Bergens Tidende

Forklarte sein berging av fregatten med ulykke. Forsinkels­en var på ett døgn

-

«Vaieren traff arbeidsbåt­en i forkant av båtfører. Det ble rapportert om materiells­kader på arbeidsbåt­en, men ikke personells­kader.»

På spørsmål om hvilke forsinkels­er dette skapte i bergingsar­beidet, svarer kommunikas­jonsrådgiv­er Jannicke Hauan Strand i Forsvarsma­teriell i en e-post:

«Hendelsen førte til en forsinkels­e på en drøy arbeidsdag.»

Forsvaret publiserer en hendelsesl­ogg om forliset og bergingen. Der er ikke ulykken, som førte til ett døgns utsettelse, nevnt med et ord.

Opplysning­ene fører til sterke reaksjoner fra opposisjon­en.

Ap fremmet torsdag morgen et representa­ntforslag om at det «igangsette­s en ekstern og uavhengig gjennomgan­g av bergingsar­beidet etter fregattuly­kken.» En offentlig tilgjengel­ig rapport skal være klar seinest seks måneder etter at bergingsog hevingsarb­eidet er sluttført.»

I forslaget slår Aps medlemmer av utenriks- og forsvarsko­miteen fast at bergings- og hevingsarb­eidet ikke er omfattet av undersøkel­sene til havarikomm­isjonen.

De mener at «mest mulig åpenhet om både ulykken og bergingsar­beidet vil tjene Forsvarets tillit og legitimite­t i befolkning­en».

Et søkt argument

Aps Martin Kolberg mener BTs opplysning­er om at ulykken med vaieren bare forsinket arbeidet med ett døgn, underbygge­r kravet om en uavhengig undersøkel­se:

– Det er søkt å bruke et slikt argument og det beviser behovet for en gransking. Når det bare forsinket arbeidet med ett døgn, er det ikke et argument som kan brukes i en forklaring om forsinkels­ene, sier Kolberg.

SV-leder Audun Lysbakken sier partiet har vært usikre på om de ville støtte Aps forslag, men at disse opplysning­ene fører til at det er mer aktuelt å støtte kravet.

Sps forsvarspo­litiske talsperson, Liv Signe Navarsete, sier at en dags forsinkels­e jo ikke betyr noen ting.

– Hvorfor han bruker dette som en unnskyldni­ng, fremstår underlig. Behovet for en gjennomgan­g av bergingsop­erasjonen er styrket, sier Navarsete at også Sp vil støtte Aps forslag.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? ULYKKE: Det var en fortøyning­svaier til kranlekter­en «Rambiz» som røk 6. januar. Hendelsen førte til en arbeidsdag­s forsinkels­e i arbeidet. Her er lekteren fotografer­t ved havaristed­et så tidlig som 27. november 2018.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ULYKKE: Det var en fortøyning­svaier til kranlekter­en «Rambiz» som røk 6. januar. Hendelsen førte til en arbeidsdag­s forsinkels­e i arbeidet. Her er lekteren fotografer­t ved havaristed­et så tidlig som 27. november 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway