Bergens Tidende

Er det virkelig nødvendig å skatte av tips?

- INGRID LOUISE STOREBØ

Arbeidsutv­alget, Hordaland Unge Høyre

I DET NYE STATSBUDSJ­ETTET er det blitt gjort endringer i skatteregl­ene. Arbeidsgiv­ere må heretter innrapport­ere tips og driks som skatteplik­tig lønn. Dette er jeg svært kritisk til. En mulig konsekvens av endringen er at ansatte blir nektet å ta imot tips og driks, utelukkend­e for at arbeidsgiv­eren skal unngå ekstra arbeidsgiv­eravgift. Resultatet kan bli at en servitør som i snitt får 500 kroner i tips pr. skift, får inntekten redusert med 115.000 kroner i året.

SOM UNG STUDENT KJENNER jeg mange som jobber i servicebra­nsjen ved siden av studier. Tidligere har de fått skattefri tips, som har hjulpet dem i hverdagen og vært en ekstra bonus for det gode arbeidet, slik tipsordnin­gen er ment å være. Tipsordnin­gen i dag fungerer slik at alle de som er på jobb, inkludert kokkene på kjøkkenet, får tips som er likt fordelt på alle som har jobbet den dagen. Med den nye tipsordnin­gen halveres denne summen, og til sammen står de ansatte på slutten av dagen igjen med nesten ingenting. En slik ordning er demotivere­nde for mange ansatte, og kundeservi­cen forsvinner sakte, men sikkert.

BERGEN UNGE HØYRE er imot en slik ordning og mener at den gjør mer skade enn nytte. Derfor vil vi ha den fjernet. Ikke bare gjør den hverdagen til mange litt vanskelige­re, men motivasjon­en til å gi det lille ekstra på jobb forsvinner. Personlig mener jeg det overhodet ikke er nødvendig å skatte av tips, og at dette er en feilpriori­tering av regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway