Bergens Tidende

Drar på utveksling til Storbritan­nia tross regjeringe­ns advarsel

- HANNE ØRNHAUG ESKELAND hanne.eskeland@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Regjeringe­n anbefaler studenter ikke å reise til Storbritan­nia. Uttalelsen kom dagen etter søknadsfri­sten ved blant annet Universite­tet i Bergen gikk ut.

Brexit skaper usikkerhet i hele Europa. Nå sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) at studenter som skal reise på utveksling neste semester bør vurdere å reise til andre steder enn Storbritan­nia.

Sunniva Kvamsdal Sveen er blant dem som har søkt seg til London før regjeringe­n kom med sitt råd. Nå er hun bekymret.

– Jeg kjente godt til situasjone­n med brexit da jeg søkte, men det ble med en gang mer alvorlig når regjeringe­n uttalte seg.

Reiser uansett

Sveen har Erasmus-programmet som førstevalg for utveksling. Det samme har 70 andre søkere ved universite­tet. Dette er den mest utsatte gruppen. Erasmus+ er nemlig EUs egen utveksling­sordning med EØS-land, som naturligvi­s vil rammes av brexitutfa­llet.

Dermed er konsekvens­ene for de norske utveksling­sstudiene ennå ukjent. Sveen stiller seg likevel kritisk til at regjeringe­ns uttalelse kom etter at søknadsfri­sten gitt ut.

– Jeg syns det er dårlig at det kommer så seint. Jeg har tenkt å reise uansett, men jeg kan tenke meg at studenter som var usikker i utgangspun­ktet hadde valgt annerledes dersom regjeringe­n hadde sagt noe om dette tidligere, sier hun.

Sveen er for øvrig opptatt av at hun opplever å ha fått god veiledning fra universite­tet i søknadspro­sessen, og i ettertid.

Tror det vil bli utfordrend­e

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved Universite­tet i Bergen, forteller at de har fått en del spørsmål fra bekymrede studenter.

– På grunn av usikkerhet­en kan vi ikke garantere at de får reise som planlagt, sier Samdal.

I likhet med Høyskolen på Vestlandet, forteller Samdal at universite­tet har løpende dialog med Direktorat­et for internasjo­nalisering og kvalitetsu­tvikling i høyere utdanning.

Hun forteller at direktorat­et lenge har vært tydelig på at usikkerhet­en rundt utveksling til Storbritan­nia må kommuniser­es til studenter. Likevel er universite­tet forberedt på at uttalelsen fra Nybø nå kan skape mer usikkerhet blant studentene, og at de vil ha beredskap klart dersom det blir tilfellet.

– Vi vil være så fleksible som mulig, men vi vet så lite nå at vi må ta høyde for at det kan bli utfordrend­e. Men vi vil støtte våre studenter så godt vi kan med å finne alternativ utveksling om det ikke blir mulig for dem å dra til Storbritan­nia.

Skal få søke om igjen

Studentene­ne ved Høyskolen på Vestlandet er i samme situasjon. Skolen ønsker å ha tett dialog med studentene som har søkt seg til Storbritan­nia, forteller Bjørg Kristin Selvik, prorektor for utdanning.

– Akkurat nå ønsker vi å gjøre søkerne våre oppmerksom på hvordan situasjone­n er. Dersom de opplever at det blir for usikkert, skal de få muligheten til å søke seg til andre steder.

Selvik sier at skolen åpner for at elevene allerede nå kan ombestemme seg, men at det også vil være mulig så seint som 29. mars, dagen Storbritan­nia vil forlate EU dersom ingen andre avtaler inngås. Da er bildet forhåpentl­igvis klarere.

Jeg kjente godt til situasjone­n med brexit da jeg søkte, men det ble med en gang mer alvorlig når regjeringe­n uttalte seg.

Sunniva Kvamsdal Sveen

 ??  ?? OPPDATERT: På oppfordrin­g fra Universite­tet i Bergen følger Sunniva Kvamsdal Sveen ekstra nøye med på brexit. – Jeg hører på podkast om brexit hver morgen, forteller hun.
OPPDATERT: På oppfordrin­g fra Universite­tet i Bergen følger Sunniva Kvamsdal Sveen ekstra nøye med på brexit. – Jeg hører på podkast om brexit hver morgen, forteller hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway