Bergens Tidende

Nytt, travelt år på voldtektsm­ottaket

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Fire av ti som kommer til voldtektsm­ottaket, husker lite eller ingenting. – Noen er bare redde for at det kan ha skjedd noe, sier overlege Eivind Damsgaard.

Overlege Eivind Damsgaard har medisinskf­aglig ansvar ved voldtektsm­ottaket i Bergen. Hit kommer ofre for voldtekt eller voldtektsf­orsøk.

Nå har mottaket lagt et nytt, travelt år bak seg. I snitt gikk det halvannet døgn mellom dem som oppsøkte spesialtil­budet ved Bergen legevakt. Totaltalle­t på 229 pasienter er det nest høyeste noen gang – kun overgått av «rekordåret» 2017.

Til sammenlikn­ing var det 628 pasienter som henvendte seg til overgrepsm­ottaket i Oslo i fjor. Rekordmang­e, ifølge seksjonsov­erlege Henriette Myhre Waitz, og en økning på nær 14 prosent fra året før.

I Bergen skjedde det store hoppet i tilstrømmi­ng til voldtektsm­ottaket fra 2016 til 2017. Dette ble delvis forklart med #metoo-kampanjen.

– Nå viser det seg at tallet har stabiliser­t seg på et ganske høyt nivå, sier Damsgaard.

Mistenker neddoping

Årsrapport­en er ikke ferdig, men noen nøkkeltall er likevel klare.

Damsgaard kan blant annet opplyse at relativt mange av fjorårets pasienter, nær 40 prosent, husket lite eller ingenting. Andelen har ligget på omtrent samme nivå de siste årene.

– En del mistenker at de kan ha blitt dopet ned. Vi tar rutinemess­ig prøver for å avdekke om det kan være tilfelle. Men når vi analyserer prøvene, er det nesten utelukkend­e alkohol vi finner.

Pasienter kan mistenke overgrep, forteller overlegen, hvis de for eksempel har våknet uten truse eller på et fremmed rom. En del knytter mistanken til en følelse av å ha hatt sex, kanskje kombinert med sårhet i underlivet.

– Så er det de som kommer til oss uten konkret mistanke om overgrep. Noen er bare redde for at det kan ha skjedd noe, sier Damsgaard.

– Så tidlig som mulig

Overlegen poengterer at de setter i gang full undersøkel­se selv om pasienten husker dårlig og er usikker på om vedkommend­e er utsatt for overgrep. Det innebærer blant annet DNA-prøver og fotografer­ing av skader.

– I etterkant kan det jo komme informasjo­n som styrker mistanken, for eksempel at vitner så vedkommend­e sammen med noen på et rom. Da må sporene være sikret på et så tidlig tidspunkt som mulig.

Birthe Rasmussen er koordinato­r for voldtektsm­ottaket. Hun sier de i fjor leverte ut bevis til politiet om 85 av pasientene sine, mens de i 2017 gjorde det gjorde det samme for 99 pasienter.

Bevisene omfatter blant annet DNA-prøver, journal og fotografie­r som er tatt.

 ??  ??
 ??  ?? LEGEVAKTEN: Overlege Eivind Damsgaard utenfor Bergen legevakt, der voldtektsm­ottaket har lokaler i første etasje. Mottaket får pasienter fra et tjuetall kommuner.
LEGEVAKTEN: Overlege Eivind Damsgaard utenfor Bergen legevakt, der voldtektsm­ottaket har lokaler i første etasje. Mottaket får pasienter fra et tjuetall kommuner.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway