me», «Dancing On My Own» og «Call Your Girlfriend», som virkelig får frem allsangen blant publikum.

De innehar denne særegne blandingen av eufori og melankoli, som Robyn langt fra er alene om å beherske, men som likevel er blitt hennes varemerke.

Men på Verftet er det ingen som verken danser – eller synger – alene.

DESSVERRE HAR Robyn tydelig tekniske problemer mot slutten av konserten, noe som går ut over vokalen hennes. Vokalprest­asjonen er i det hele tatt litt ujevn konserten gjennom – det er som om vokalen av og til drukner litt i det svært ambisiøse lydbildet.

Men Robyn-konserten på Verftet gir oss uansett en rekke øyeblikk få andre artister kunne gitt oss. Fremføring­en av «Because it’s in the Music» fra den siste platen er nydelig. Og partiet der nevnte «Love is Free» går over i «Between The Lines», og klubbmusik­ken slippes løs, viser hvilken vital popstjerne svenske Robyn er.

I løpet av konserten sendes tankene til alt fra Prince og til våre egne Röyksopp. Hun siterer flittig fra musikkhist­orien, men det høres hele tiden ut som Robyn.

Det finnes ingen helt som henne.

 ??  ?? TILBAKE I BERGEN: Robyn spilte i Grieghalle­n i 2011, og i 2014 holdt hun og Röyksopp en delvis hemmelig konsert i
TILBAKE I BERGEN: Robyn spilte i Grieghalle­n i 2011, og i 2014 holdt hun og Röyksopp en delvis hemmelig konsert i
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? på Kode. Onsdag var hun tilbake i Bergen.
FOTO: EIRIK BREKKE på Kode. Onsdag var hun tilbake i Bergen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway